Πουλάει τρέλα ο Στουρνάρας

Να χρυσώσουν το «χάπι» του νέου Μνημονίου -που θα επιβληθεί ταυτόχρονα με το νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας- προσπαθούν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, δηλώνοντας ότι η βοήθεια θα είναι μικρή, της τάξης των 10 δισ. ευρώ, άρα δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

 

Από τις χθεσινές δηλώσεις, που έρχονται λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα της συζήτησης από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, προκύπτει ότι υπάρχει ήδη μια άτυπη συμφωνία Βερολίνου – Αθήνας για νέο πακέτο βοήθειας τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

 

Σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι, εάν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, «άρα δεν μιλάμε για νέο Μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης χωρίς νέους όρους».

 

Βέβαια η ιστορία έχει δείξει ότι τα πακέτα βοήθειας από την τρόικα δεν έρχονται δωρεάν, αλλά συνοδεύονται με νέες και διαρκείς απαιτήσεις για περικοπές και μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έως το 2015 έχουν τεθεί οι στόχοι και οι υποχρεώσεις στο Μνημόνιο.

 

Δεν μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι». Ο ίδιος επιχείρησε δε να κλείσει τη συζήτηση περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους τονίζοντας: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

Για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δήλωσε ότι «δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».

 

Πριν από λίγες ημέρες ο Β. Σόιμπλε προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτη διάσωση. Έκτοτε η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τα σχόλιά του, καθώς η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών τα χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι θα δαπανηθούν χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων. Ο Ετινγκερ, μέλος του συντηρητικού κόμματος της Μέρκελ, ανέφερε ότι θεωρεί πως ακόμα ένα πακέτο για την Ελλάδα θα ήταν σημαντικά μικρότερο από τη δεύτερη διάσωση. «Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά περιμένω το ποσό να είναι λίγο μεγαλύτερο των 10 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύψει τα έτη 2014-2016» δήλωσε στην εφημερίδα «Welt am Sonntag».

 

Ο ίδιος άφησε αιχμές για τον Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν απαραίτητο να τεθεί το ακανθώδες θέμα της ελληνικής βοήθειας λίγες ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές.

 

dimokratianews