Την ισοπέδωση σε συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και παροχές σε είδος και σε χρήμα, αλλά και ενιαίες εισφορές με το ΙΚΑ για τα «ευγενή» Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ζήτησε η τρόικα, σε μια προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος που για το 2014 θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, πλέον της κρατικής χρηματοδότησης.

Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, και το διοικητή του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλο.

Στο στόχαστρο των δανειστών μπαίνουν οι κύριες συντάξεις, καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των Ταμείων για το 2014.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η υποχώρηση των εσόδων θα οδηγήσουν σε «μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ, πέραν των ελλειμμάτων που θα χρηματοδοτήσει ο προϋπολογισμός και αποτελούν «αγκάθι», αλλά και αδυναμία, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.», για τα Ταμεία κύριας ασφάλισης να «κλείσουν» προϋπολογισμούς για το 2014.

Οι δανειστές ζητούν «μοντέλο» ΙΚΑ στα ειδικά Ταμεία, δηλαδή στους φορείς ασφάλισης του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΟΑΠ-ΔΕΗ Ταμεία Τραπεζών), ώστε να καλυφθεί το κενό από τη μείωση των εισφορών.

Με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις, έως το 2016 πρέπει να μειωθούν οι εισφορές κατά 3,9%, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «μαύρη τρύπα» 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο.

Για να καλυφθεί αυτό το κενό έχουν υπάρξει προτάσεις για αντίστοιχη μείωση των παροχών στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών με βάση τα όσα προβλέπονται στο ΙΚΑ.

Έκθεση ΟΟΣΑ

Άλλωστε, και στην έκθεση του ΟΟΣΑ -που παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας- γίνεται αναφορά στην ουσιαστική ενοποίηση του ΙΚΑ με τα ειδικά Ταμεία.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΕ, όπου η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να εφαρμόσει την εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επειδή όταν αποφασίστηκε το 2010 δεν υπήρχε αυτή η ύφεση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα έλλειμμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ τη διετία, που αν δεν καλυφθεί «απειλεί» τις συντάξεις.

Το υπουργείο Εργασίας ρίχνει το βάρος στην αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και στην είσπραξη των οφειλών προς τα Ταμεία (αν και η ρύθμιση χρεών δεν… περπατά) για να βρει ζεστό χρήμα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία του νέου Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών, ενώ όσοι δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (κατασχέσεις κ.ά.).

Παράλληλα, εξετάζεται η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης στον ΟΑΕΕ με περισσότερες κλάσεις ασφάλισης, από επτά σε 10-12, ώστε να μειωθούν οι εισφορές και να μπορούν να πληρώνουν περισσότεροι, ώστε σε συνδυασμό με την επέκταση της ασφάλισης και σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, να αυξηθούν τα έσοδα από εισφορές.

Του Δημήτρη Μαλτη από enet

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.