Τα είπαν τα συμφώνησαν και αποφάσισαν να βγάλουν στο «σφυρί» τη πρώτη κατοικία!!! Τι κι αν σκίζει τα ιμάτια ο Σαμαράς ότι θα αναλάβει το θέμα προσωπικά και άλλα τέτοια τσιτάτα, το θέμα θεωρείται λήξαν!!!

Άλλωστε οι «γύπες» έχουν προσγειωθεί στη χώρα μας και κάνουν βόλτες πάνω από τα «κουφάρια» των «κόκκινων» δανείων…Ο  λόγος διαβόητα vulture funds (“γύπες”), τα οποία θα αναλάβουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε συνομιλίες μαζί τους για  να πουλήσουν σε εξευτελιστική τιμή τα κόκκινα οικιστικά δάνεια, κάπου στο 10%-20% της αξίας τους σε πρόθυμα vulture funds, ώστε αυτά τα τελευταία να βγάλουν το φίδι από την τρύπα… Εκείνο βέβαια που είναι ακατανόητο είναι γιατί δεν προχωρούν σε ένα γενναίο κούρεμα της τάξεως ας πούμε του 50% των οφειλών μήπως καταφέρουν να πάρουν τα λεφτά τους αλλά και οι ιδιοκτήτες να μην χάσουν τα σπίτια τους και κοιτούν να τα πουλήσουν κοψοχρονιά!!!

Πάντως εκτιμάται με συντηρητικούς υπολογισμούς ότι περισσότερα από 200.000 σπίτια θα κινδυνεύσουν με πλειστηριασμούς τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι δεδομένο ότι χιλιάδες δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους. Ήδη , δύο στα δέκα στεγαστικά δάνεια βρίσκονται “στο κόκκινο”.

Την ίδια ώρα οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιδρομή θα εκτελεστεί σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη είναι η λεγόμενη light, που δεν «κερδίζει» τα φώτα της δημοσιότητας, με εταιρείες που ήδη έχουν αγοράσει δάνεια από ελληνικές τράπεζες ή φέρονται σαν να τα «πρακτορεύονται ».

Η δεύτερη φάση θα είναι η επιδρομή των λεγόμενων vulture funds (οι «γύπες») στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Και η τρίτη θα είναι η πώληση στα distressed funds των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες παράλληλα με την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Πάντως η κυβέρνηση κατευθύνεται σε  δυο επιλογές. Είτε πλειστηριασμοί με έξωση, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται, είτε πλειστηριασμοί χωρίς έξωση, δηλαδή με κάποιο κόλπο ώστε ο ιδιοκτήτης να συνεχίσει να παραμένει στην οικία του, η οποία φυσικά δεν θα του ανήκει, έναντι κάποιου ενοικίου, ταυτόσημου με τη δόση του δανείου ή, λογικά, αρκετά μικρότερου, διότι αλλιώς τι νόημα θα είχε η αθέτηση πληρωμών των δόσεων.

 

Μιχαλού από topontiki

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.