Τα distress funds τσεκάρουν ήδη δανειακά χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών. Ποια είναι στο στόχαστρο. Οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας και το αγκάθι των εξευτελιστικών τιμών αγοράς. Oι εκτιμήσεις για πιθανές συμφωνίες ως το τέλος του έτους.
Σύμβαση εμπιστευτικότητας με τουλάχιστον μία ελληνική τράπεζα έχουν υπογράψει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, του Euro2day.gr, ξένα distress funds. Στόχος ο οικονομικός έλεγχος προβληματικών δανείων, που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
Τα distress funds, οι εκπρόσωποι των οποίων κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα είναι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα Carlyle, Baupost, Wellington, Blackstone και Oaktree.
Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε εταιρικά και μόνο δανειακά χαρτοφυλάκια και όχι στην εξαγορά δανείων προς ιδιώτες.
Τραπεζικές πηγές εξηγούν ότι «αποτελεί στρατηγική απόφαση των διοικήσεων των τραπεζών να μην πουλήσουν στεγαστικά δάνεια καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο, κοινωνικά και πολιτικά, ζήτημα».
Οι κλάδοι που τους ελκύουν είναι ο ξενοδοχειακός, ο κατασκευαστικός, η ενέργεια και το λιανεμπόριο. Στο ερώτημα αν οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην πώληση ολόκληρων κομματιών από τα εταιρικά τους χαρτοφυλάκια οι τραπεζίτες απαντούν:«Η σύμβαση εμπιστευτικότητας δεν είναι δεσμευτική. Όλα είναι ζήτημα τιμής».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ξένα funds προσφέρουν σχεδόν εξευτελιστικές τιμές για την απόκτηση των δανειακών χαρτοφυλακίων. Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που δίνουν 5 και 10 σεντς στο ευρώ, ωστόσο η μέση τιμή που προτείνουν κινείται στα επίπεδα του 30-40 σεντς στο ευρώ.
«Πρόκειται για χαμηλές τιμές, δεδομένου ότι τα δάνεια αυτά αν και προβληματικά έχουν – στην πλειοψηφία τους, δεν μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις – ως εγγύηση κάποια assets. Μπορεί σήμερα εξαιτίας της υποτίμησης που έχει υποστεί η ελληνική αγορά, τα assets αυτά να υπολείπονται την αξία του δανείου, δεν σημαίνει όμως ότι εφόσον η οικονομία σταθεροποιηθεί δεν είναι αξιοποιήσιμα»,τονίζει στέλεχος τράπεζας. Λίγες αναμένονται οι συναλλαγές Τραπεζίτες αλλά και παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι«μέχρι το τέλος του έτους, αρχές του 2014 θα γίνουν τέτοιου τύπου συναλλαγές μεταξύ ορισμένων ελληνικών τραπεζών και ξένων funds, θα είναι όμως λίγες για τα δεδομένα της αγοράς των δανείων».
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η κατάσταση διαφοροποιείται ανά τράπεζα και βαρόμετρο που θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις αποτελεί η ανάγκη κεφαλαίων.«Πιο ευάλωτες στις εν λόγω συναλλαγές θα είναι οι τράπεζες, οι οποίες θα χρειασθούν περισσότερα κεφάλαια»,αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Κι ενώ τα ξένα funds παρελαύνουν στα τραπεζικά γραφεία οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σε μία προσπάθεια αφενός να μην πουλήσουν όσο-όσο και αφετέρου να διατηρήσουν τον έλεγχο της ελληνικής επιχειρηματικότητας χτίζουν την αμυντική στρατηγική τους.
Το πρώτο βήμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η ενίσχυση των εσωτερικών τμημάτων διαχείρισης προβληματικών δανείων, ενόψει των αποτελεσμάτων του πορίσματος της Blackrock, του Troubled Asset Review (TAR).
Το δεύτερο βήμα αφορά στη δημιουργία της Γενικής Τράπεζας, αντικείμενο της οποίας, μεταξύ άλλων, θα είναι και η ενεργή διαχείριση των προβληματικών δανείων μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Της Αναστασίας Παπαϊωάννου από euro2day
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.