Μετά το σπάσιμο της Αγροτικής Τράπεζας σήμαναν τα χειρότερα για τα δάνεια των αγροτών και κατ΄ επέκταση την αγροτική γη και τις οικίες τους που έχουν υποθηκευτεί στις τράπεζες.
Μετά το σπάσιμο της ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, τα κόκκινα δάνεια πέρασαν στην υπό εκκαθάριση τράπεζα, που λειτουργεί υπό ειδικό καθεστώς, ενώ τα υπόλοιπα δάνεια και οι καταθέσεις ενοποιήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπό εκκαθάριση τράπεζα βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με ξένα επενδυτικά funds, προκειμένου να πουλήσει τα κόκκινα δάνεια που έχουν περιέλθει στην κατοχή της.
Η τιτλοποίηση των δανείων δεν είναι μία πρωτόγνωρη διαδικασία, αφού πακέτα κόκκινων δανείων έχουν πουλήσει ήδη σε ξένα funds σε εξευτελιστικές τιμές, ήδη δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.(βλ αναλυτικά εδώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες που μένουν να επιβεβαιωθούν, ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές βρίσκονται και funds, εκ Τουρκίας ορμώμενα.
Αν η πληροφορία αυτή επαληθευθεί τότε τίθεται μεγάλο ζήτημα για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και της γης στην Ελλάδα κι ότι κι αν αυτό συνεπάγεται.
Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η αγορά ελληνικής γης ή ιδιοκτησίας αγροτών από Τούρκικα κεφάλαια, διερωτάται μιλώντας στο radio1d.groδικηγόρος, συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Γιώργος Γραμμένος.
Σημείωσε ότι αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, θεωρείται πολύ δύσκολο ως απίθανο η εξυπηρέτηση των αγροτικών δανείων.
Ανέφερε το εφιαλτικό σενάριο, ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη οι έλληνες αγρότες θα καταλήξουν υπάλληλοι των ξένων επενδυτών που θα έχει περάσει στην κατοχή τους ένα μεγάλο κομμάτι της αγροτικής γης και παραγωγής.
Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και πολύ Έλληνες στρέφονται προς την αγροτική παραγωγή για να μπορέσουν να αποκατασταθούν λόγω της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει, η ελληνική γη δίνεται έναντι πινακίου φακής σε ξένους επενδυτές.
Η διαδικασία της πώλησης των κόκκινων δανείων σε hedge funds από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, είναι σε εξέλιξη και το ζήτημα δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που επιβάλλει η φύση του.
Γιατί τα δάνεια της ΑΤΕ αφορούν σχεδόν σε ποσοστό 90% σε αγροτικά δάνεια.
Γιατί, λοιπόν, κανείς δεν τολμά να αγγίξει αυτήν την καυτή πατάτα;
Καμπανάκι κι από διάσημο οικονομολόγο για την αλλαγή της ιδιοκτησίας της αγροτικής παραγωγής
O διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ με συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung έθεσε το ζήτημα της κατοχής του 40% της αγροτικής παραγωγής από μία ιδιωτική τράπεζα (συγκεκριμένα στην τράπεζα Πειραιώς αφού τα περιουσιακά στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας πέρασαν στο χαρτοφυλάκιό της), ως “στρέβλωση” του συστήματος της ελεύθερης οικονομίας,
Μίλησε, μάλιστα, για την δράση στην Ελλάδα μιας πολύ μικρής ομάδας πολύ πλούσιων ολιγαρχών που κυβερνούν την χώρα και κάνει λόγο για «πολύ παράξενα πράγματα».
Το 40% των αγροτικών εκτάσεων, σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, έχουν υποθηκευτεί στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία απορρόφησε την Αγροτική Τράπεζα.
«Αν υπάρξει κρίση και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα πάρουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας. Πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;» διερωτάται, για να καταλήξει με αναφορά στην ΕΡΤ: «Για μένα είναι σαφές ότι η κρίση αλλάζει πρόσωπο. Από οικονομική κρίση, γίνεται κρίση των κεντρικών θεσμών. Το ότι έκλεισε τώρα ακόμα και η δημόσια ελληνική τηλεόραση, ένας θεσμός ελέγχου στη χώρα, δεν είναι καλό σημάδι».
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.