Πάρτι εκατομμυρίων των υιών Σιούφα στην πλάτη δανειοληπτών

Την ώρα που 400.000 δανειολήπτες περιμένουν να τους χτυπήσει την πόρτα ο δικαστικός κλητήρας που θα βγάλει τα σπίτια τους στο σφυρί, οι δύο γιοι του πρώην κορυφαίου υπουργού της ΝΔ και πρώην προέδρου της βουλής, Δημήτρη Σιούφα, αναδεικνύονται πρωταθλητές στους πλειστηριασμούς, στην είσπραξη τραπεζικών απαιτήσεων και στις διαδικασίες προσωποκράτησης.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, έχει καταγγείλει 17 φορές την εισπρακτική εταιρία με την οποία συνεργάζονται, για κατ’εξακολούθηση παράνομη όχληση δανειοληπτών-μελών του Συλλόγου.

 

PanoFinance

 

Εδώ και πολλά χρόνια, οι κ.κ. Γιώργος και Μάριος Σιούφας (υιοί του Προέδρου της Βουλής) συνεργάζονται με μεγάλη εισπρακτική εταιρεία, διεκπεραιώνοντας νομικές ενέργειες για λογαριασμό τεσσάρων χρηματοπιστωτικών οργανισμών (πλειστηριασμοί, εγγραφή προσημειώσεων, σύνταξη εξώδικων καταγγελιών, έκδοση διαταγών πληρωμής, πράξεις εκτέλεσης, κλπ).

 

Πρόκειται για την εισπρακτική εταιρεία PanoFinance, που είναι καταχωρημένη στα μητρώα του υπουργείου Ανάπτυξης ως εταιρεία «Παροχής Συμβουλευτικών και Xρηματοοικονομικών Yπηρεσιών».

 

Η συγκεκριμένη εταιρία, μέσω της ιστοσελίδας της συμπεριλαμβάνει στους νομικούς συνεργάτες της εκτός από τη δικηγορική εταιρεία «Σιούφας και Συνεργάτες», που ανήκει στους κ.κ. Γιώργο και Μάριο Σιούφα, και το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της εταιρείας «Τειρεσίας Α.Ε.» και νομικού συμβούλου της Ενωσης Τραπεζών κ. Μούργελα. Με απλά λόγια, η εταιρία PanoFinance χρησιμοποιεί τους τρεις δικηγόρους ως νομικούς συμβούλους σε υποθέσεις άσκησης πιέσεων αποπληρωμής δανείων προς οικονομικά ανίσχυρους δανειολήπτες.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, στο δικηγορικό γραφείο των κ.κ. Σιούφα απασχολούνται γι αυτή την εργασία εκατοντάδες νεαροί δικηγόροι, που με αμοιβή 1.000 ευρώ το μήνα πραγματοποιούν την γραφική δουλειά που αφορά σε προσημειώσεις, πλειστηριασμούς και εντολές πληρωμών.

 

Βιομηχανία Πλειστηριασμών και Κατασχέσεων

 

Ουσιαστικά, οι τρεις δικηγόροι ηγούνται μιας «βιομηχανίας» πλειστηριασμών και κατασχέσεων, συμμαχώντας με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (AlphaBank, AspisBank, ABNAMRO, FBB, EmporikiBank, Eurobank, MarfinEgnatiaBank, MarfinLaikiBank), από τις οποίες παίρνουν πακέτα προσημειώσεων ακινήτων, διαταγών πληρωμών, κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Ως αμοιβή φυσικά, και στις πλάτες χιλιάδων δανειοληπτών, εισπράττουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η εταιρεία των αδελφών Σιούφα φέρεται να δήλωσε στην εφορία για το 2007 καθαρά κέρδη 639.336 ευρώ-ποσό ρεκόρ για δύο δικηγόρους 28 και 33 ετών.

 

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος χρειάστηκε να καταγγείλει 17 φορές την εταιρία PanoFinance, για να σταματήσει τις μεθόδους όχλησης που ακολουθεί. Συγκεκριμένα, oi καταγγελίες αφορούσαν 17 διαφορετικές  περιπτώσεις παράνομης ενόχλησης δανειοληπτών-μελών του Συλλόγου και απευθύνθηκαν προς το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης.

 

Βέβαια, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που διενήργησε η ανεξάρτητη αρχή του Συνήγορου του Καταναλωτή, για τη δράση των εισπρακτικών εταιρειών, οι υπηρεσίες που παρέχει στην εισπρακτική εταιρεία PanoFinance τα δικηγορικά γραφεία των κ.κ. Σιούφα και Μούργελα, κινούνται, προς το παρόν, στα όρια της νομιμότητας.

 

Η εμπλοκή των συγκεκριμένων δικηγόρων όμως προκαλεί οργή, όταν συνδυαστεί με παλαιότερες αποκαλύψεις ότι η εταιρία PanoFinance φέρεται να είχε επιχορηγηθεί στις 29/3/2007 με 520.900 ευρώ, από το υπουργείο Ανάπτυξης, του οποίου προϊστάμενος υπουργός τότε ήταν ο κ. Δημήτρης Σιούφας. Η επιχορήγηση αφορούσε στη δράση «Ψηφιακό μέλλον» και τότε, ο τέως Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, απαίτησε τη διακοπή της είσπραξης απαιτήσεων από τέτοιες εταιρείες, καθώς «τέτοιες ενέργειες αποτελούσαν αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος». Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η είσπραξη απαιτήσεων από τέτοιες εταιρείες συνιστά αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος και θίγει τις θεσμοθετημένες από την Πολιτεία και τους νόμους αποκλειστικές αρμοδιότητες δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών».

 

Νόμιμο και Ηθικό;

 

Οι τακτικές, οι μέθοδοι και η δράση των εισπρακτικών εταιρειών, υπό τον μανδύα της νομιμότητας, διεκπεραιώνουν τη βρόμικη δουλειά των τραπεζών και φέρνουν σε απόγνωση χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

Πόσο ηθικό επομένως είναι, οι δικηγόροι-υιοί ενός πρώην υπουργού, που θήτευσε και ως Πρόεδρος της Βουλής, να συνεργάζονται με εισπρακτικές εταιρίες και να επιδίδονται σε εισπρακτικές μεθόδους;

 

Ομοίως, πόσο ηθικό είναι ο πρόεδρος της εταιρείας που έχουν συστήσει οι ίδιες οι τράπεζες, προκειμένου να προφυλάσσονται από τους κακοπληρωτές πελάτες τους, και ο οποίος λόγω αυτής της θέσης του, έχει πρόσβαση και σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα δανειοληπτών, να συνεργάζεται με εισπρακτικές εταιρίες;

 

Danioliptes.gr