“Κούρεμα” των τόκων αλλά όχι και “κούρεμα” της απάτης

Νέες «δυναμικές» ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια -και πιστωτικές κάρτες- που θα περιλαμβάνουν ακόμα και «κούρεμα» ευαγγελίζονται οι τράπεζες, ενόψει της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Κούρεμα των τόκων αλλά όχι και κούρεμα της απάτης που περιλαμβάνουν οι άκυροι και καταχρηστικοί όροι των δανειακών συμβάσεων.

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην Ημερησία, το κούρεμα θα αφορά τους τόκους που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί λόγω καθυστέρησης της πληρωμής των δόσεων. Δηλαδή, στα νέα προγράμματα ρυθμίσεων θα «κουρεύονται» οι επιπλέον τόκοι, ενώ οι συνεπείς δανειολήπτες -που θα πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις του ρυθμισμένου δανείου- θα έχουν πρόσθετο «κούρεμα» σε τμήμα των τόκων στο τέλος κάθε έτους. Σημειώνουμε ότι η BlackRock ολοκλήρωσε τον έλεγχο του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχει παραδώσει στην ΤτΕ την έκθεση αξιολόγησης, όπως και τις προτάσεις της για τις καλύτερες πρακτικές (που εφαρμόζονται διεθνώς) για τη ρύθμιση των καθυστερούμενων δανείων. Και θα πρέπει να σημειώσουμε πως πολλά από τα μοντέλα που εφαρμόζονται στο εξωτερικό περιλαμβάνουν και μερικό «κούρεμα» της οφειλής.

 

Στις προτάσεις τους οι ελεγκτές της Blackrock θα κάνουν λόγο για «βιώσιμες ρυθμίσεις». Ο στόχος τους διπλός: τα «κόκκινα» δάνεια να επανέλθουν σε καθεστώς ενήμερων και κυρίως να διασφαλιστεί ότι οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να τα αποπληρώνουν κανονικά.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η BlackRock επιδιώκει οι τράπεζες να προχωρήσουν σε αποτελεσματικά μοντέλα ρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει ουσιαστική επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των επισφαλειών. Οι έλεγχοι φαίνεται πως έβγαλαν πολλούς σκελετούς από την ντουλάπα με τα προβληματικά δάνεια να ξεπερνούν τα 50 δισ.

Σύμφωνα με το newsmoney.gr, το νούμερο αυτό αν και θεωρείται υψηλό καθώς αφορά περίπου το 1/5 των συνολικών δανείων της ελληνικής οικονομίας εν τούτοις Τράπεζα της Ελλάδος , Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τραπεζίτες θα πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις προκειμένου το ποσό αυτό να μειωθεί σημαντικά.

 

Επί της ουσίας έως το τέλος του χρόνου και αφού παραδοθεί και αξιολογηθεί το τελικό πόρισμα της Blackrock οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν με τα προβληματικά δάνεια. Η Blackrock εκτιμά ότι το ποσό των 50 δισ. ευρώ προκύπτει από δάνεια που έχουν καθυστέρηση που ξεκινά από τους 3 μήνες και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 5ετια (επί της ουσίας τα δάνεια αυτά είναι θεωρούνται ξεγραμμένα).

 

Αυτό το νούμερο μας αφορά γιατί κρύβει την εξής παγίδα: εξαιτίας των προβληματικών δανείων οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 5 – 7 δισ ευρώ. Ποιος άραγε θα κληθεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες; Εικάζουμε ο συνήθης ύποπτος, δηλαδή ο ελληνικός λαός.

 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός οτι οι ελεγκτές της Blackrock προχωρούν και στην επανεκτίμηση (δειγματοληπτικά) κάποιων ακινήτων που έχουν δοθεί ως κολατεραλ (ως εγγύηση) για δάνεια έως 25.000.000 ευρώ που έχουν δοθεί σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό γίνεται για να διαπιστώσουν πια είναι η αντιστοιχία των δανείων με τις άξιες των ακινήτων οι οποίες έχουν υποχωρήσει δραματικά.

 

Κορυφαίος τραπεζίτης μάλιστα εξηγούσε στην Blackrock «πως είναι δυνατόν να υπολογίσετε την εγγύηση ενός ακινήτου όταν δεν γίνεται καμία αγοραπωλησία στην Ελλάδα και επί της ουσίας τα ακίνητα δεν έχουν τιμές».

 

Δεν αποκλείεται το ποσό των 30 δις ευρώ να αναπροσαρμοστεί μετά την αξιολόγηση της ακίνητης περιουσίας που έχει μπει ως εγγύηση. To μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Blackrock προκρίνει εμμέσως πλην σαφώς το κούρεμα δανείων ειδικά στην καταναλωτική πίστη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική εταιρία εμφανίζεται υπέρ της υιοθέτησης δυναμικών λύσεων όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια μεταξύ αυτών και το κούρεμα των δανείων. Σε αυτές τις «δυναμικές λύσεις» περιλαμβάνεται και η εκκαθάριση της οφειλής ή θα περιοριστούν σε μέτρα – ασπιρίνη σε έναν ετοιμοθάνατο;

 

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών. Αν δηλαδή θα υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση από τις αρχές του 2014 ή θα συνεχιστεί το «πάγωμα» για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμα.

 

Danioliptes.gr