“Nεγκλιζέ” τράπεζες και κράτος

Το χρηματοδοτικό κενό του 2014 δεν διαθέτει ακόμη κάποια βιώσιμη πρόταση για την κάλυψή του.

 

Μελέτη της Eurobank τάσσεται κατά της κάλυψής του με μέρος των κεφαλαίων του ΤΧΣ, αφού δεν ενδείκνυται η μείωση των διαθεσίμων του ΤΧΣ σε μια δύσκολη περίοδο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες είναι νεγκλιζέ ακόμα παρά την ανακεφαλαιοποίηση και κυρίως, τρέμουν τα stress test της BlackRock.

 

Δεύτερον, το χρηματοδοτικό κενό δύσκολα θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα, φέτος, καθώς επιβαρύνεται από την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα αλλά και την υπέρβαση των δαπανών στον κλάδο της υγείας.

 

Τρίτον, η Eurobank επικρίνει τις καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ενώ ζητά οριστική λύση στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Δεν αποκλείει πάντως μέρος των χρημάτων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση ως αποθεματικό ενόψει μιας νέας περιόδου αβεβαιότητας, έως ότου υπάρξει συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014.

 

Οι τρεις αυτοί παράγοντες υπογραμμίζουν απλά ότι η οικονομία εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένη σε αρνητικές ατραπούς. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει ζητήσει από τους υπουργούς “ραπόρτα” για να μπορέσει το επιτελείο του να φιλοτεχνήσει μετά το Δεκαπενταύγουστο την ομιλία στη ΔΕΘ, με στόχο να εγκαινιάσει εκεί την περίοδο της ανάπτυξης…

 

rizopoulospost