Δίχτυα για να «πιάσουν» δανειολήπτες απλώνουν οι τράπεζες. Διαβάστε το νέο κόλπο

Απάτη Νούμερο – ούτε εγώ θυμάμαι πόσο – των τραπεζών εις βάρος των Ελλήνων Δανειοληπτών: ευνοϊκές συμφωνίες προτείνουν στους δανειολήπτες εισπρακτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρίες από τις οποίες τελικά μόνο οι τράπεζες ευνοούνται.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία επικοινωνούν με δανειολήπτες και τους προτείνουν να καταβάλλουν ένα ποσό μικρότερο από το σύνολο της οφειλής (που περιλαμβάνει και τους παράνομους τόκους) ώστε με τον τρόπο αυτό να έρθουν σε ρύθμιση με την τράπεζα και να «κλείσουν» το δάνειο.

 

Για παράδειγμα, δικηγορικό γραφείο πρότεινε σε δανειολήπτρια – μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος να καταβάλλει 7.000 ευρώ ώστε να έρθει σε συμβιβασμό με την τράπεζα για οφειλή ύψους 10.700 ευρώ. Η δανειολήπτρια η οποία εξετάζοντας το ενδεχόμενο να δεχθεί την προσφορά, απευθύνθηκε στην τράπεζα – η οποία είναι μία εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η απάντηση που έλαβε ήταν οτι στην περίπτωση που δεχθεί την πρόταση, η τράπεζα δεν μπορεί να της χορηγήσει εξοφλητική απόδειξη και πώς εξαιτίας της εν δυνάμει εξαγοράς της δεν αναγνωρίζει καμία ευνοϊκή συμφωνία με το δανειολήπτη. Ουσιαστικά, ο εκπρόσωπος της τράπεζας παρέπεμψε τη δανειολήπτρια στην εισπρακτική εταιρία για οποιαδήποτε άλλη συμφωνία. Μόνο που η εταιρία ξεκαθάρισε στη δανειολήπτρια οτι ακόμη κι αν προχωρήσει η συμφωνία, δεν μπορεί να της χορηγήσει εξοφλητική απόδειξη αλλά μία απλή απόδειξη.

 

Κι άρα ποιο θα είναι το κέρδος για εκείνην; ΚΑΝΕΝΑ!

 

O Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος συστήνει στους δανειολήπτες να μην πέφτουν στην παγίδα μίας υποτιθέμενης προσφοράς περί κουρέματος της οφειλής και να μην καταβάλλουν κανένα χρηματικό ποσό σε τρίτους (δικηγορικά γραφεία, εισπρακτικές εταιρίες) ούτε σε τράπεζες.

 

Αξιοθαύμαστη είναι η φαντασία των τραπεζών για τις παγίδες που στήνουν σε βάρος των δανειοληπτών. Η νέα παγίδα αφορά σε προσφορά για εξόφληση παλιού δανείου. Μόνο που η τράπεζα, προτείνει εξόφληση της παλιάς οφειλής με τη σύναξη καινούργιου δανείου με ληστρικό επιτόκιο άνω του 10% και κατά περίπτωση και με προσημείωση όποιου ακινήτου έχει στην κατοχή του ο δανειολήπτης.

 

Με όλους αυτούς του ευφάνταστους τρόπους και με ανελαστικές ρυθμίσεις επιχειρούν οι τράπεζες, που διψούν για ρευστό να βάλουν στο χέρι τους δανειολήπτες. Στόχο έχουν να ξετινάξουν το δανειολήπτη και να του αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν, ακόμη και για μικρές οφειλές που φτάνουν και τις 10.000 ευρώ.

 

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν όλους τους Έλληνες ως μπαταχτσήδες, που ενώ έχουν χρήματα αποφεύγουν συστηματικά να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Ρίχνοντας το δόλωμα μέρους της οφειλής η τράπεζα επιχειρεί να αποδείξει οτι οι Έλληνες διαθέτουν ακόμη ρευστό, το οποίο όμως αποφεύγουν να το διαθέσουν για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

 

Και το Υπουργείο Ανάπτυξης παίζει το ίδιο παιχνίδι με τις τράπεζες εις βάρος των δανειοληπτών Ένα ακόμη σχέδιο για τη δήθεν ανακούφιση των δανειοληπτών επεξεργάζεται σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μία ανάσα πριν το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών.

 

Κεντρικός άξονας του σχεδίου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση είναι να δοθεί χάρη σε όσους οφείλουν δόσεις δανείων για τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή από το 2011 και μετά, οπότε και η κρίση κορυφώθηκε. Βέβαια, κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως τα χρήματα αυτά χαρίζονται ή παραγράφονται. Απλώς οι εν λόγω δανειολήπτες θα σώσουν για ένα διάστημα τα σπίτια τους και θα πάρουν μια παράταση για να τα αποπληρώσουν λίγο αργότερα.

 

Την ίδια ώρα όμως όσοι από το 2008-2009 δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, παρά το ότι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, θα επηρεαστούν άμεσα από το ξεκίνημα των πλειστηριασμών στα σπίτια και οι οποίες προσδιορίζονται σε 10.000 έως 15.000 περίπου δανειολήπτες ακινήτων.

 

Σε ευνοϊκή μεταχείριση θα είναι άνεργοι, χρόνια ασθενείς, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες προκειμένου να περιορισθεί κάπως ο αριθμός των ακινήτων που θα πέσουν στην αγορά και θα προκαλέσουν την κατάρρευση της, όπως υποστηρίζει ο κ Σκορδάς. Βέβαια, ο κ Σκορδάς υποστηρίζει οτι όλα γίνονται καθ’ υπόδειξη της τρόικας.

 

Ότι η απόφαση δεν βγήκε από το Υπουργείο αλλά από τους δανειστές που προωθούν και το άμεσο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών. Απορίας άξιο, λοιπόν, είναι το γεγονός ότι αφού όλες οι αποφάσεις αυτές προέρχονται από τους δανειστές, αφού άλλωστε αυτοί αποφασίζουν και το τι θα γίνει με τα δάνεια των Ελλήνων.

 

Γιατί να πληρώνει κάποιος μέσω της φορολογίας του τη λειτουργία του υπουργείου Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όταν οι επιδόσεις τους είναι ανύπαρκτες; Γιατί να πληρώνει κανείς πλουσιοπάροχα έναν Υπουργό Ανάπτυξης όταν η ανάπτυξη στη χώρα μας είναι ανύπαρκτη και μάλιστα, η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 6%! Γιατί να πληρώνουν την ηγεσία του Υπουργείου αυτού, όταν την ευθύνη για τις αποφάσεις περί κόκκινων δανείων τις έχουν αποκλειστικά οι δανειστές μας!

 

Ρητορικά ερωτήματα ενός αδαούς φορολογούμενου με μισθό 400 ευρώ που θα πληρώσει φόρο 1000 ευρώ!

 

Danioliptes.gr