Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα βρεθούν 6.000 τράπεζες, μετά από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, για την οποία ανοίγει πλέον ο δρόμος.

Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν τη δημιουργία της ενιαίας αρχής εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ από το 2014. Ο στόχος της δημιουργίας ενός πλαισίου εποπτείας των ευρωτραπεζών, με μηχανισμούς εκκαθάρισης των αποτυχημένων ιδρυμάτων και την προστασία των καταθέσεων, αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα projects της Ε.Ε, σχολιάζει το Reuters.

 

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί πραγματικό βήμα προς τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, βασικό στοιχείο μιας ουσιαστικής οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπληρώσουμε όλες τις οργανωτικές απαιτήσεις, με σκοπό να αναλάβουμε τις εποπτικές μας αρμοδιότητες ένα έτος μετά τη θέση σε ισχύ των νομοθετικών διατάξεων, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις εθνικές αρχές για να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

 

“Ποιος φυλάει τους φύλακες”

 

Τον εποπτικό ρόλο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος έχει επωμιστεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι η μόνη κεντρική τράπεζα στην Ευρώπη που παράλληλα με τον εποπτικό της ρόλο ασκεί και εμπορικές δραστηριότητες. Ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στον εποπτικό της ρόλο αφού δεν είναι πλέον στη δικαιοδοσία της η έκδοση χρήματος.

 

Οι επιλογές του Διοικητή της, οι γκρίζες ζώνες, οι αμφισβητούμενες πρακτικές κι η αδράνεια όσον αφορά τον εποπτικό της ρόλο αι λειτουργική δομή να παραμένει στάσιμη θυμίζοντας περασμένες δεκαετίες χαρακτηρίζουν πολλές εκφάνσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εμφανίζει κέρδη και ούσα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών μοιράζει τα κέρδη της στους μετόχους της.

 

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της η Καθημερινή ανέφερε χαρακτηριστικά οτι το σημαντικότερο όλων ωστόσο είναι η ολοφάνερη στρέβλωση που προκαλεί η κατάσταση αυτή: σε μια ελεύθερη αγορά ο εποπτεύων ασκεί υπηρεσίες που κανονικά θα έπρεπε μόνο να εποπτεύει. Η ΤτΕ ανταγωνίζεται τις εμπορικές τράπεζες και στο κομμάτι της διαχείρισης ενεργεί ταυτόχρονα και σαν διαιτητής και σαν παίκτης! Και όσο περισσότερο κοιτά κανείς στα ενδότερα της ΤτΕ τόσο αυξάνονται τα παράδοξα.

 

Πριν από τη δεκαετία του 1990 η συμμετοχή της ΤτΕ στην οικονομία ήταν κυρίαρχη. Δεν ασκούσε μόνο εποπτεία στις τράπεζες, αλλά τις όριζε: καθόριζε πόσα κεφάλαια θα δοθούν μέσω δανείων στην οικονομία, σε ποιους κλάδους. Επίσης, ασκούσε νομισματική πολιτική, έλεγχε το συνάλλαγμα, ασκούσε εμπορικές δραστηριότητες και πολλά άλλα. Το μοντέλο λειτουργίας και η δομή της ήταν τέτοια ώστε να ελέγχει απόλυτα την οικονομία. Από τότε άλλαξαν πολλά.

 

Η Ελλάδα πέτυχε τη νομισματική ένωση, καταργήθηκε η δραχμή, απελεθερώθηκε το τραπεζικό σύστημα. Αλλαγές ιστορικής σημασίας που μετέβαλλαν δραστικά την αποστολή, τις ευθύνες και τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας. Ελάχιστα όμως έγιναν για την προσαρμογή της ΤτΕ στις νέες συνθήκες κι έτσι μπήκε σε φθίνουσα πορεία ο παρεμβατικός ρόλος της.

 

Αν και ο διοικητής, Γ. Προβόπουλος, συχνά πυκνά εμφανίζεται να προειδοποιεί, να ανησυχεί, να συστήνει προσοχή και να υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης των καθυστερήσεων οι εγχώριες εμπορικές τράπεζες εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλο δείκτη καθυστερήσεων, γεγονός που δεν φαίνεται να επιφέρει καμία συνέπεια πλην των δημοσίων παραινέσεων.

 

Το μεγαλύτερο παράδοξο βεβαια, είναι ότι ο κεντρικος τραπεζίτης της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ποινικών διώξεων βρίσκεται ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος. Κόλαφος είναι το εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση της Proton Bank που αφορά  για τον αρχιτραπεζίτη. Αν και διαθέτει θεσμικό ρόλο ο κ. Προβόπουλος δε φαίνεται να πτοείται.

 

Ως άλλος “Μr Σιλωάμ” τραπεζιτών και πολιτικού συστήματος όχι μόνο δεν εποπτεύει τις τράπεζες, όπως άλλωστε οφείλει να πράττει, αλλά φροντίζει να ξεπλένει τις αμαρτίες διαφόρων τραπεζιτών, ακόμη και ενώπιον της Δικαιοσύνης.

 

Danioliptes.gr

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.