Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) ζήτησε από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να την ενημερώσουν για το πώς το επιτοκιακό περιβάλλον επηρέασε την κερδοφορία τους, στο πλαίσιο της ευρύτερης επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα με τα νέα «τεστ αντοχής» (stress test).

Η Μπούντεσμπανκ επιβεβαίωσε σχετικό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Börsen Zeitung, διευκρινίζοντας ότι απέστειλε τον Σεπτέμβριο το αίτημα στις τράπεζες να της αποστείλουν ως το τέλος του μηνός δεδομένα και προβλέψεις σχετικά με τις επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων —και την ενδεχόμενη απότομη άνοδό τους— στην κερδοφορία τους.

Τους ζήτησε ακόμη να της αποστείλουν στοιχεία για τον μετασχηματισμό λήξεων, δηλαδή τα μακροπρόθεσμα δάνεια που χρηματοδοτούνται με βραχυπρόθεσμο δανεισμό των τραπεζών, με βασική προϋπόθεση η διαφορά των σχετικών επιτοκίων να καλύπτει το κόστος.

Η Επιτροπή του Τραπεζικού Κλάδου της Γερμανίας, η οποία εκπροσωπεί τις δημόσιες και τις ιδιωτικές τράπεζες της χώρας, ζήτησε ωστόσο η προθεσμία για την αποστολή των σχετικών στοιχείων να παραταθεί ως τα τέλη του Οκτωβρίου.

Η Μπούντεσμπανκ εξετάζει το θέμα, αλλά δεν έχει ακόμα ανακοινώσει εάν και κατά πόσον συμφωνεί να παραταθεί η προθεσμία την οποία είχε δώσει.

“Βρισκόμαστε σε διάλογο με τις τράπεζες. Μας λείπουν ορισμένες πληροφορίες προκειμένου να λάβουμε μια οριστική απόφαση”, δήλωσε μια εκπρόσωπος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας.

Η Μπούντεσμπανκ δεν πρόκειται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στην οποία θα προχωρήσει.

Βρετανία

Τον Ιούνιο η Τράπεζα της Αγγλίας είχε ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα για την τρωτότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Βρετανίας σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων, όταν οι κεντρικές τράπεζες σε διεθνές επίπεδο αρχίσουν να αποκλιμακώνουν την πολιτική επέκτασης που εφαρμόζουν για την τόνωση των οικονομιών τους.

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας είχε συμπεράνει ότι μια ορισμένη αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων δεν θα απειλούσε τις μεγαλύτερες τράπεζες.

Στη Γερμανία ειδικά τα ταμιευτήρια και οι συνεταιριστικές τράπεζες, που έχουν αποταμιεύσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, επηρεάζονται από τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Για παράδειγμα τα ταμιευτήρια υπέστησαν πτώση 2,6% στα κέρδη τους πέρυσι, στα 23,2 δισεκ. ευρώ. Στελέχη της βιομηχανίας αναμένουν ότι τα κέρδη αυτά θα μειωθούν κατά ακόμα 500 εκατ. ευρώ φέτος.

Enet με πληροφορίες ΑΠΕ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.