Στο σκαμνί για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;

Τριτώνει το κακό, όπως φαίνεται, για κάποιους από τους υπεύθυνους που χορήγησαν θαλασσοδανεια. Μετά τον προφυλακισμό του Λ. Λαυρεντιάδη για τα θαλασσοδάνεια της PROTON BANK,  και του Β. Ρέστη για τα θαλασσοδάνεια της FBBank, ήρθε η ώρα για ποινικές διώξεις για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, πρόκειται για δύο υποθέσεις από τις οποίες εκτιμάται ότι Ελληνικό Δημόσιο και τράπεζες ζημιώθηκαν με το ποσό των 500.000.000 ευρώ εξετάζει διεξοδικά η Εισαγγελία Διαφθοράς – και για τις οποίες, μάλιστα, πολύ σύντομα αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Πρόκειται για ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια τουΤαχυδρομικού Ταμιευτηρίουπου δόθηκαν από το 2006 έως το 2011 συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ, αλλά και της υπόθεσης Καρούζου που αφορά σε πάνω από 10 τράπεζες για χαριστικά δάνεια άνω των 300.000.000 ευρώ.

Δικαστικοί κύκλοι με τους οποίους συνομίλησε το «ΘΕΜΑ» κάνουν λόγο για δύο τρανταχτές υποθέσεις που αφορούν σε τουλάχιστον 5 μεγάλους επιχειρηματίες, οι περισσότεροι των οποίων έχουν ήδη απασχολήσει τη Δικαιοσύνη.

Άραγε για ποιους χτυπά η καμπάνα;

Εισαγγελικές πηγές, αναφερόμενες στις δύο υποθέσεις, εξηγούν με κατηγορηματικό τρόπο: «Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να έχουν πάρει δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς καλύψεις και να μην έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την αποπληρωμή τους. Πρέπει τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο», λένε χαρακτηριστικά.

«Οι περισσότεροι Έλληνες αυτή τη στιγμή πληρώνουν υπέρογκους φόρους και κάποιοι εξακολουθούν να μένουν στο απυρόβλητο. Η περίοδος της ατιμωρησίας τελείωσε», τονίζουν με έμφαση οι ίδιες δικαστικές πηγές, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ειδικά στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπου έσπασε σε good και bad bank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναγκάστηκε να το ανακεφαλαιοποιήσει με 5,5 δισ. ευρώ, το χρηματοδοτικό κενό (funding gap) ανέρχεται στο ποσό των 500.000.000 ευρώ και η τρύπα από τα ακάλυπτα δάνεια στα 200.000.000 ευρώ.

Οσον αφορά το Τ.Τ. η Εισαγγελία Διαφθοράς που ερευνά τις υποθέσεις αυτές έχει ζητήσει και έχει παραλάβει δύο σχετικά πορίσματα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Τα πορίσματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν δίνουν την έκταση που διερευνά η Εισαγγελία Διαφθοράς. Αρα επί της ουσίας την πολύπλοκη έρευνα την πραγματοποιεί η Εισαγγελία, αφού αφορά σε πάνω από 10 διαφορετικές υποθέσεις δανειοδότησης σε επιχειρηματίες μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς. Πρόκειται για έργο ιδιαίτερα σύνθετο και επίπονο. Οπως λένε δικαστικές πηγές: «Οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς ξέρουν τη δουλειά τους πολύ καλά».

Ευθύνες

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το πόσο χαριστικά ήταν τα δάνεια φαίνεται από ένα σημείο του πορίσματος, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η αγοραπωλησία αυτή έτυχε της προέγκρισης της τράπεζας, τα στελέχη της οποίας δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια διασφάλισης της απαίτησής της». Και συνεχίζει: «Οι υπεύθυνοι της τράπεζας σαφώς και γνώριζαν ότι με τις παραπάνω εξαγορές και μεταβιβάσεις μετοχών μειωνόταν σημαντικά η διασφάλιση της τράπεζας, αφού η οικονομική κατάσταση της εγγυήτριας εταιρείας θα εξαρτάτο πλέον από τους δύο μετόχους της». Οι ευθύνες για τη διοίκηση του Τ.Τ. αναλύονται και σε άλλο σημείο, όπου κατά πληροφορίες αναφέρεται: «Αποτέλεσμα των παραπάνω πράξεων και παραλείψεων των υπευθύνων της τράπεζας από τη μία και του επιχειρηματία και της συζύγου του από την άλλη ήταν να καταστεί ανεπίδεκτη εισπράξεως η απαίτηση της τράπεζας, με ζημιά της περιουσίας της η οποία υπολογίζεται στο 100% της απαίτησης, δηλαδή 17 εκατομμύρια ευρώ».

Οσον αφορά την υπόθεση Καρούζου, δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για δάνεια πολλών εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του προφυλακισμένου επιχειρηματία. Η ζημία για τις τράπεζες από τα ακάλυπτα δάνεια υπολογίζεται στα 300.000.000 ευρώ.

Αν προσθέσει κανείς τις ζημίες από τα θαλασσοδάνεια της ProtonBank, της FBBankκαι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα μπορούσε να τον πιάσει ζάλη!

Σε μία εποχή που οι τράπεζες ζυγίζουν ένα προς ένα τα δάνεια των Ελλήνων πολιτών και ψάχνουν να αντλήσουν ρευστότητα ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει κανείς δεν μπορεί να μείνει ήρεμος στο άκουσμα αυτών των ποσών.  

 

Τόσο για αυτούς που απολάμβαναν αυτά τα προνόμια του πολλού, εύκολου και τζάμπα χρήματος, όσο και για εκείνους που χαρίζοντας πολύ χρήμα σε συγγενείς και φίλους έχουν οδηγήσει τις εν λόγω τράπεζες στις τσέπες του ελληνικού λαού.

 

Πού ήταν όμως η Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς; Πού ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος; Πού χάθηκε ο ελεγκτικός τους ρόλος;

 

Κι ο Κεντρικός Διοικητής της χώρας συνεχίζει να μένει στο απυρόβλητο, αφήνοντας τους άλλους να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».

 

Danioliptes.gr