Αφού τους έδιωξες, πώς να τους φέρεις τώρα πίσω;

Τρέχει να προλάβει η κυβέρνηση, να κλείσει τους δρόμους ώστε να παραμείνουν στην Ελλάδα οι εταιρίες, που εξέφρασαν επιθυμία να ανοίξουν τα φτερά τους για άλλες πολιτείες. Αν και αρχικώς πιστεύαμε, οτι προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές, η ελληνική κυβέρνηση τάζει γη και ύδωρ, από ότι φαίνεται ήταν άνθρακες ο θησαυρός.

 

Σε ένα άσχετο νομοσχέδιο (σε ειδική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τις δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές) η κυβέρνηση εντάσσει μία ειδική τροπολογία προσπαθεί να αποτρέψει την έξοδο επιχειρήσεων από τη χώρα. Πρόκειται για τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβλέπει ότι πλέον απαιτείται ποσοστό 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου μιας εισηγμένης επιχείρησης, προκειμένου αυτή να αποφασίσει τη συγχώνευση-απορρόφησή της με άλλη εισηγμένη η οποία θα εκδώσει μετοχές ως αντάλλαγμα.

 

Ειδικότερα στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται το εξής: «Η πλειοψηφία 95% κρίνεται απαραίτητη και στην περίπτωση που η διαγραφή μιας εταιρείας από το χρηματιστήριο επέρχεται συνεπεία εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή) ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι μέτοχοι θα λάβουν μετοχές εισηγμένες ή μη εισηγμένες, καθώς η σχετική απόφαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους μετόχους, κυρίως της μειοψηφίας, αφού έχει ως αποτέλεσμα την οριστική παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο.

 

Το γεγονός αυτό έχει ουσιώδεις επιπτώσεις για τους μετόχους της αφού στερούνται οριστικά της δυνατότητας χρηματιστηριακής εκποίησης των μετοχών τους. Συνεπώς, και προκειμένου να διασφαλίζονται επαρκώς και στην περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών προτείνεται να απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση, η οποία τελικώς θα οδηγεί στη διαγραφή της εταιρείας από το χρηματιστήριο, πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην εκδότρια εταιρεία ανά κατηγορία μετοχών».

 

 

Ως συνήθως, η ελληνική κυβέρνηση βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος αφού πιστωτική επέκταση «τάζει» στην αγορά εδώ και τρία χρόνια, και επέκταση δε βλέπει η αγορά. Οπότε είδαν και απελπίστηκαν, οι επιχειρηματική όμιλοι και τα μαζεύουν και φεύγουν αφού ακόμη και τώρα, την ύστατη στιγμή, τραπεζικά στελέχη κρατούν χαμηλά τον πήχη.

Κάνουν λόγο, συγκεκριμένα, η επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης θα γίνει με σταδιακούς ρυθμούς και δεν θα πρέπει να αναμένονται εντυπωσιακά άλματα, αναφέρουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, στα επιχειρησιακά σχέδια που καταρτίζουν οι τράπεζες θα προβλέπονται αυξημένα, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές κεφάλαια για τη χορήγηση νέων δανείων, αλλά η γενικότερη πορεία των χρηματοδοτήσεων θα εξαρτηθεί από την πορεία επιστροφής των καταθέσεων, αλλά και το πότε χρονικά οι τράπεζες θα επιστρέψουν στη διατραπεζική αγορά για να αντλήσουν κεφάλαια.

Οπότε, μάλλον, τζίφος!

 

Κι αυτό γιατί κανείς δε φαίνεται να έχει σαφή εικόνα της κατάστασης ή δε θέλει να το δει. Οι τράπεζες συνεχίζουν να διατείνονται ότι είναι πολύ χαμηλή η ζήτηση από μέρους των νοικοκυριών για νέα δάνεια, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Επίσης, δίνουν έμφαση στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της αξιοποίησης των διάφορων αναπτυξιακών προγραμμάτων και ευρωπαϊκών κονδυλίων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΤΕΑΝ κλπ), με στόχο να υπάρξει απορρόφηση περίπου 2 δισ. ευρώ στους επόμενους μήνες.

Ο ετήσιος ρυθμός πτώσης των χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, διαμορφώθηκε στο -4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2013 από -4,1% τον Ιούνιο του 20013 και -4,9% τον Ιούλιο του 2012. Η αρνητική καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στα 855 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2013, από 212 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013.

 

Στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνονται αναλυτικά τα νούμερα της πιστωτικής επέκτασης, προκαλώντας το γέλιο στον αναγνώστη που έχει συναλλαγές με τις τράπεζες και βλέπει αν και κατά πόσο διευκολύνουν τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες ή τα νοικοκυριά.

Όσο κι αν περιμένει η αγορά, οι στρόφιγγες δεν πρόκειται να ανοίξουν. Οι τροπολογίες είναι απλά χαπάκια για τον πονοκέφαλο. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές. Και μάλιστα θα έπρεπε να έχουν γίνει χθες.

 

Danioliptes.gr