Πιο ξεκάθαρο δε γίνεται! Έρχονται οι πλειστηριασμοί από 1.1.2014

Υπέρ των πλειστηριασμών τάχθηκε το ΔΝΤ – ένας εκ των δανειστών της χώρας – που έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για την τύχη των δανείων στην Ελλάδα, κάνοντας για πρώτη φορά ξεκάθαρη αναφορά στην έκθεσή του, θέτοντας θέμα κατάργησης των προστατευτικών μέτρων που ισχύουν από το 2009 στην Ελλάδα.

Μάλιστα, το ΔΝΤ έθεσε την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ως προϋπόθεση για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. 

 

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση αξιολόγησης, όπως γράφει το capital.gr, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πλήθος προκλήσεων στην αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ των οποίων οι νομικές και δικαστικές αδυναμίες όπως η απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών και οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής στα δικαστήρια.

 

Υπό το πρίσμα αυτό θεωρεί πως απαιτείται να γίνουν περισσότερα βήματα ώστε να ενισχυθεί το πλαίσιο είσπραξης των δανείων αλλά και να ανακτηθούν οι οφειλές των δανειοληπτών προς τις τράπεζες μέσω των εμπράγματων εγγυήσεων, υπονοώντας πως πρέπει να δοθεί πλέον η δυνατότητα εκποίησης των collaterals ώστε να εισπραχθούν τα χρέη. Είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ ανοίγει επίσημα θέμα απελευθέρωσης των πλειστηριασμών στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχη αναφορά απουσιάζει από την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μένει πλέον να φανεί αν η άρση των πλειστηριασμών που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να αφορά μέχρι και 200.000 ακίνητα στην Ελλάδα, θα ενταχθεί ως όρος και προαπαιτούμενο καταβολής της επόμενης δόσης στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.

 

Δεν μένει, λοιπόν, τίποτα να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα για το θέμα, όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης αγωνίζεται να μας πείσει για το αντίθετο. Κι αν, τελικώς, το σχέδιο για το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών περάσει ως Προεδρικό Διάταγμα κι όχι ως νόμος του κράτους τότε η «κατεδάφιση» της ελληνικής οικίας θα είναι το μεγαλύτερο «πραξικόπημα» των τελευταίων ετών.

 

Και, με αφορμή την απορία Κουβέλη καταλήγουμε στο εξής: οτι η κυβέρνηση έχει παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα αρχικά της χώρας και τώρα πλέον και των σπιτιών μας.

 

Υπενθυμίζεται οτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης μέσω twitter γράφοντας: «Η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα. Όμως, δεν ταυτίζεται με τη συντηρητική πολιτική και τη διαρκή υποχώρηση στις πιέσεις της τρόικας.» Πολύ αργά για δάκρυα αγαπητέ κύριε Φώτη Κουβέλη. Όταν έπρεπε να τα πείτε δεν τα λέγατε. Όταν ήτανε να αναλάβετε δράση δεν το κάνατε…

 

Τι πρόκειται να γίνει

 

Η απόφαση σε κάθε περίπτωση θεωρείται ειλημμένη από την κυβέρνηση και ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει την προετοιμασία τόσο για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών όσο και για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο «διευκόλυνσης» των δανειοληπτών.

 

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί τυποποιημένα πρωτόκολλα για τα «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και τους «συνεργάσιμους δανειολήπτες», με βάση το μοντέλο των οποίων θα επιχειρείται η ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και τα δικαστήρια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ομάδα εργασίας που συστήνεται αυτή την περίοδο με την τεχνική βοήθεια υπαλλήλων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την επιτάχυνση της αποπληρωμής χρεών.

 

Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για τον τρόπο απελευθέρωσης τον πλειστηριασμών μεταξύ των οποίων να επιτρέψει σταδιακά από τον Ιανουάριο τους πλειστηριασμούς που αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια του 2009, και κάθε 6μηνο ή χρόνο, να «απελευθερώνει» έναν ακόμη χρόνο.

Επίσης να μειώνεται σταδιακά κατά 50.000 ευρώ ή περισσότερο το ελάχιστο όριο (σήμερα είναι 200.000 ευρώ) της αντικειμενικής αξίας του ακίνητου πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται η εκποίηση του ακινήτου κ.ά.

Θα υπάρξουν παράλληλα συγκεκριμένα κριτήρια σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, όπως μεταξύ άλλων η αξία των ακινήτων, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δανείων, η οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών κ.ά., ενώ αλλαγές θα γίνουν και στο θεσμικό πλαίσιο των πλειστηριασμών ώστε αυτοί να διενεργούνται ταχύτερα.

 

 

Danioliptes.gr