Το χαρτί του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη παίζουν πάλι οι τράπεζες, οι οποίες ελπίζουν οτι θα μαζέψουν έτσι το ρευστό που τους λείπει.

Σχεδόν το ένα στα τρία δάνεια βρίσκεται πλέον σε καθυστέρηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών που βλέπουν τα «κόκκινα» δάνεια να συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους, παρά τις προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης. Υπολογίζεται ότι σήμερα ο δείκτης υπερβαίνει το 30% επί των συνολικών χαρτοφυλακίων, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται τα δάνεια που βρίσκονται μεν σε καθυστέρηση για λιγότερο από 90 μέρες, που είναι ο επίσημος πήχης, αλλά ήδη δεν εξυπηρετούνται κανονικά.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο καταγράφουν δείκτη επισφαλειών στο 27,8%, ενώ εκτιμάται ότι στο εξάμηνο ανήλθε κοντά στο 30% και το υπερέβη πλέον την παρούσα περίοδο. Πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι η άνοδος των καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια, στο 25% περίπου σήμερα, η οποία και καταδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα.

 

Ενας μεγάλος όγκος δανείων (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30-35 δισ. ευρώ) δεν έχει ξεπεράσει τις 90 ημέρες, αλλά κινείται πάνω από τις 30, δηλαδή πρακτικά δύο δόσεις δεν έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα.

 

Το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών θα πιέσει τους δανειολήπτες που επιλέγουν, έχοντας τα μέσα, να μην αποπληρώνουν κανονικά το δάνειό τους, επισημαίνει στη «Ν» τραπεζικό στέλεχος.

 

Οπως σημειώνει, ναι μεν τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και εκμεταλλεύονται το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, για την πλειονότητα ωστόσο δεν πρόκειται για επιλογή, αλλά για αδυναμία. Καθώς και οι ίδιες οι τράπεζες δεν έχουν συμφέρον να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς, δεν προσδοκούν λύση από την επανέναρξη των σχετικών διαδικασιών αλλά από κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο γιατί, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, οι δανειολήπτες δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους όχι επειδή δεν θέλουν να είναι «συνεργάσιμοι» αλλά επειδή ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ!

 

Η συνεχής άνοδος της ανεργίας επιδεινώνει την κατάσταση, όπως και οι αυξημένες απαιτήσεις από πλευράς του Δημοσίου, που κάνουν πολλούς δανειολήπτες να προκρίνουν τις πληρωμές προς την εφορία έναντι της κανονικής εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων.

 

Άρα, ο δανειολήπτης πρέπει να επιλέξει τι να κάνει με τα λίγα χρήματα που έχει στη διαθεση του – αν τα έχει κι αυτά τα λίγα:

 

Να φροντίσει για τον βιοπορισμό της οικογένειας του, να πληρώσει το δάνειο για να μη χάσει το σπίτι του ή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εφορίας για να μην μπει φυλακή;

Με ποιον να «πρωτοσυνεργαστεί» κανείς πρώτα;

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.