Για πολλοστή φορά τα ξένα ΜΜΕ βάζουν φρένο στην αισιοδοξία των Ευρωπαίων ότι η οικονομία της Ευρωζώνης γνωρίζει στιγμές πρό – κρίσης του 2008 και ότι σύντομα οι χώρες που βρίσκονται τώρα σε βαθιά ύφεση θα ξεπεράσουν τον σκόπελο της οικονομικής αβεβαιότητας.
Με άρθρο του στην Financial Times ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας Wolfgang Münchau αναλύει την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία και στην Ισπανία τονίζοντας ότι πρέπει να πάψουν ορισμένοι να ονειρεύονται λήξη της ύφεσης!
«Το ΑΕΠ της ευρωζώνης διευρύνθηκε 0,3% στο β΄ τρίμηνο του έτους. Πιθανόν να επεκτάθηκε ξανά στο γ΄ τρίμηνο. Οπότε, αν καθορίζετε την λήξη μιας ύφεσης ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα θετικής ανάπτυξης, ίσως μπαίνετε στον πειρασμό να κάνετε την πρόβλεψη ότι η ύφεση θα λήξει ακριβώς στα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με την λήξη του τριμήνου.
Αν το κάνετε, είτε είστε ανόητος, είτε έχετε μια συγκεκριμένη ατζέντα να πουλήσετε –είτε και τα δύο» αναφέρει ρητά ο οικονομικός αναλυτής της FT και συνεχίζει λέγοντας πως:
«Η ύφεση είναι η ευρεία διολίσθηση της οικονομικής δραστηριότητας. Το επίκεντρο σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα του ΑΕΠ μπορεί να εξυπηρετήσει στην καλύτερη περίπτωση ως ένδειξη για τους πρόχειρους υπολογισμούς ενός ομαλού οικονομικού κύκλου. Αλλά εδώ δεν υπάρχει καν ένας ομαλός οικονομικός κύκλος.
Αν συγκρίνουμε το πρώτο εξάμηνο του 2007 με το πρώτο εξάμηνο του 2013, το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε αθροιστικά 1,3% στην ευρωζώνη, 5,3% στην Ισπανία και 8,4% στην Ιταλία.
Στην ίδια περίοδο οι επενδύσεις μειώθηκαν αθροιστικά 19% στην ευρωζώνη –και 38% στην Ισπανία και 27% στην Ιταλία. Ανάμεσα στο α΄ τρίμηνο 2007 και το α΄ τρίμηνο 2013, η απασχόληση μειώθηκε 17% στην Ισπανία και 2% στην Ιταλία. Εγώ δεν θα μίλαγα για λήξη της ύφεσης, αν δεν έβλεπα σταθερή βελτίωση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Εφόσον έληγε η ύφεση, θα έπρεπε να έχουμε επιστρέψει στους μέσους όρους που επικρατούσαν πριν την ύφεση».
Προσέξατε τι είπε; Ότι δεν υπάρχει λήξη της ύφεσης χωρίς σταθερότητα στην ανάπτυξη και απασχόληση! Μας τονίζει οπότε το αυτονόητο … Χωρίς θέσεις εργασίας και εξαγωγές προϊόντων που πάτε κύριοι; Με την ανεργία να έχει χτυπήσει κόκκινο στην ευρωζώνη τα πράγματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα!
Μιλώντας και για το θέμα των τραπεζών οι οποίες έχουν καταχραστεί εκατομμύρια ευρώ από τον ευρωπαϊκό λαό χωρίς να ρίξουν ούτε ένα Σεντ στην αγορά ο κύριος Münchau αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το μεγαλύτερο εμπόδιο για το ξεκίνημα της ευρωπαϊκής ανάπτυξης δεν είναι η δημοσιονομική πολιτική –που είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερη σήμερα σε όλη την νομισματική ένωση- αλλά η συνεχής αποτυχία στο “καθάρισμα” των τραπεζών.
Δεν θα ήταν ανευθυνότητα η παραδοχή ότι οι τράπεζες χρειάζονται πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια, όταν αυτά τα λεφτά απλά δεν υπάρχουν; Όμως αν δεν καθαρίσει ο τραπεζικός τομέας, προβλέπω να μην αλλάζει καθόλου η τάση στους δείκτες χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού δανεισμού- και αυτό θα αναβάλλει περαιτέρω την ανάκαμψη».
Μήπως λοιπόν, λέμε τώρα, να άλλαζαν λίγο την τακτική τους τα τραπεζικά ιδρύματα και να βοηθούσαν οικονομικά τις επιχειρήσεις που βάζουν κάθε μέρα λουκέτο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία; Μια πρόταση κάνουμε…
Κλείνοντας ο αναλυτής της εφημερίδας υπογραμμίζει ότι η πιστωτική αποστράγγιση και τα μέτρα λιτότητας είναι οι κύριοι υπεύθυνοι που η Ευρωζώνη αποτελεί ένα τεράστιο οικονομικό βαρίδιο.
«Η πολιτική και οικονομική έκρηξη της Ιταλίας, η πιστωτική αποστράγγιση και η πρόσφατη λιτότητα,συνιστούν τους βασικούς συντελεστές που βαραίνουν την ευρωζώνη σήμερα. Η ύφεση που ξεκίνησε το 2008 συνεχίζεται, αν ξεπεράσουμε την ανόητη εμμονή με τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Και δεν πρόκειται να λήξει σύντομα».
Και εδώ πρέπει να το τονίσουμε ότι η FinancialTimesχρησιμοποιεί σαν παράδειγμα δύο χώρες που η οικονομία τους δεν έχει καμία σχέση με τον «ασθενή» που είναι η Ελλάδα! Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν σαφώς καλύτερες οικονομικές προοπτικές από εμάς! Φανταστείτε τι θα έλεγε στον πάντα αισιόδοξο Γιάννη Στουρνάρα αυτός ο άνθρωπος!
Το σίγουρο είναι το γεγονός ότι η Ευρωζώνη αιμορραγεί, και μάλιστα πολύ άσχημα, και οι ηγέτες τους (μαζί και οι δικοί μας ντε) έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να πείσουν τον κόσμο ότι η λιτότητα είναι η μοναδική λύση στο θέμα της κρίσης. Πως είναι δυνατόν, θα μας πείτε τώρα, έγκριτες οικονομικές εφημερίδες να φωνάζουν ότι κάτι δεν πάει καλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες να γυρίζουν πλευρό;
«Απορία ψάλτου βηξ»
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.