Κινούμενη άμμος η εποπτεία των δανειστών

Αν δεν αποπληρωθεί το 75% των δανείων, δεν βγαίνουμε από το τούνελ

 

Η Ελλάδα θα παραμείνει για πολύ ακόμα κάτω από την ασφυκτική εποπτεία των δανειστών, έστω και αν οι ευχές της κυβέρνησης πραγματοποιηθούν και «βγούμε από το τούνελ», όπως προβλέπει ο Κανονισμός 472/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το θέμα φέρνει στην Ευρωβουλή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής με ερώτησή του στην Κομισιόν, λαμβάνοντας υπόψη τη διθυραμβική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός στο άρθρο 14 αναφέρει ρητά ότι «τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον ΕΜΧΣ (EFSM), τον ΕΜΣ (ESM) ή το ΕΤΧΣ (EFSF)».

 

Με άλλα λόγια, ο Κανονισμός που ψηφίστηκε το 2013 και κυρώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αφήνει πολλές ελπίδες για απαλλαγή από τον ασφυκτικό έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών επί της ελληνικής οικονομίας. Πρόσθετο ενδιαφέρον προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι το εκάστοτε κράτος-μέλος, που υφίσταται τη συνέχιση της στενής εποπτείας, δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο.

 

Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί χρηματοδότησης και δανειοδότησης έχουν πάντως ξεκαθαρίσει με μελέτες τους ότι η πλήρης αποπληρωμή των σχετικών δανείων από την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το 2040. Οπότε υπό τις παρούσες συνθήκες η αποπληρωμή του 75% των εν λόγω δανείων θα διαρκέσει σίγουρα για δεκαετίες.

 

Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του καταγγέλλει επίσης ότι «τα τελευταία τρία χρόνια με μια σειρά Κανονισμών που έχουν υιοθετηθεί, πλήττονται άμεσα τα κυριαρχικά και δημοκρατικά δικαιώματα των κρατών-μελών και μονιμοποιείται ένα καθεστώς αυστηρής λιτότητας σε βάρος των λαών της Ευρώπης».

 

Ν.Σβ. από efsyn