H δολοφονία του Παύλου Φύσσα έδωσε στη Συγγρού την αφορμή να κηρύξει πόλεμο χωρίς κόστος
Στο… πιάτο έδωσε η Χρυσή Αυγή, μέσω της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, την αφορμή στη Νέα Δημοκρατία να κηρύξει χωρίς κόστος τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» για τη δημοσκοπική και πολιτική εξαέρωση της ναζιστικής οργάνωσης.
Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης και οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά κινήθηκαν εντυπωσιακά γρήγορα, πρωτοστατώντας στο κυνήγι της Χρυσής Αυγής με διακριτή και πολύ συγκεκριμένη μέθοδο. Ο πρωθυπουργός, ως κοινωνός των «διακριτικών» επαφών της Χ.Α. με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και άλλους κύκλους επιρροής, αλλά και γνώστης της ιδεολογικής και πολιτικής καταγωγής πολλών οπαδών του ναζιστικού κόμματος, αναζητούσε τρόπο επαναπατρισμού στη μεγάλη κοιτίδα της συντηρητικής παράταξης αγανακτισμένων και απελπισμένων από τα μνημόνια δεξιών που πύκνωσαν τις τάξεις της Χ.Α. τα τελευταία τρία χρόνια.
Η απόφαση που ελήφθη δείχνει – προς το παρόν – να λειτουργεί, αφού «χτυπάει» τη Χρυσή Αυγή, όχι σε πολιτικό, ιδεολογικό, θεσμικό και δημοκρατικό επίπεδο, όπως επιχειρούν άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά σε ηθική βάση. Ακολουθώντας λοιπόν τη λογική του ΚΚΕ, το οποίο προβάλλει και από ιδεολογική σκοπιά την άρνησή του να μπει στη διαδικασία απαγόρευσης ενός κόμματος, επιχειρεί να αποδείξει ότι η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής έχει συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση. Το ίδιο διακηρύσσει σε όλους τους τόνους και το ΚΚΕ, όπως είπαμε, που προσθέτει ότι οι χρυσαυγίτες είναι υπηρέτες του συστήματος και των αφεντικών.
Ο Σαμαράς εκτιμούσε εδώ και καιρό – το είχε εμπιστευτεί και σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς και συνεργάτες του – ότι η απαγόρευση της Χρυσής Αυγής (εκτός των συνταγματικών κωλυμάτων) θα προκαλούσε ένα κυνήγι φαντασμάτων.
Το κυβερνητικό σχέδιο, που αποφασίστηκε την επομένη της δολοφονίας Φύσσα, επιχειρεί να αποδυναμώσει πλήρως την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής και να την παραδώσει στην ποινική δικαιοσύνη. Θεωρούν στην κυβέρνηση ότι η ηθική απαξίωση των επικεφαλής θα… σαρώσει όλο το μόρφωμα, το οποίο θα επανέλθει σε ποσοστά ανάλογα του πρόσφατου παρελθόντος του.
Εσωτερικό πρόβλημα
Έτσι κι αλλιώς το σχέδιο για την ηθική υπονόμευση της Χρυσής Αυγής επιλύει και ένα έντονο εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας, αφού τουλάχιστον η φιλελεύθερη και καραμανλική πτέρυγα (Παυλόπουλος, Μπακογιάννη, Μητσοτάκης κ.ά.) επέμεναν ότι δεν μπορεί η Ν.Δ. να παραμένει απαθής απέναντι στη ρητορική μίσους της Χρυσής Αυγής και να μην παρεμβαίνει.
Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο Τ. Μπαλτάκος και ο Χρ. Λαζαρίδης, επέμεναν ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά και πολιτικά με τη Χρυσή Αυγή, διότι πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος αποχώρησαν αποδεχόμενοι την ξενοφοβική – ρατσιστική – εθνικιστική και απαξιωτική για την πολιτική και τους πολιτικούς ατζέντα των νεοναζιστών. Έτσι επέμεναν να προτείνουν στον πρωθυπουργό διακριτική απόσταση από τη Χρυσή Αυγή και όχι… σύγκρουση.
Μάλιστα εσχάτως ακόμη και βουλευτές όπως ο Βύρων Πολύδωρας έθεσαν πολύ ανοιχτά το θέμα της επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας με την εκλογική βάση της Χρυσής Αυγής, ενώ δεν έλειψαν οι συντηρητικές φωνές που θα έβλεπαν μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή» ως κυβερνητικό εταίρο της Ν.Δ. σε μια επόμενη φάση (Μπ. Παπαδημητρίου – τηλεόραση του ΣΚΑΪ).
Πλήρης αδιαφορία
Ο ίδιος ο Σαμαράς είχε υπόψη ποιοτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων για την αθρόα πύκνωση των τάξεων της Χρυσής Αυγής από ένστολους, απόστρατους και μη. Δεν ήταν τυχαία η – από τη ΔΕΘ – αναφορά του σε αποκατάσταση των απωλειών των ενστόλων από το «κοινωνικό μέρισμα του πρωτογενούς πλεονάσματος». Εκεί στηριζόταν και η πλήρης αδιαφορία για εκατοντάδες καταγγελίες περί υπόθαλψης και συνεργασίας θυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας με τα τάγματα εφόδου.
Έτσι το σχέδιο που εκπονήθηκε έδωσε τα «ηνία» χειρισμού της υπόθεσης στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια και Χαράλαμπο Αθανασίου.
Η απόφαση για κατάθεση μιας σειράς δικογραφιών και στοιχείων που λιμνάζουν σε συρτάρια δημόσιων αρχών για τη δράση της Χρυσής Αυγής στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η απόφαση για μετακινήσεις και παραιτήσεις (με νόημα και με μήνυμα) αστυνομικών και η εντολή να αποφασίσει εισαγγελέας αν συγκροτούν τα μέλη της Χρυσής Αυγής εγκληματική οργάνωση αποτελούν τα δείγματα γραφής στο σχέδιο «ηθικής υπονόμευσης και απομόνωσης» της ναζιστικής οργάνωσης.
Κάνοντας καθημερινά κινήσεις με επικοινωνιακό αντίκτυπο επιχειρούν να εκτρέψουν τη συζήτηση από άλλα πεδία, όπως η κάθετη άρνηση της Ν.Δ. να συζητήσει την εκπόνηση ενός αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, να εξετάσει μια άλλη πολιτική απέναντι στο μεταναστευτικό και κυρίως να ακουμπήσει τα πολιτικά και κοινωνικά αίτια που έκαναν δεκάδες χιλιάδες εξαθλιωμένους Έλληνες να… λοξοδρομήσουν προς το ναζιστικό μόρφωμα.
Βασική δε παράμετρος για την απόφαση να ληφθούν μέτρα δεν είναι μόνο το λάθος της Χρυσής Αυγής να αντιπαρατεθεί με το ΠΑΜΕ στο Πέραμα και να επιχειρήσει ακόμη και με δολοφονική επίθεση να επιβληθεί πολιτικά στην… αριστερομάνα Β’ Πειραιά, αλλά και η διεθνής πίεση προς την κυβέρνηση, που εντάθηκε μετά τη δολοφονία Φύσσα, να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του ναζιστικού μορφώματος.
Η ενημέρωση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι πολλές ξένες κυβερνήσεις – κυρίως ευρωπαϊκές – θέτουν πρώτα αυτό το θέμα σε κάθε επαφή και οι «κορώνες» του Χ. Σβόμποντα, επικεφαλής των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, για τα προβλήματα που θα προκύψουν στην άσκηση της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014 επιτάχυναν τις εξελίξεις, λένε στελέχη της Ν.Δ., που ενημερώνονται για τις πρωθυπουργικές ανησυχίες…
topontiki
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.