Αύριο η ταφόπλακα στους μικροομολογιούχους από το Συμβούλιο της Επικρατείας

 Νέα θύελλα αναμένεται να ξεσπάσει αύριο και μετά την δημοσίευση του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ,  σχετικά με τις προσφυγές κατά του PSI που κατατέθηκαν από ομολογιούχους επενδυτές.

 

Ήδη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει καταλήξει στην απόφαση, με μεγάλη πλειοψηφία, πως η διαδικασία του PSI, του κουρέματος δηλαδή των ομολόγων του Δημοσίου, που έγινε τον Μάρτιο του 2012, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και κινείται εντός των νομοθετικών ορίων.

 

Υπενθυμίζεται οτι, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει πλέον των επτά χιλιάδων ομολογιούχων (φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικών εταιρειών, ΤΕΙ Καβάλας, κ.λπ.). Όλοι στρέφονται κατά του «κουρέματος» των ομολόγων που κατείχαν αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό. Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), των αποφάσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.

Οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν ότι το «κούρεμα» των ομολόγων που έγινε με τις προσβαλλόμενες πράξεις είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το σκέλος εκείνο που προστατεύουν την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οικονομικά στοιχεία όπως είναι η αξία των ομολόγων, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, επισημαίνουν ότι οι προσβαλλόμενες κυβερνητικές πράξεις και η απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI είναι αντίθετες στα άρθρα 4 (αρχή της ισότητας), 5 (δικαίωμα συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας), 12 (ελευθερία σωματειακής οργάνωσης), 20 (δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακρόασης πριν την επιβολή ποινής), 21 (προστασία δημόσιας υγείας) και 25 (κράτος δικαίου) του Συντάγματος.

 

Μετά από αλλεπάλληλες διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών αποφάνθηκαν, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου, ότι πρέπει να απορριφθούν στο σύνολό τους . Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο ώστε να περιλαμβάνει το πλήρες σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ωστόσο, η βασική επιχειρηματολογία στην οποία θεμελιώθηκε η άποψη της πλειοψηφίας περί συνταγματικότητας των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου και του υπουργείου Οικονομικών για την τροποποίηση των «επιλέξιμων τίτλων», την έκδοση νέων ομολόγων του Δημοσίου κ.λπ. είναι ότι το κούρεμα δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Εκριναν δηλαδή ότι έγινε με θεμιτούς τρόπους και αντικειμενικά κριτήρια χωρίς να παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις, όπως το άρθρο 4 περί ισότητας των πολιτών.

 

Το δικαστήριο τάχθηκε με την πλευρά του Δημοσίου και έβαλε σφραγίδα νομιμότητας στην όλη διαδικασία του PSI, δεχόμενο ότι στη ζυγαριά της στάθμισης μεταξύ δημοσίου συμφέροντος λόγω της οικονομικής κρίσης από τη μια πλευρά και οικονομικής απώλειας που υπέστησαν χιλιάδες ομολογιούχοι από την άλλη, προέχει το συμφέρον του Δημοσίου.

Αύριο το ΣτΕ αναμένεται να βάλει σφραγίδα στην μεγάλη ληστεία των αποταμιευτών, μέσω του PSI, δηλαδή να επικυρώσει την κλοπή ως ”Συνταγματική, για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος”.

 

Πολλοί, βέβαια, έσπευσαν να συνδέσουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την συνάντηση του επικεφαλής της TaskForceΧόρστ Ραίχενμπαχ, με τον πρόεδρο του ΣτΕ, αλλά και την καταβολή της 4ης δόσης των αναδρομικών Αλογοσκούφη 2008 (γύρω στα 100 εκατ. Ευρώ).

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Olympia.gr, από αύριο Τρίτη 17/9/20123 το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε Φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

 

Πάντως, ο ενορχηστρωτής του PSI Ε. Βενιζέλος, ο οποίος είχε υποσχεθεί στους μικρομολογιούχους οτι δε θα επηρεαστούν από το κούρεμα ενώ ο ίδιος τον περασμένο Μάιο έκλεισε τη συζήτηση που ο ίδιος είχε ανοίξει για αποζημίωση των μικροομολογιούχων που υπέστησαν ζημιές από το κούρεμα.  

 

Πολύ χαρακτηριστικό για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικροομολογιούχοι είναι το παρ ακάτω βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου:

 

{youtube}cjllkUXpXF4{/youtube}

 

Danioliptes.gt