Το πρόβλημα της ανεργίας είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο. Όμως, όπως ο χορτάτος δε σκέφτεται το νηστικό, έτσι κι ένας Υπουργός δεν μπορεί να κατανοήσει στις πραγματικές διαστάσεις τους διαστάσεις το πρόβλημα της ανεργίας και τις συνέπειες της τόσο για τον παθόντα όσο και για το περιβάλλον του, άμεσο και έμμεσο.

 

Με την ανεργία να τείνει στο ψυχολογικό όριο του 30% και τις εργασιακές συνθήκες να επιδεινώνονται δραματικά μέρα με τη μέρα, πώς κοιμάστε τα βράδια κύριε Υπουργέ;

 

Το ότι έχετε αποτύχει να ενισχύσει την απασχόληση και να φροντίσετε ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας έγινε πλήρως ξεκάθαρο από την πρώτη κιόλας θητεία σας στο Υπουργείο Εργασίας… Όμως, ότι θα καταφέρνατε ώστε ο εργασιακός μεσαίωνας να γίνει συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης…

 

Αυτή η επιλογή, βέβαια, σας επιβλήθηκε μέσα από τις  συνειδήσεις και τις νοοτροπίες των επιχειρηματιών αυτής της χώρας, όπου θέλουν ένα εργασιακό περιβάλλον όλο και πιο αδηφάγο σε μια  ζούγκλα όπου μπορούν οι ίδιοι να  κυβερνούν ως θηρία! Κι άντε οι επιχειρηματίες κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν, κι αν μπορούν να αυξήσουν την κερδοφορία τους, το Δημόσιο τι κερδίζει με το κατακρήμνισμα  του εισοδήματος των μισθωτών κατά 45% μέσα σε τρία χρόνια.

 

Σύμφωνα και με την έκθεση της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση, την τελευταία τριετία από μειώσεις των αποδοχών τους και από τις φορολογικές επιβαρύνσεις, οι μισθωτοί έχασαν 37 δις ευρώ συμβάλλοντας στη μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 31,3% επιστρέφοντας στο επίπεδο του έτους 1994 (19 χρόνια πριν)  ενώ η αγοραστική δύναμη των αποδοχών τους την ίδια περίοδο 2010-2013 μειώθηκε κατά 37,2%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του έτους 2000.
 
Εντωμεταξύ κανείς δεν μιλά αφού η ανεργία συνεχίζει να παίρνει  εφιαλτικές διαστάσεις που θυμίζουν τις πιο δύσκολες εποχές της ελληνικής ιστορίας.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ  η ανεργία  επέστρεψε στα επίπεδα του 1961.  Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η ανεργία θα αυξηθεί και έως το τέλος του 2013 θα αγγίξει το 29% με 30% ενώ τον επόμενο χρόνο θα φτάσει στο ποσοστό του 31,5%.
 
Και το πιο τραγικό είναι ότι η  ανεργία χρειάζεται (αν όλα τα υπόλοιπα πάνε άριστα) 20-25 χρόνια για να επιστρέψει στο  όριο του 10% … Ειδικότερα δεκατρία χρόνια θα χρειαστούν για να εξαφανιστεί η κυκλική ανεργία στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο ετήσιος αριθμός ανάπτυξης στη χώρα μας το διάστημα αυτό ανέρχεται στο 2%, σύμφωνα με μελέτη με τίτλο: «Μπορεί η παραγωγή να προβλέψει την ανεργία: Μια ματιά στο Νόμο του Okun για την Ελλάδα», την οποία εκπόνησαν οι καθηγητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου και ΑΠΘ.

 

Αυτά δε θέλει να ακούσει ο πρωθυπουργός και αποφεύγει τους διαδηλωτές που παραδοσιακά συγκεντρώνονται στα εγκαίνια της ΔΕΘ για να εκθέσουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Αυτή η κυβέρνηση προχωρά με κλειστά αυτιά και μάτια, προς την κατάρρευση της απασχόλησης, τον τορπιλισμό της εργασιακής ειρήνης, την ισοπέδωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και τελικά στην ερημοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

 

Κείμενα και ειδήσεις για την ανεργία στην Ελλάδα θα συνεχίζουν να κατακλύζουν τον ελληνικό κι όχι μόνο Τύπο, όσο η ανεργία θα συνεχίζει να είναι το νούμερο 1 πρόβλημα της χώρας.

 

 Μόνο που, κ. Βρούτση τα νούμερα κι οι δυσάρεστες διαπιστώσεις έπρεπε να γίνονταν από τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν λύσεις σε αυτά κι όχι από ανθρώπους που τα βιώνουν.

Πώς κοιμάστε τα βράδια γνωρίζοντας ότι περισσότεροι από 1.000 Ελληνες έχασαν τη δουλειά τους αυτή τη μέρα που εσείς αδυνατούσατε να βρείτε διέξοδο στο αδιέξοδο της ανεργίας;

 

Danioliptes.gr