Επιβεβαιώνονται στην πράξη τα λόγια του επιτρόπου Όλι Ρεν ότιοι ρυθμίσεις χρεών δανείων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ, εκτός της Ελλάδας, επειδή, στο Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στους δανειστές».
Δεν άργησε η ώρα που οι δηλώσεις Ρεν εφαρμόστηκαν πρακτικά καθώς, οι δανειστές πλέον έχουν στα χέρια τους, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα «κόκκινα δάνεια» και το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο εκχώρησής τους σε χέρια τρίτων ακόμη και στα λεγόμενα distreςς funds.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κάθε συστημική τράπεζα που λειτουργεί ως αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των δανειακών χαρτοφυλακίων. Δεδομένου όμως ότι βασικός μέτοχος των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank είναι πλέον το ΤΧΣ, τον τελευταίο λόγο στο εάν και με ποιες προϋποθέσεις πρόκειται να εκχωρούνται τα καθυστερούμενα κόκκινα δάνεια έχει το Ταμείο και ο εποπτεύων υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.
Αναπόφευκτα το ΤΧΣ θα κληθεί -όταν θα έρθει η ώρα- να διαχειριστεί το μείζον ζήτημα της πιθανολογούμενης δραστηριοποίησης των εταιρειών, που ειδικεύονται στις πτωχεύσεις. Η διεθνής πρακτική θέλει τα distress funds να αγοράζουν τα δάνεια στο 5% έως 50% της αξίας τους και στη συνέχεια να επιδώκουν να εισπράξουν το 100% πιέζοντας με δικαστικές ενέργειες.
Επί της ουσίας ο δανειστής θα αποφασίσει τι θα γίνει με τα χαρτοφυλάκια «κόκκινων δανείων» ή ακόμη και με μεμονωμένα δάνεια σε καθυστέρηση (πάνω από 6 μήνες).
Με βάση την απάντηση της Τραπέζης της Ελλάδος, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, βεβαιώνεται πως «…η ΤτΕ ευλόγως δεν διαθέτει στοιχεία, που αφορούν υποθέσεις που έχουν τεθεί στην κρίση των ελληνικών ή ευρωπαϊκών δικαστηρίων». Επί της ουσίας, η Κεντρική Τράπεζα ασκεί μεν εποπτεία, δεν έχει όμως την αρμοδιότητα ή την ευθύνη για το πώς θα κινηθεί επιχειρηματικά η κάθε τράπεζα.
Εν τω μεταξεί, σε νέα ερώτηση του Νίκου Χουντή, κλήθηκε να απαντήσει εκ νέου ο επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν και στην οποία επεσήμανε την ξέφρενη πορεία που ακολουθεί ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια) στην Ελλάδα, αφού απο το πρώτο τρίμηνο του 2012 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013, αυξήθηκε κατά, περίπου, 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού έθετε το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων, ζητώντας από την Κομισιόν συγκεκριμένα στοιχεία για την αυξητική πορεία του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του δείκτη των αναδιαρθρωμένων δανείων, ρωτούσε την Επιτροπή εάν «η δυναμική των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα απειλεί την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών», με δεδομένο ότι τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση είναι καθορισμένα στα 50 δις ευρώ.
Έχει καταστεί σαφές οτι άλλοι αποφασίζουν για τις ρυθμίσεις χρεών των δανείων και για αυτό μάταια παρακαλάει ο Κ. Χατζηδάκης τους τραπεζίτες να ενισχύσουν την ρευστότητα της αγοράς.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν είχε χθες -μαζί με το επιτελείο του- τον πρώτο κύκλο επαφών με στελέχη της Τράπεζας Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank.
Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Κούπμαν ενημέρωσε τους συνομιλητές του -τράπεζες και ΤΧΣ- για τις τρεις βασικές προτεραιότητες, πάνω στις οποίες πρέπει να κινηθούν, ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε τράπεζα.
Συγκεκριμένα, κατέστησε σαφές ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα πρέπει να είναι έτοιμα με καταληκτική ημερομηνία έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ούτε μέρα αργότερα.
Οι Έλληνες φορολογούμενοι, που έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών και περιμένουν εις μάτην ενίσχυση της ρευστότητας και στήριξη της επιχειρηματικότητας, πρέπει να αντιληφθούν οτι οι δανειστές αποφασίζουν ακόμη και για τα δικά τους δάνεια. Για τις τράπεζες που εκείνοι πληρώνουν, αποφασίζουν και διατάσσουν άλλοι!
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.