Για τους μικρούς επιπλέον φόροι, για τους μεγάλους απαλλαγή από τα πρόστιμα

Έτσι πιστεύουν Στουρνάρας και Θεοχάρης οτι θα ευνοήσουν την επιχειρηματικότητα και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου. Κρατώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους επιχειρηματίες!

Από τη μία το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει δυσβάσταχτους φόρους και εξοντωτικά πρόστιμα σε όσους επιχειρηματίες παλεύουν να ορθοποδήσουν ενώ διαγράφουν ζητώντας και συγνώμη τις «καμπάνες» που επιβάλλονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες για φορολογικές κι άλλες παραβάσεις που διαπιστώνουν.

 

Συγκεκριμένο, διαβάζουμε στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank (1/8/2013) ότι στο άρθρο 49 του τελευταίου… φορολογικού νόμου (4172/2013), αναφέρεται ότι, οι δαπάνες τόκων των συνδεδεμένων επιχειρήσεων που υπερβαίνουν το 25% του EBITDA (κέρδη των επιχειρήσεων προ φόρων, αποσβέσεων και τόκων) δεν αφαιρούνται πλέον από τα φορολογητέα κέρδη τους. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των μεμονωμένων επιχειρήσεων που τα καθαρά έξοδα των τόκων τους υπερβαίνουν το 1 εκ.ευρώ.

Ενώ λοιπόν τα κέρδη των επιχειρήσεων προ φόρων, αποσβέσεων και τόκων μειώνονται σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης και το ποσό των μη εκπιπτόμενων τόκων αυξάνει σημαντικά, η κυβέρνηση φορολογεί τις επιχειρήσεις για κέρδη που δεν έχουν και ένα πραγματικό και αδιαφιλονίκητο έξοδο τους δεν αναγνωρίζεται.

Η κυβέρνηση σαν άλλος κοτζαμπάσης αντιμετωπίζει τους Έλληνες επιχειρηματίες ως μπαταχτζήδες – που βγάζουν περισσότερα από όσα δηλώνουν και τα κρύβουν από την εφορία – και για αυτό το λόγο τους επιβάλλει φορολογία για κέρδη τα οποία ποτέ δεν έχουν γράψει. Αντί να τους στηρίζει και να τους ενισχύει τους δίνει και τη χαριστική βολή οδηγώντας τους κατευθείαν στο λουκέτο.

 

Όπως ακριβώς πράττει και για την αντιμετώπιση της ανεργίας: ρίχνει κάτω από το χαλί 50.000 ανέργους τοποθετώντας τους σε επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ (stagers) σε Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, σε νοσοκομεία, σχολεία, δικαστικές υπηρεσίες και τα ΚΕΠ δίνοντας τους μισθούς πείνας!

 

Δυστυχώς, έτσι αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη και το χτύπημα της ανεργίας.
Βέβαια, αυτή η μεταχείριση δεν ισχύει για όλους: Οι υπηρεσίες του ανεκδιηγητου κυρίου Θεοχάρη προχώρησαν σε διαγραφή προστίμου μαμούθ σε βάρος της εταιρίας συμφερόντων Βαρδή Βαρδηνογιάννη
Motor Oil.

 

Σε κόκκινο συναγερμό βρισκόταν για μέρες το Υπουργείο  Οικονομικών και ειδικά ο διαλυμένος στην κυριολεξία μηχανισμός του κ.Θεοχάρη εξαιτίας του προστίμου στη Μοτορ Οϊλ με το αιτιολογικό της μη καταβολής φόρων.

Πληροφορίες θέλουν να τον επιχειρηματία να αντέδρασε έντονα υποστηρίζοντας ότι το πρόστιμο ήταν παράνομο.

Τελικά και ως εκ θαύματος, οι υπηρεσίες  του κ.Θεοχάρη διαπίστωσαν ότι το πρόστιμο επεβλήθη με βάση νόμο που δεν ισχύει και για αυτό προχώρησαν στην ακύρωσή του.

Πώς γίνεται οι υπηρεσίες να διαπιστώνουν οτι έκαναν λάθος στο νόμο, να το αναγνωρίζουν και να παίρνουν πίσω το πρόστιμο όταν ποτέ δεν έχουν πράξει με τον ίδιο τρόπο με κάποιο ταλαίπωρο επιχειρηματία… Αν είχαν εκδόσει καμπάνα σε αυτόν τότε κανείς δε θα νοιαζόταν να ψάξει την εγκυρότητα του νόμου ακόμη κι αν ο ταλαίπωρος κατέληγε στη φυλακή!

Γιατί αν το πρόστιμο είχε επιβληθεί σε κανένα ταλαίπωρο επιχειρηματία τότε θα τον έστελναν αμέσως στον Κορυδαλλό χωρίς να κάνουν τον κόπο να εντοπίσουν τα κενά της νομοθεσίας…

Πανηγύρι έστησαν και πάλι οι παράγοντες της διαπλοκής και δεν είναι το μοναδικό παρά τις δεσμεύσεις περί αντιθέτου…

Δεν είναι λίγες οι φορές που χτυπάνε τα τηλέφωνα στους εφοριακούς όταν εκείνοι ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν εσπευσμένα έλεγχο σε κάποια εταιρία. Το τηλεφώνημα ήταν κατευθείαν από το Υπουργείο για να κλείσει η υπόθεση…Έτσι κάνουν οι μεγάλοι δουλειές, κι έτσι οι μικροί…

 

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν…

 

Danioliptes.gr