Κουβέντα να γίνεται…

«Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

Η αρχή αυτή φαίνεται ότι εσχάτως φοριέται πολύ στην Κεντροαριστερά, αφού οι παρασκηνιακές επαφές και η προσπάθεια προσεταιρισμού στελεχών και κινήσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν έχουν σταματημό.

 

Τελευταίο επεισόδιο στον χορό της κινητικότητας του χώρου η σύγκλιση του Φώτη Κουβέλη και του Ανδρέα Λοβέρδου που τη Δευτέρα το βράδυ συναντήθηκαν και ανακοίνωσαν την επερχόμενη κοινή κάθοδό τους στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Φρόντισαν μάλιστα να ανακοινώσουν ότι αυτοί οι δύο θα κόψουν τα… διόδια για τη συγκρότηση της ενιαίας Κεντροαριστεράς.

Μάλιστα, ο Φώτης Κουβέλης, που μοιάζει να έχει αγριέψει πολύ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι επιχειρεί τη διάλυση του κόμματός του, το οποίο με τόσο κόπο συγκρότησε, προσπάθησε προχτές να του κλείσει την πόρτα βάζοντας έναν όρο για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Κεντροαριστεράς: το σχήμα να αποδοκιμάζει την κυβερνητική πολιτική.

Σκληρός
Στην επισήμανση ότι ο όρος αυτός αποκλείει «από χέρι» τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ γιατί αυτό θα σηματοδοτούσε τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, η απάντηση που δίνουν οι συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ είναι ότι μπορεί σε κάποια άλλη φάση στο μέλλον και το ΠΑΣΟΚ να αποκηρύξει την κυβερνητική του διαδρομή.

Επί της ουσίας ο Φώτης Κουβέλης καθημερινά σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποκαθαρθεί από το δικό του κυβερνητικό παρελθόν, να κερδίσει ψηφοφόρους που κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και να συσπειρώσει την κομματική του βάση.

Όμως πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πώς μπορεί μια τέτοια γραμμή να ισορροπήσει με τη θετική στάση που «υποσχέθηκε» ο Φώτης Κουβέλης απέναντι στην προσπάθεια του κυβερνητικού σχήματος, στο οποίο μέχρι τον Ιούνιο μετείχε πρόθυμα και αυτοβούλως.
Το μεγάλο πρόβλημά του, όμως, είναι ότι στην πορεία αυτήν απομακρύνει ηγετικά στελέχη που βλέπουν ότι η «Αριστερά της ευθύνης» που ο ίδιος ευαγγελίζεται, δεν συνάδει με την πολιτική κωλοτούμπα της καταγγελίας της μνημονιακής πολιτικής που επί έναν χρόνο υπηρέτησε.

Επίσης πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι και η σύμπλευση με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος φανατικά υποστήριξε το πρώτο μνημόνιο, δεν δίνει «αντιμνημονιακούς πόντους» στο κόμμα και συμβάλλει στην εικόνα φθοράς λόγω της πολιτικής διαδρομής του. Η απάντηση από την πλευρά συνεργατών του Φ. Κουβέλη είναι ότι το άθροισμα δυνάμεων ενδεχομένως να δώσει ανάσα επιβίωσης στη ΔΗΜΑΡ.

Πάντως και από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου, η σύμπλευση με τον Φ. Κουβέλη φαίνεται να αποτελεί πληρωμένη απάντηση στη βροντερή υποτίμηση που υφίσταται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε στενό φίλο και συνεργάτη Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τον αντιμετωπίζει σαν να είναι πολιτικά αόρατος.

Ο Ευ. Βενιζέλος αντιμετώπισε με περισσή απαξία και ειρωνική διάθεση την πρόσκληση Λοβέρδου για διάλογο σε θεσμικά – συνταγματικά ζητήματα ως πρόπλασμα για την προσέγγιση κομμάτων, κινήσεων, φορέων και προσώπων στην κατεύθυνση δημιουργίας της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

 

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν όμως ότι ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε εντελώς εχθρικά απέναντι στο κόμμα που τον δημιούργησε πολιτικά, αφού την 3η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η παράταξη επιχειρούσε επανασυσπείρωση, επέλεξε για να εγκαινιάσει τα γραφεία του κόμματός του και να στείλει την επιστολή – πρόσκληση.

 

Θεωρούν λοιπόν από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο Α. Λοβέρδος κινείται εντελώς ανταγωνιστικά και εχθρικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, και αυτό δεν συνάδει με την προσπάθεια συγκλίσεων στον χώρο. Μάλιστα συνεργάτες του προέδρου του κόμματος έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ αξιώνει σεβασμό, όσο αντίστοιχα του ζητείται σεβασμός από τους υπόλοιπους.

Η ουσία όμως είναι ότι ο Φώτης Κουβέλης επιχειρεί να κυκλώσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να του κόψει τα φτερά «επέλασης» στην Κεντροαριστερά διαρρέοντας ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα συναντηθεί και με την Άννα Διαμαντοπούλου, σε μια προσπάθεια να την πείσει να ενταχθούν η ίδια και το «δίκτυό» της στη ΔΗΜΑΡικής κοπής Κεντροαριστερά.

 

Η πρώην υπουργός, που είναι σε μεγάλη κόντρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θεωρώντας ότι δεν έχει κανένα περιθώριο συναντίληψης, φαίνεται να βρίσκεται σε απόσταση και με τον πολιτικό της μέντορα Κώστα Σημίτη, ο οποίος αποδοκίμασε τη στάση της, διαρρέοντας ότι δεν εγκρίνει προσωπικές στρατηγικές.

Διαμαντοπούλου και Λοβέρδος, που σε κάποια φάση πίστεψαν ότι θα «κληρονομήσουν» την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, είδαν τον επί 9ετία σιωπηλό Κ. Σημίτη να βάζει την τελευταία στιγμή πλάτη στον Βενιζέλο και να στέλνει σήμα προς στελέχη που νοσταλγούν την ηγεσία του να επανακάμψουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Φώτης Κουβέλης έχει βάλει στο στόχαστρό του και τον Γιώργο Φλωρίδη θεωρώντας ότι η «μεταγραφή» του μπορεί να έχει απήχηση στον εκσυγχρονιστικό χώρο, ενώ συνομιλεί και με τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ και καμώνεται την «πολύφερνη» νύφη.

Η αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά του λόφου εδράζεται σε κείμενο πανεπιστημιακών – διανοουμένων υπό τον Γιάννη Καλογήρου και τον Γιάννη Βούλγαρη και στη στήριξη του κομματικού Κυριάκου Πιερρακάκη, οι οποίοι επεξεργάζονται κείμενο – πρόσκληση για την υπό το ΠΑΣΟΚ Κεντροαριστερά των… ονείρων τους.

Το «κλειδί»
Μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει, χωρίς να το φωνάζει, ότι αυτή κρατά τα κλειδιά της Κεντροριστεράς, όχι μόνο γιατί είναι ακόμα ο μεγαλύτερος πολιτικός χώρος και με τη μεγαλύτερη Ιστορία και παράδοση, αλλά και γιατί έχει το «κλειδί» της πρόσβασης στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και μόνο αυτό μπορεί να δώσει την άδεια για την προσχώρηση και άλλων κινήσεων και φορέων σ’ αυτά από τη χώρα μας.

Η ιδέα, εξάλλου, που κυκλοφορεί εντόνως στη Χαριλάου Τρικούπη, που θέλει να απαλείφεται ακόμα και το λογότυπο του ΠΑΣΟΚ από το ευρωψηφοδέλτιο και να υπάρχει μόνο το σήμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θεωρητικά διευκολύνει τη δυνατότητα σύγκλισης κάποιων δυνάμεων.

Ξεχνάνε το όνομα
Πολλοί μάλιστα επισημαίνουν ότι η μόνη πιθανότητα να επιβιώσει εκλογικά είναι το ψηφοδέλτιο να μην έχει καθόλου χρώμα ΠΑΣΟΚ και να απευθύνεται στη νέα γενιά με πρόσωπα που μπορούν να την πείσουν. Γι’ αυτό και αναζητούνται διάσημα πρόσωπα με ουσία που ενδεχομένως σηματοδοτήσουν το πέρασμα του κόμματος στο νέο.

Έτσι κι αλλιώς η καμπάνια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και η πρότασή του για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινείται στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων κομμάτων και θα καταγγέλλει τη λιτότητα. Μόνο που στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ζητήματα: θα πρέπει να απολογηθεί το ΠΑΣΟΚ για την κυβερνητική σύμπλευση με τη Ν.Δ., αλλά και για το ενδεχόμενο οι Γερμανοί σοσιαλιστές να συγκροτήσουν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

 

topontiki