Τι κι αν οι φάκελοι με καταγγελίες περί διεφθαρμένων και διακίνησης μαύρου χρήματος στοιβάζονται στο γραφείο της εισαγγελέως της Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου. Για κάποιους η πρόσβαση των αρχών έχει απαγορευθεί…

Η κ Ράϊκου έγινε πρόσφατα αποδέκτης της καταγγελίας του οικονομολόγου και πρώην στελέχους της Εμπορικής Τράπεζας Στέφανου Τσίπα για την κομπίνα των τραπεζών με τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού των τόκων. (βλ. Μαζικές αγωγές δανειοληπτών μετά την αποκάλυψη βόμβα για την μεγάλη κομπίνα των τραπεζών).

 

Ο φάκελος με την καταγγελία παραμένει στο γραφείο της και ας πέρασαν σχεδόν δύο μήνες και οι μαζικές αγωγές των δανειοληπτών κατά των τραπεζών θα προηγηθούν της έρευνας των αρμόδιων αρχών. Την ίδια τύχη δεν είχε, άλλωστε, και η περιβόητη λίστα Λανγκάρντ; Τι κι αν σηκώθηκε πολιτικός χαμός… Η λίστα Λαγκάρντ καταδικάστηκε να παραμείνει στα αζήτητα… Γιατί όπως και οι καταγγελίες Τσίπα διαθέτει στοιχεία που καίνε και τις δύο πλευρές: και τις τράπεζες και το Δημόσιο. Το ελληνικό Δημόσιο δεν γνώριζε ή δεν έβλεπε τη μεγάλη κομπίνα που φέρονται να έστησαν οι τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών.

 

Και μάλιστα, και σε βάρος δανειοληπτών τους οποίους παρείχε το ίδιο το ελληνικό δημόσιο τις δικές του εγγυήσεις. Πρόκειται για τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε παλιννοστούντες, σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους. Και σε αυτούς τους ανθρώπους η ίδια τοκογλυφική τακτική. Με τη βούλα του Ελληνικού Δημοσίου!

 

Τώρα οι εισαγγελικές αρχές έχουν επιδοθεί, λέει, σε ένα διαρκές κυνηγητό της πορείας του μαύρου χρήματος σε δαιδαλώδη μονοπάτια, στο οποίο επιδίδονται οι εισαγγελικές αρχές, φαίνεται πως βγάζει «λαβράκια» σε δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, οι πληροφορίες που επικαλείται Το Ποντίκι, κάνουν λόγο για «καυτό φθινόπωρο», καθώς εισαγγελικές έρευνες με πρωταγωνιστές επιφανή πρόσωπα της οικονομικής ζωής του τόπου βρίσκονται στην τελική ευθεία. Πρόκειται για υποθέσεις διαφθοράς, μαύρου χρήματος και ύποπτων δανείων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες, όπως λένε πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θα σκάσουν σαν βόμβα προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την πεποίθηση πως συγκεκριμένες υποθέσεις, που βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης, θα αποτελέσουν αφορμή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλλάζοντας τον μέχρι σήμερα γνωστό επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Μόνο που κι έτσι να είναι από αυτή τη λίστα των επιχειρηματιών που υποτίθεται να ελέγχονται λείπουν κάποια ονόματα, καθόλου τυχαία βεβαίως βεβαίως.

 

Τεράστια η ζημιά

 

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται στην προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών, να «δέσουν» με αδιάσειστα στοιχεία τις υποθέσεις που χειρίζονται με απώτερο στόχο, πέραν της απόδοσης ποινικών ευθυνών, να εισρεύσουν στα άδεια ταμεία του Δημοσίου δισεκατομμύρια ευρώ, από κεφάλαια τα οποία θεωρούνται ύποπτης προέλευσης, είτε ως αποτέλεσμα διακίνησης μαύρου χρήματος είτε ως προϊόν παράνομης οικονομικής δραστηριότητας.

 

Η ζημιά που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο χαρακτηρίζεται «τεράστια», αν και σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια. Και αυτό διότι από τις έρευνες – για μια ακόμη φορά – προκύπτει πως επιχειρήθηκε να εξαφανιστούν τα ίχνη του μαύρου χρήματος μέσω αγορών ακινήτων και off shore εταιρειών.

 

Υποθέσεις φαντάσματα που ζημιώνουν με δεκάδες εκατομμύρια το Ελληνικό Δημόσιο Το ελληνικό Δημόσιο έχει αποδείξει επανειλημμένα οτι δε φροντίζει καθόλου για τα συμφέροντα του. Σε αυτό το πλαίσιο και οι δυο μεγάλες υποθέσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.

 

Στην πρώτη υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται γνωστός οικονομικός παράγοντας, με πολιτικές διασυνδέσεις, ο οποίος έχει διατελέσει και επικεφαλής δημόσιας επιχείρησης. Πρόκειται για ένα πρόσωπο του οποίου η αποκάλυψη θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Η εισαγγελική έρευνα έχει βάλει στο μικροσκόπιό της δάνεια που αγγίζουν τα 200.000.000 ευρώ και εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δόθηκαν σε περίπου δέκα επιχειρηματίες με αμφίβολες εγγυήσεις.

Μάλιστα για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ήδη συνταχθεί πορίσματα τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τα οποία βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται δάνεια τα οποία εντοπίζει στο πόρισμά της για την πρώτη υπόθεση η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για δάνεια συνολικού ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρονται να δόθηκαν σε δύο μεγαλοεπιχειρηματίες χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Όσο για την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, φαίνεται να εστιάζει το ενδιαφέρον της σε ύποπτα δάνεια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ με παραλήπτες γνωστό επιχειρηματία και τη σύζυγό του.

 

Η δεύτερη υπόθεση έχει ως πρωταγωνιστή γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για άλλη εκκρεμότητά του με τη Δικαιοσύνη. Οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν ύποπτα δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρονται να δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του προφυλακισμένου επιχειρηματία. Η ζημιά για τις τράπεζες εκτιμάται ότι αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πάντως, ακόμη κι αν αυτές οι έρευνες αναδείξουν τους υπεύθυνους και τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη το «φθινόπωρο» θα είναι καυτό για πολλούς άλλους λόγους. Γιατί πολύ απλά όλα αυτά είναι τα αυτονόητα. Εννοείται οτι οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές πρέπει να εντοπίσει τους υπευθύνους μεγάλης ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου. Εννοείται οτι αυτοί θα πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και με κάποιο τρόπο να πληρώσουν και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Όλες αυτές οι διαρροές προς το παρόν δημιουργούν ένα κλίμα… πόσο ευδόκιμο θα είναι αυτό το κλίμα θα φανεί… εδώ θα είμαστε… και δεν ξεχνάμε.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.