Άλλους χαϊδεύει κι άλλους τους «κουρεύει»… το Ελληνικό Δημόσιο

Μια νέα δυσάρεστη είδηση αναμένεται προσεχώς για τους ομολογιούχους φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι περιμένουν εις μάτην να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις του Ε. Βενιζέλου για την αποζημίωση τους ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποζημιώσει με 10 εκατ. ευρώ την Παρευξείνια Τράπεζα για τις ζημιές που υπέστη από το PSI. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν πάνω από 17,5 δισ. ευρώ…

 

Κι ενώ αναμένεται κι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η τρόικα φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά, ούτε θα συζητήσει, ούτε θα διαπραγματευτεί το θέμα αποζημιώσεων στα φυσικά πρόσωπα κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που υπέστησαν ζημίες από την αναγκαστική συμμετοχή τους στο PSI+, την αναδιάρθρωση χρέους των ιδιωτών επενδυτών με haircut 74%. 

Επιπλέον, εξ αρχής υπήρχαν αιτήματα ξένων funds που ανέφεραν ότι αν η Ελλάδα αποζημιώσει ομολογιούχους θα κινηθούν νομικά κατά της Ελλάδας απαιτώντας ίση μεταχείριση.

Όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, είχε ρητή εντολή να μην εξετάσει αποζημιώσεις φυσικών προσώπων, αλλά ο ίδιος ανέφερε εκείνη την περίοδο ότι εξετάζει το αίτημα των ομολογιούχων. Δυστυχώς, οι ομολογιούχοι δεν έχουν κατανοήσει ότι δεν αποζημιωθούν. 

Πολύ καλύτερη τύχη έχει η Παρευξείνια Τράπεζα, η οποία, κατά πληροφορίες, πρόκειται να λάβει δώρο 10 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που υπέστη πέρυσι από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI).

 

Υπενθυμίζεται οτι η Παρευξείνια Τράπεζα είναι η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου εδρεύει, βάσει της συμφωνίας ίδρυσής της, στη Θεσσαλονίκη. Στην πραγματικότητα είναι μια ιδιωτική τράπεζα που δουλεύει με εμπορικά κριτήρια χρηματοδοτώντας επιχειρηματικά σχέδια εταιρειών της ευρύτερης περιοχής. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 3 δισ. τραβηχτικά δικαιώματα (SDR).

 

Ιδρυτικά μέλη της είναι η Ελλάδα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το πρόσχημα για τη χαριστική παραχώρηση κονδυλίων του προϋπολογισμού στην τράπεζα είναι η «ανάγκη» αγοράς ιδιόκτητου κτιρίου στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου (BSTDB), που εδρεύει από συστάσεώς της στην Ελλάδα.

 

Πιθανόν καθόλου συμπτωματικά, το ποσό που έχασε η Παρευξείνια Τράπεζα το 2012 από το κούρεμα των ομολόγων της είναι 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική της έκθεση (αντάλλαξε ομόλογα 20 εκατ. ευρώ με νέα ύψους 9,3 εκατ. ευρώ), όσα δηλαδή και τα χρήματα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει υποσχεθεί να της δώσει, και πιέζει το υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει τα σχετικά κονδύλια.

 

Πρόκειται για μία προκλητικά σκανδαλώδη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό προκειμένου να αποζημιωθεί μια τράπεζα με συγκαλυμμένο τρόπο για το PSI, σε μια περίοδο που ο δραματικός περιορισμός των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων δεν έχει σταματημό και ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία μετρούν ζημιές πάνω από 17,5 δισ. ευρώ από το κούρεμα. Η προσπάθεια χαριστικής χρηματοδότησης έχει ξεκινήσει από πέρυσι και πλέον βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, το προπέτασμα πίσω από το οποίο θα επιχειρηθεί να καλυφθεί το εγχείρημα αποζημίωσης της Παρευξείνιας Τράπεζας ώστε να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για συλλογικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων και από άλλους ομολογιούχους είναι ένα νομοθετικό διάταγμα για τις εθελούσιες συνεισφορές της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, που στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να φέρει τις υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

 

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας οτι η προσπάθεια αποζημίωσης της Παρευξείνιας Τράπεζας μοιάζει πιο πολύ με χάρισμα δημόσιου χρήματος μέσω λευκής επιταγής, αφού δεν προβλέπονται ούτε έλεγχος δαπανών και παραστατικών ούτε επιλογή δαπανών.

 

Λευκή επιταγή για κάποιους, ειδοποιητήρια κατάσχεσης για κάποιους άλλους. Τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Danioliptes.gr