Στο συρτάρι η πώληση των τραπεζικών ασημικών. Θα γίνει το ίδιο και για τα σπίτια των Ελλήνων;

 

Καλά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα φαίνεται πως κρατούν οι έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι βρίσκουν τον τρόπο να τα κρατούν έτσι παρά τους συνεχείς ελέγχους από την Blackrockκαι τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGCom).

 

Δυστυχώς, την ίδια τύχη δεν έχουν οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι, θα πρέπει να αναμένουν άλλους δύο – τρεις μήνες προκειμένου να μάθουν τι θα γίνει με την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία τους.

 

Κι ενώ, οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί τα ελληνικά δάνεια ή τα σπίτια των δανειοληπτών καταφέρνουν και προστατεύουν τα δικά τους ασημικά.

Οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών (Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank), αν και είχαν απέναντι τους το σκληρό διαπραγματευτή της DGCom, κατάφεραν να πετύχουν παράταση. Έμεινα ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης εναλλακτικών προτάσεων με την προϋπόθεση πως θα κατατεθούν έγκαιρα από την ελληνική πλευρά.

 

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η περίπτωση της Εθνικής και της θυγατρικής της Finansbank, είναι ενδεικτική. Κύκλοι της Εθνικής υποστηρίζουν πως οι δανειστές επιμένουν στην αρχική πρότασή τους για εκχώρηση σημαντικού μειοψηφικού ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής (της τάξης του 40%) σε ορίζοντα διετίας.

 

Ωστόσο, η DGCom φέρεται να δέχεται την πρόταση της Εθνικής να παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση αναπλήρωσης του κεφαλαιακού «κενού» μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Ειδική αναφορά υπήρξε για την περίπτωση που επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση στην τουρκική οικονομία και μειωθεί ακόμη περισσότερο η αποτίμηση της Finansbank. Σημειωτέον, πως η αποτίμηση της θυγατρικής έχει περιοριστεί στα 2,7 δισ. ευρώ (προ 4ετίας αποτιμώνταν στα 6,7 δισ. ευρώ). Σημαντικό το όφελος λοιπόν για την Εθνική, που θα πουλήσει το 40% της θυγατρικής της εν καιρώ και υπό προϋποθέσεις.

 

Περίπτωση «Hilton»

 

* Για την Alpha Bank τα νέα είναι επίσης αμφίσημα, καθώς δύσκολα θα αποφευχθεί η πώληση εμβληματικών περιουσιακών στοιχείων (ενδεικτική η περίπτωση του «Hilton»), ωστόσο εάν το προσφερόμενο τίμημα δεν θεωρείται ικανοποιητικό θα μπορεί να δοθεί παράταση.

Όπως σημειώνει πηγή της Alpha Bank, επιδίωξη της DGCom, κατ’ επέκτασιν των δανειστών, δεν είναι το… ξεπούλημα ενός μη τραπεζικού περιουσιακού στοιχείου αλλά η εκχώρησή του σε καλές τιμές. Αυτό γιατί έτσι μόνο το ΤΧΣ (οι δανειστές) θα μπορούν να ελπίζουν πως θα πάρουν πίσω μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια που έχουν χορηγήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ομίλων.

 

Από την πλευρά της, η Alpha Bank υπέβαλε πλήρες σχέδιο για την αναδιάρθρωση του δικτύου της στα Βαλκάνια επιδιώκοντας να διατηρήσει την παρουσία της. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της DGCom λέγεται πως έδωσε το περιθώριο στους επικεφαλής (και των τεσσάρων) τραπεζών να επιλέξουν αγορά (βαλκανικής χώρας) όπου και θα επικεντρωθούν.

 

Σε αυτές τις αγορές η μία τράπεζα θα έχει την ευχέρεια να απορροφήσει το δίκτυο της άλλης, να επιλέξει δραστηριότητα απ’ όπου θα αποχωρήσει ή όπου θα επικεντρωθεί. Προφανής είναι η επιδίωξη για δημιουργία οικονομίας κλίμακας.

 

* Για την Πειραιώς άμεσης προτεραιότητας θεωρείται η διαχείριση των επισφαλών δανείων, πρόβλημα στο οποίο επικεντρώθηκαν οι επιτελείς της DGCom.

* Για την Eurobank φαίνεται πως δίνεται πίστωση χρόνου προκειμένου να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια, που λέγεται πως θα επιχειρηθεί να ξεπεράσουν τα 1,1 δισ. ευρώ.

 

Τα τραπεζικά ασημικά «προστατεύτηκαν» ακόμη και από τους σκληρούς διαπραγματευτές της αρμόδιας Κοινοτικής Υπηρεσίας. Δυστυχώς, δε φαίνεται να υπάρχει η ίδια «ευαισθησία» και το σπίτι του Ελληνα φορολογούμενου, ο οποίος πλήρωσε από την τσέπη του τη στήριξη των τραπεζών.

 

Βέβαια, οι τράπεζες που έλαβαν περισσότερα από 230 δις ευρώ, δεν στήριξαν την επιχειρηματικότητα, δεν ενίσχυσαν τη ρευστότητα στην αγορά, και δεν διέγραψαν τα κόκκινα δάνεια. Σε αυτή τη «σχέση» μόνο ένας είναι συνεπής κι όμως είναι ο ίδιος ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη ζημία.

 

 

Μαντέψτε ποιος!

 

Danioliptes.gr