Διαρροών συνέχεια για τους πλειστηριασμούς…

Τίποτα επίσημο ακόμη για τη διαδικασία την οποία θα ακολουθήσει το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών. Ακόμη, κι αν έχει καταλαγιάσει ο σάλος, τα δημοσιεύματα συνεχίζονται ρίχνοντας περισσότερο νερό στο μύλο της παραφιλολογίας…

«Προς κατάργηση η προστασία από πλειστηριασμούς όλων των ακινήτων» γράφει σήμερα το Βήμα το οποίο στρώνει σιγά σιγά το χαλί για ότι θα επακολουθήσει το φθινόπωρο.

 

Στο δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Η τελική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων» πληροφορούμαστε οτι η διαδικασία των πλειστηριασμών των ακινήτων, που εντάχθηκαν στο καθεστώς προστασίας το 2008 θα ξεκινήσει από τα ακίνητα που συνδέονται με «κόκκινα δάνεια» θα ξεκινήσει στους πρώτους μήνες του 2014.

 

Μάλιστα, αναφέρει οτι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και ξεχωριστά του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ αντίστοιχα πρόκειται να καταργηθεί η τακτοποίηση που αφορά στην προστασία από πλειστηριασμούς όλων των ακινήτων (και όχι μόνο της κύριας κατοικίας) μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Εκτός αυτών των ρυθμίσεων, θεμελιώδης «κορμός» της νομοθετικής παρέμβασης που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται.

 

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζουν ότι «η κύρια κατοικία προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη και από τις τροποποιήσεις που έχει δεχθεί προ μηνών από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη». Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθεί ξεχωριστή μέριμνα για ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών, όπως είναι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η αναστολή των πλειστηριασμών αφορά στο σύνολο των οφειλετών, δηλαδή μισθωτούς, ανέργους, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους.

 

“Οι φήμες αυτές έχουν καλλιεργήσει εκτεταμένη φοβία στον κόσμο. Οι δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα που γίνονται κατά καιρούς είναι περί ανέμων κι υδάτων, υπογράμμισε στην πρωινή εκπομπή του radio1d.gr ο Γραμματέας της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών Βασαριώτης Ιωάννης. Όπως υποστήριξε όλες αυτές οι ρυθμίσεις που προωθούνται, στρέφονται ουσιαστικά κατά όσων έχουν πραγματικά πρόβλημα.

 

Χαρακτήρισε ψευδή τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση σχετικά με τα ακίνητα που κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί. Είναι περίπου 240.000 τα ακίνητα κι όχι μόνο 106.000 που λέει η κυβέρνηση, τόνισε ο Βασαριώτης.

 

Υπογράμμισε οτι το πιο σημαντικό στοιχείο αυτού του ζητήματος είναι ότι αν κάποια στιγμή οι τράπεζες πάρουν όλα αυτά τα ακίνητα θα ακολουθήσει ένα τεράστιο πιστωτικό κραχ.

 

Καταλήγοντας ο Γραμματέας της Ενωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών επεσήμανε οτι απαιτείται μία πιο δραστική λύση στο ζήτημα, όμως, κανείς δεν τολμά να αντιμετωπίσει το ζήτημα στην ουσία του.

 

 

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή του www.radio1d.gr εδώ

 

 

Danioliptes.gr