Η κατακραυγή και η παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ήταν φαίνεται αρκετές για να ταρακουνήσει τους πολιτικούς που ετοιμάζονταν να ψηφίσουν σε ένα άσχετο με το αντικείμενο αυτό νομοσχέδιο την τροπολογία που δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στον υπόδικο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες εξέφρασαν την πρόθεση τους να καταθέσουν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας σχετικά με την τροπολογία για την παροχή στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ) σε κάθε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης.
Βουλευτές ανέφεραν ότι «με την αρχική τροπολογία, ο υπόδικος κ. Γεωργίου εξοπλίζεται με νέες εξουσίες, αν και θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, καθώς διώκεται ποινικά για το ζήτημα της παραποίησης στοιχείων». Επιφυλάξεις για τις κανονιστικές εξουσίες του κ. Γεωργίου διατυπώνουν και βουλευτές της ΝΔ, ενώ πρόταση να παραπέμπεται σε υπουργική απόφαση ο προσδιορισμός των περιπτώσεων πρόσβασης στα στοιχεία είχε υποβάλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Τσούκαλης.
Ουσιαστικά, όσοι βουλευτές προσυπόγραφαν αυτό το τερατούργημα θα έβαζαν την υπογραφή τους στην αθώωση και ενδυνάμωση του υπόδικου (ακόμα) προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Του ανθρώπου, δηλαδή, που φέρεται να γιγάντωσε το έλλειμμα της Ελλάδας για το έτος 2009 με αποτέλεσμα η χώρα να συρθεί στο μνημόνιο και να πάρει τα πιο επαχθή μέτρα στην μεταπολιτευτική ιστορία.
Για ύποπτη τροπολογία έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Γιάννης Αδαμόπουλος. Μία μέρα μετά την εντολή που έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση ευθυνών για την ΕΛΣΤΑΤ , μετά την παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και του ΔΣΑ, ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει σε δήλωσή του πως με την τροπολογία αυτή «η ΕΛΣΤΑΤ – δηλαδή ο κ. Α. Γεωργίου – καθίσταται αποκλειστικώς αρμόδια για την έκδοση κανονιστικής πράξης, με την οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες παρέχονται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε κάθε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης».
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κρίνει πως η ρύθμιση αυτή είναι απαράδεκτη και «δυστυχώς ύποπτη» καθώς όπως λέει, από θεσμική άποψη «παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος, παρέχοντας εξουσιοδότηση στον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Και τούτο διότι, κατά το Σύνταγμα, τέτοιας μεγάλης θεσμικής σημασίας ρύθμιση μόνο με προεδρικό διάταγμα μπορεί να επέλθει, υπό την εγγυητική παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Αδαμόπουλος, από πολιτική άποψη ο ελεγχόμενος κ. Α. Γεωργίου καθίσταται αρμόδιος να καθορίζει ποιά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα δοθούν, ακόμη στη Δικαιοσύνη. Δηλαδή ακόμη και τα στοιχεία που αφορούν την ποινική δίωξη, η οποία έχει ασκηθεί εναντίον του».
Ψαλιδίζουν τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
Στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών περνά η αρμοδιότητα του καθορισμού των περιπτώσεων πρόσβασης σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εμπίπτουν στοφορολογικό απόρρητο. Η ανακοίνωση δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα έγινε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή. Όπως ανακοινώθηκε, κατατέθηκε βελτιωτική τροποποίηση σε νομοθετική ρύθμιση, που είχε προωθήσει η κυβέρνηση με τη μορφή τροπολογίας και έδινε την κανονιστική αυτή αρμοδιότητα στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο κ. Σταϊκούρας, πάντως, επέμεινε ότι η τροπολογία είναι πάνω από τα πρόσωπα της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και ότι βούληση του υπουργείου Οικονομικών είναι η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση του απορρήτου, καθώς πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τα ζητήματα διασφάλισης του απορρήτου. Μετά την αναδιατύπωση, ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ περιορίζεται στη διατύπωση γνώμης προς το υπουργείο Οικονομικών.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.