Ανοδική πορεία καταγράφει ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οικονομική συγκυρία του ΙΟΒΕ για το μήνα Σεπτέμβριο. Πλησιάζει η έξοδος από τον κύκλο της ύφεσης, λένε οι επιχειρηματίες.  

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο επανήλθε σε ανοδική πορεία μετά από ένα δίμηνο διόρθωσης και διαμορφώθηκε στις 93,1 μονάδες από 91,7 τον Ιούλιο και 89,2 τον Αύγουστο.

 

“Η έντονη βελτίωση του κλίματος στις Κατασκευές και τη Βιομηχανία, αντισταθμίζεται εν μέρει από την εξασθένηση των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με το κλίμα στις Υπηρεσίες να παραμένει αμετάβλητο”, επισημαίνουν οι τεχνοκράτες του Ιδρύματος και συνεχίζουν: “Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων φαίνεται να ανακάμπτουν λόγω της επιβράδυνσης της ύφεσης που καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αν και το σωρευτικό αποτέλεσμα της ύφεσης αναμένεται να κορυφωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και να αγγίξει συνολική συρρίκνωση του προϊόντος της τάξης του 25% του ΑΕΠ, αρκετοί κλάδοι της οικονομίας διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προσδοκίες για το επόμενο διάστημα”. Κατά το ΙΟΒΕ, η επιχειρηματική κοινότητα θεωρεί ότι φτάνουμε στο τέλος της ύφεσης.

 

Κάθε ημέρα τέσσερις βιοτεχνίες βάζουν «λουκέτο»

 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), λουκέτο βάζουν κάθε ημέρα περισσότερες από τέσσερις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης,

Συνολικά στο εννεάμηνο του 2013 διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΒΕΘ 1.227 επιχειρήσεις. Στο ίδιο διάστημα έγιναν 3.241 διαγραφές από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).Πάντως, και στα δύο επιμελητήρια – Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό – οι διαγραφές ήταν μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά παρέμειναν υπερδιπλάσιες έναντι των εγγραφών, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τις 501 στο εννεάμηνο.

 

Οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι συνήθως μεγάλες και παραγωγικές – μεταποιητικές, που δίνουν τη θέση τους σε μικρότερες, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες και εστιατόρια.

 

 

«Δεν ανοίγουν εργοστάσια, ή βιοτεχνίες. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν δραστηριοποιούνταν κυρίως στον τομέα της μεταποίησης, της ένδυσης και των κατασκευών», ανέφερε σε συνέντευξη του στο radio1d.gr, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

 

Εκτίμηση οτι παρατηρείται μικρή βελτίωση του κλίματος επισημαίνοντας όμως, οτι η έλλειψη ρευστότητας είναι το μεγαλύτερο πλήγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ανέφερε ως παράδειγμα τη μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο, τονίζοντας οτι η εταιρία αναζήτηση τη ζωτικής σημασίας ρευστότητα στο εξωτερικό και σε χώρες όπου είναι πιο κοντά στη ρευστότητα της ΕΚΤ.

 

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.