Τι φοβούνται οι πτωχευμένες εν Ελλάδι τράπεζες;

Τον πανικό επιχειρούν να σπείρουν οι τραπεζίτες με αφορμή τον κύκλο ελέγχων που διενεργούν οι ειδικοί της Blackrock στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν οτι οι ελληνικές τράπεζες κρύβουν σκελετούς στους ισολογισμούς τους που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της αξίας των τραπεζών και σε πραγματικούς αλλά και σε χρηματιστηριακούς όρους. 

Ενώ όλοι εστιάζονται στις κεφαλαιακές ζημίες που θα προκύψουν από την νέα έκθεση της Blackrock και τα νέα stress tests. Την ίδια στιγμή, οι τραπεζίτες φέρονται να ανησυχούν για τις νέες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια σε βάθος 5ετίας και την θεσμοθέτηση αυστηρών κανόνων αναδιάρθρωσης δανείων. 

Για τους έλληνες τραπεζίτες η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει κατακόρυφα το ρίσκο γιατί πολύ μεγάλο μέρος των – εντός ή εκτός εισαγωγικών – υγιών δανείων, των εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν αναχρηματοδοτηθεί έχουν αλλάξει δηλαδή οι αρχικοί όροι δανεισμού. 
Οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι «στο σύστημα και ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια που αριθμούν στα 105,8 δισεκ. ευρώ σε σύνολο δανείων 222 δισεκ. ευρώ περίπου τα 75 δισεκ. βρίσκονται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης. 
Η βασική ανησυχία των τραπεζιτών είναι ότι οι τράπεζες που πρόσφατα προχώρησαν με μεγάλες εξαγορές και προσάρτησαν σημαντικό μέρος νέων δανειακών χαρτοφυλακίων ίσως να μην πληρούν τις νέες προϋποθέσεις που θα θέσει η Blackrock και σε μια τέτοια εξέλιξη το 5ετές πλάνο προβλέψεων που θα εκπονήσει η Blackrock με την ΤτΕ θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις που δεν έχουν αποτιμηθεί. 

 

Για μία τεράστια συκοφαντία έκανε λόγο αναφερόμενος στους κινδύνους που υποβόσκουν για τις τράπεζες, στο radio1d.gro Αν. Καθηγητής Θεόδωρος Σταματόπουλος, Τμήμα Λογιστικής, Σ.Δ.Ο., Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

Γιατί μιλούν μόνο για τις ελληνικές τράπεζες; Γιατί δε λένε για την DeutscheBank; Κι οι ευρωπαϊκές κι οι αμερικάνικες τράπεζες είναι πτωχευμένες, ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόκειται, είπε, για εξόφθαλμη διάκριση σε βάρος κάποιων χωρών.

 Χαρακτήρισε χυδαιότητα τις φήμες οτι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό το δημιουργήσανε εκείνοι στις τράπεζες, όπως έκαναν και στην παιδεία και στην υγεία. Στην Ελλάδα το πρόβλημα προκλήθηκε με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, τόνισε. Η ανακεφαλαιοποίηση έγινε για να καλύψει τις ιστορικές ζημίες που είχαν συσσωρεύσει οι τράπεζες. Αυτό που απασχολεί τώρα είναι τα κόκκινα δάνεια και η ποιότητα των δανείων που δίνονταν και συνεχίζουν να δίνονται, υπογράμμισε ο κ Σταματόπουλος. Ανέφερε οτι το παιχνίδι με τις τράπεζες είναι στημένο, όπως ακριβώς και στο ελληνικό ποδόσφαιρό.

 

Κατέληξε λέγοντας το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη αυτόματου μηχανισμού ανακύκλωσης πλεονάσματος.

 

Danioliptes.gr