Ενάμιση και πλέον χρόνο μετά το κλείσιμο του οργανισμού τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστια για τους πολίτες που είχαν εκκρεμείς υποθέσεις με τον ΟΕΚ. Μέχρι πότε θα ταλαιπωρούνται οι δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ, που μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του Οργανισμού;
Δειλά δειλά τώρα το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει να προωθήσει νομοθετική παρέμβαση για την προστασία των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Όταν η κυβέρνηση έβαλε αιφνιδιαστικά άφησε επί ξύλου κρεμάμενους τους 100.000 πολίτες που έλαμβαναν την επιδότηση ενοικίου.
Επίσης, όσο ο ΟΕΚ ήταν εν λειτουργία, εγκρίθηκαν επισκευαστικά δάνεια τα οποία προκειμένου ο οργανισμός, να δανειοδοτήσει, ζήτησε με έξοδα των ενδιαφερομένων να εγγραφούν υποθήκες στο δανειοδοτούμενο ακίνητο, υπέρ του οργανισμού και στο ύψος του αιτούμενου δανείου. Όταν ξαφνικά έπαυσε η λειτουργία του ΟΕΚ, βρέθηκαν πολίτες που ενώ δεν είχαν δανειοδοτηθεί, να έχουν υποθηκευμένες τις περιούσιες υπέρ του ΟΕΚ.
Οι δανειολήπτες του ΟΕΚ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα ή έχουν μείνει άνεργοι, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες. Οι δύο πρώτες αφορούν τους δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο από κεφάλαια του Οργανισμού κι εκείνους που έλαβαν το δάνειο υπό τη διαχείριση τράπεζας.
Για τις κατηγορίες αυτές είχαν προβλεφθεί ευεργετικές διατάξεις από το νόμο 2011 (Ν. 4019), η ισχύς του οποίου όμως έχει λήξει. Ο νόμος προέβλεπε ότι, σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα είτε να καταβάλει εφάπαξ την οφειλή με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων, είτε σε έως 24 δόσεις με έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το Υπουργείο Εργασίας, με τη νέα ρύθμιση θα επιδιωχθεί η επαναφορά αυτών των διατάξεων, καθώς και η ανακούφιση της τρίτης κατηγορίας δανειοληπτών που εμφανίζει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες.
Πρόκειται για δάνεια 15ετους διάρκειας αποπληρωμής, που δόθηκαν από τις τράπεζες με επιδότηση του επιτοκίου από το Δημόσιο για εννέα έτη, σε ποσοστό από 50% έως και 100%, ανάλογα με την οικογενειακή και την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου.
Σήμερα οι τράπεζες, επικαλούμενες κενό νόμου, αρνούνται να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων αυτών, εκτός κι αν ο δανειολήπτης παραιτηθεί από την επιδότηση του επιτοκίου. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αναζητείται τρόπος διαχωρισμού της επιδότησης από το δάνειο, ώστε να δίνεται η δυνατότητα παράτασης του χρόνου αποπληρωμής, χωρίς να χάνεται η επιδότηση του επιτοκίου.
Το κόστος της επιδότησης των δανείων αυτών εκτιμάται στα 380 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ επαρκούν για την κάλυψή του.
Η ρύθμιση αναμένεται να νομοθετηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που διεξάγεται, υπό την εποπτεία των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης, ανάμεσα στη διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Υπενθυμίζεται οτι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ξεκίνησε τη δράση του κατασκευάζοντας συγκροτήματα εργατικών πολυκατοικιών και στην πορεία εξέλιξε το κατασκευαστικό του έργο, υιοθετώντας παράλληλα πολλά επιπλέον προγράμματα, έτσι ώστε να προσαρμόζει τη δράση του και τις παροχές του στις συνθήκες και τις εξελισσόμενες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και στις σύγχρονες αντιλήψεις για την ποιότητα και τα πρότυπα της κατοικίας.
Στα 55 χρόνια λειτουργίας του, έχει προσφέρει ιδιόκτητη στέγη σε 650.000 οικογένειες περίπου. Στις 50.000 από αυτές παραχωρήθηκε έτοιμη κατοικία σε κάποιον οικισμό, σε 360.000 δόθηκε δάνειο αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας και 240.000 περίπου πήραν δάνειο επισκευής, επέκτασης ή αποπεράτωσης κατοικίας.
Διαβάστε σχετικά:
Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι δανειολήπτες του ΟΕΚ – Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του radio1d.gr
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.