Οι τράπεζες δεν έχουν να δανείσουν

Πληθαίνουν οι φωνές απόγνωσης από τον επιχειρηματικό κόσμο για τις συνθήκες ασφυξίας που προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας. Εις μάτην η αγορά περίμενε πως με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα άρχιζε σταδιακά η επαναχρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

 

 

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, η αγορά παραμένει «στεγνή», οι πρωθυπουργικές παραινέσεις προς τους τραπεζίτες «κενό γράμμα», οι εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών δεν επαληθεύονται ενώ οι έγκαιρες προειδοποιήσεις της Τραπέζης της Ελλάδας δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αντέχουμε μόνο λίγους μήνες, είναι το δραματικό μήνυμα του Ελευθερίου Κούρταλη (πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργίας).

 

Ο επικεφαλής του ΣΕΒΚ, του μέχρι πρότινος κλάδου-ατμομηχανής της ελληνικής βιομηχανίας, έχει παραδεχτεί πως «οι τράπεζες όχι μόνο δεν αυξάνουν τα χρηματοδοτικά, πλαφόν προς τις εταιρείες του κλάδου, αλλά αντίθετα τα περιορίζουν, με αποτέλεσμα ορισμένες από αυτές να μην έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε καν πρώτες ύλες, οπότε και δεν εξάγουν τελικά προϊόντα».

 

Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, κυβέρνηση και τραπεζίτες είχαν επιχειρήσει να δημιουργήσουν κλίμα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ζητεί από τις συστημικές τράπεζες να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας με διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και χαμηλά επιτόκια. Παραινέσεις, μετά τη συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ στο Μαξίμου, στα μέσα Ιουλίου.

 

Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει, παράλληλα, να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων για την ανακούφιση των δανειοληπτών. Ένα μήνα νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημ. Μαντζούνης σημείωνε (στην «Καθημερινή») πως «η άντληση νέων κεφαλαίων σηματοδοτεί μεταστροφή του κλίματος για τη χώρα και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία.

 

Η Alpha Bank, διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, είναι έτοιμη να αναλάβει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων». Ομως, παρά την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, οι αντικειμενικές δυσκολίες παραμένουν, η σχέση καταθέσεων προς δάνεια δεν επαρκεί, οι τράπεζες περιμένοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων της Black Rock συνεχίζουν στη φειδωλή τακτική τους.

 

Ρευστό σε ένα … χρόνο, αποκάλυπτε η «Ελευθεροτυπία» (στις 10/6/2013), καθώς το να σπεύδουν τραπεζικοί παράγοντες να μιλούν για επανεκκίνηση της αγοράς είναι τουλάχιστον άκαιρο, διότι για να υπάρξει αναστροφή και μείωση των επισφαλών δανείων θα πρέπει να καταγραφούν τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Το όποιο θετικό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία -δηλαδή στις επιχειρήσεις κυρίως και στα νοικοκυριά- αποτυπώνεται μετά 6 μήνες.

 

Η ΤτΕ από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει (από την άνοιξη) διαπιστώνοντας την αδυναμία επαρκούς χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα σε μακροχρόνια βάση (έκθεση του διοικητή της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική).

 

Ο κ. Προβόπουλος είχε προσπαθήσει να «φρενάρει» την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί σε μέρος της αγοράς για πλήρη αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου Διαπιστωνόταν πως, στο πλαίσιο αυτό, «η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων μέσω ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίηση της αγοράς εταιρικών ομολόγων, καθώς θα βελτιώνονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, καθίστανται επιτακτικά αναγκαίες», υπογράμμιζε σχετικά ο κ. Προβόπουλος.

 

Μέσα Σεπτεμβρίου πλέον και οι αποκρατικοποιήσεις χωλαίνουν, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες επαγγελματίες γίνεται με φειδώ, ενώ η αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ δεν αρκεί για να καλύψει το χρηματοδατικό άνοιγμα της αγοράς, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά πλέον τα 10 δισ. ευρώ.

 

Danioliptes.gr