Ξεπούλημα από ξεπούλημα δεν έχει διαφορά!

 

Κι αφού τρόικα και κυβέρνηση διαπιστώσανε οτι δεν έχει απομείνει ούτε δεκάρα τσακιστή πλέον στα ελληνικά νοικοκυριά, έβαλαν στο μάτι τα ακίνητα που έχουν απομείνει και δεν έχουν ρευστοποιηθεί.

 

Έτσι, λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο παρακινεί τους φορολογούμενους να ρευστοποιήσουν μόνοι τους την ακίνητη περιουσία τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία.

 

Στο νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, το Υπουργείο Οικονομικών προτρέπει – επιτρέπει όσους έχουν χρέη να προχωρήσουν στη μεταβίβαση του ακινήτου τους, υπό την προϋπόθεση ότι το τίμημα θα το εισπράξει το Δημόσιο. Κάπως έτσι στήνεται το νέο καθεστώς για τα ακίνητα.

 

Η προσέγγιση που λέει ότι αυτό γίνεται προς διευκόλυνση των φορολογουμένων δεν στέκει σε πολύ ισχυρή κριτική. Πολύ απλά, αν έχεις ακίνητο το οποίο μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις σου, είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσεις και χρέη, για να το… αξιοποιήσεις κατάλληλα, αφού η νέα φορολογία ακινήτων επιβάλλεται μόνο στην κατοχή της περιουσίας, ακόμη κι αν αυτή δεν σου αποφέρει εισοδήματα.

 

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο θα περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει ότι με σχετική απόφαση θα επιτρέπεται «η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση σε τρίτον της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και ταυτόχρονη εκχώρηση της απαίτησης καταβολής του τιμήματος ή μέρους αυτού στο Ελληνικό Δημόσιο ή με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας του ακινήτου, ίσης τουλάχιστον αξίας με το ποσό του εξοφλούμενου φόρου.

 

Σε περίπτωση μεταβίβασης της πλήρους κυριότητας του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο, η τυχόν διαφορά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μεταξύ της αξίας του ακινήτου που μεταβιβάζεται και του οφειλόμενου φόρου δεν επιστρέφεται». Οι εξηγήσεις που δίνονται περί εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και προσαρμογής στα σύγχρονα δεδομένα, δεν πείθουν.

 

Το ποια ακριβώς κατάσταση θα δημιουργηθεί από το 2014 μπορούμε ίσως να το φανταστούμε. Καθώς είναι γνωστό ότι η αγορά ακίνητης περιουσίας έχει παγώσει και ελάχιστες πράξεις γίνονται, το Δημόσιο θα μεταβληθεί σε υπεριδιοκτήτη ακινήτων χωρίς να μπορεί να τα αξιοποιήσει.

 

Υπενθυμίζεται οτι τον περασμένο Μάιο, με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους προκειμένου να εξοφλούν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.

 

Ακόμη και αν το ποσό είσπραξης από την πώληση είναι μικρότερο του χρέους. Πιο απλά οι έλληνες πολίτες καλούνται να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους για ένα κομμάτι ψωμί, μόνο και μόνο για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι επιρρεπής στο ξεπούλημα, χωρίς να έχει σημασία σε ποιον και υπό ποιες συνθήκες.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η JP Morgan, η οποία αφού αγόρασε  εκατοντάδες στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τώρα στρώνει τα χαρτιά της για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο η JP Morgan. Στο μακρύ κατάλογο του Κ. Χατζηδάκη βρίσκονται κι άλλα μεγάλα funds.

Σε road show στο οποίο παρευρέθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός όλα τα μεγάλα funds ήταν εκεί. 


Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή στην J P Morgan τα μεγάλα funds που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις εστιάστηκαν σε 4 τομείς:

1)Πορεία οικονομίας και στόχοι 2014 όπου παρουσιάστηκε εκ νέου η εκτίμηση για θετικό ρυθμό 0,5% 
2)Βιωσιμότητα του χρέους όπου αναφέρθηκε ότι θα συζητηθεί ενδελεχώς το ζήτημα μέσω ενός πακέτου μέτρων που θα ληφθούν.
3)Ζητήθηκε στήριξη στην περίπτωση που το β΄6μήνο του 2014 η Ελλάδα βγει στις αγορές. 
Ορισμένα funds ανέφεραν ότι αν η Ελλάδα δεν αποκτήσει investment grade ίσως πάρει μεγάλο ρίσκο να βγει στις αγορές λόγω απαγορευτικής τιμολόγησης των νέων ομολόγων. 
4)Εστιάστηκαν στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων όπου παρουσιάστηκαν οι γενικές πολιτικές της Κυβέρνησης. 


Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με πηγές η Norges Bank Investment Management ένα από τα μεγαλύτερα funds της Νορβηγίας και παραδοσιακός επενδυτής στην Ελλάδα, εξετάζει τοποθετήσεις σε μετοχές και ακίνητα. 


Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως θετική καθώς διαχειρίζεται 4,7 τρισεκ. κορώνες Νορβηγίας και θεωρείται μεγάλος διεθνής στρατηγικός επενδύτης. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, μίλησε σε παρουσίαση που διοργάνωσε  η JP Morgan.

Τελικά, προκειμένου η κυβέρνηση να καταφέρει να εισπράξει χρήματα για να αποπληρώσει τους ξένους δανειστές, θα σκαρφιστεί ένα σωρό πράγματα. Μετά τα εξοντωτικά χαράτσια και τους φόρους ήρθε και μία νέα ρύθμιση για την πώληση ακινήτων για όσους οφείλουν στο δημόσιο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα διεθνή κοράκια μυρίστηκαν «ζεστό αίμα» είτε της ελληνικής ιδιωτικής είτε της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

 

Για το σχετικό νομοσχέδιο ο Μιχάλης Καρχιμάκης έκανε λόγο για αναγκαστική ληστεία σε βάρος του πολίτη και της ιδιοκτησίας του.

Σε αυτούς, λοιπόν, που ξεπουλάμε και, τελικά, ξεπουλιόμαστε ως κράτος, θα σφίξουμε και σφιχτά στο χέρι γιατί μας «έσωσαν».

 

Danioliptes.gr