Η Πολιτική στο απόσπασμα και ο κόσμος στα όρια της υπομονής του

Και καθώς τελειώνει και αυτή εβδομάδα, στον αέρα της Ελλάδας παραμένει ένα «σύννεφο» οργής, αγανάκτησης και έντονου προβληματισμού για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις μέρες που πέρασαν, με αποκορύφωμα φυσικά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Από την μία πλευρά οι πολίτες μιας υποτιθέμενης Ευρωπαϊκής χώρας που αναρωτιούνται για πόσο ακόμα θα συνεχίζεται αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση, και από την άλλη η ανέτοιμη πολιτική ηγεσία που προσπαθεί για τα μάτια του κόσμου να προβεί σε επιφανειακές και γρήγορες λύσεις.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι τα ξένα ΜΜΕ δεν έχασαν φυσικά την ευκαιρία να φέρουν ξανά στο επίκεντρο της Ευρώπης την Ελλάδα, με άρθρα – παρεμβάσεις όπως αυτό της NewYorkTimes το οποίο παρομοιάζει την ελληνική δημοκρατία με αυτή της Βαϊμάρης και τονίζει ότι χρειαζόμαστε επειγόντως κατανόηση.

 

«Η Ελλάδα, με έλλειμμα 3.3 δισ. δολαρίων στα ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης φέτος, και με ένα ακόμη μεγαλύτερο χάσμα να απειλεί την οικονομία της χώρας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί να χρειάζεται χρήματα, έστω και λιγότερα απ’ ότι  πριν. Επειγόντως όμως, χρειάζεται τη διεθνή κατανόηση» γράφουν οι New York Times.

 

Πέρα όμως από τα ξένα ΜΜΕ στην ενδοχώρα συνέβησαν δύο γεγονότα που έδειξαν για πολλοστή φορά, ξεκάθαρα, το πόσο χαμηλό επίπεδο διαθέτουν οι πολιτικοί μας. Το πρώτο αφορά τον διάλογο που εκτυλίχτηκε στο περιστύλιο της βουλής ανάμεσα σε δύο πρώην συντρόφους τους κυρίους Καπερνάρο και Μαρκόπουλο.

Οι λέξεις που αντάλλαξαν οι δυο πολιτικοί απέδειξαν για μια ακόμη φορά την έλλειψη σεβασμού που έχουν για τους ίδιους αλλά και τον χώρο μέσα στον οποίο λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις. Η συμπεριφορά τους έδωσε και άλλη ευκαιρία στον κόσμο να συνεχίζει να γυρίζει την πλάτη του σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει!

 

Το δεύτερο γεγονός είναι πολύ σημαντικό και αναμένουμε με έντονο ενδιαφέρον την απάντηση από το ΠΑΣΟΚ. Και μιλάμε για αυτό το κόμμα γιατί σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρεται πως  πρότεινε στον αξιωματούχο της ΕΚΤ Γ.Ασμουσέν “αν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα νούμερα, ώστε το κενό να περιοριστεί ή ακόμη και να εξαφανιστεί.” Η ακριβής φράση στο δημοσίευμα είναι “Reorganize the figures”, που συνάγεται ότι ήταν τα ακριβή λόγια του Ευ.Βενιζέλου.

Ο Γ.Άσμουσεν δεν εξεπλάγη απλώς, έμεινε άναυδος και έφυγε σχεδόν τρέχοντας από το γραφείο του Ευ.Βενιζέλου. Πιθανόν, για αυτό δεν έγιναν καθόλου δηλώσεις από κανέναν από τους δύο μετά το τέλος της συνάντησης, όπως επισημαίνει το EnetEnglish.gr, επικαλούμενο το ελληνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ.

Είναι πράγματι εξοργιστικό οι έλληνες πολιτικοί να δίνουν περαιτέρω τροφή για σχόλια σε εφημερίδες που ανήκουν σε μία χώρα που μας έχει εδώ και χρόνια στην … μπούκα! Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρετε στο εξωτερικό κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών; Τουλάχιστον να μην σας ανακάλυπταν κύριε Βενιζέλε γιατί τώρα γίναμε ρεζίλι διεθνώς! Και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε και την επίμαχη παράγραφο του δημοσιεύματος της «Die Zeit» :

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο κύριος Άσμουσεν συναντά επίσης τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης [τον Ευάγγελο Βενιζέλο]. Συζητούν το διαφαινόμενο κενό στον ελληνικό προϋπολογισμό. Μετά τη συνάντηση ο Άσμουσεν σχεδόν φεύγει τρέχοντας από το γραφείο. Εχει μείνει άναυδος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ζήτησε αν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα νούμερα, ώστε το κενό να περιοριστεί ή ακόμη και να εξαφανιστεί. Reorganize the figures [σ.σ. η φράση είναι στα αγγλικά στο περιοδικό]. Για τον Άσμουνσεν, αυτά τα λόγια είναι χαρακτηριστικά της “παλιάς Ελλάδας”. Και για ξεπερασμένα, αναποτελεσματικά συστήματα για τα οποία για τον ίδιο είναι ακατανόητα.»

ΚΑΜΙΑ φυσικά απάντηση δεν έχουμε από το περήφανο ΠΑΣΟΚ της αλλαγής και της προόδου ούτε από το υπουργείο αλλά ούτε και από το Μέγαρο Μαξίμου! Και τα δύο περιστατικά λοιπόν δείχνουν ολοφάνερα πόσο πίσω έχει μείνει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και πόσο μακριά είναι οι πολιτικοί από την ελληνική κοινωνία!

Πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι επιτέλους! Ο πολιτικός κόσμος ΔΕΝ θα αλλάξει ποτέ! Εμείς ο απλός λαός πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να αλλάξει ρότα η χώρα! Και μάλιστα σύντομα πριν να είναι πολύ αργά …

Danioliptes.gr