Σφαλιάρα στη λιτότητα από τους Ευρωπαίους

Κόλαφο για την τρόικα και τις συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, που εφαρμόζουν αμείλικτα εδώ και τρία χρόνια τις σκληρές πολιτικές λιτότητας επί της κεφαλής των λαών τους, αποτελεί πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 27 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η δημοσκόπηση καθιστά έκθετους τους σημερινούς κυβερνώντες σε Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αφού δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει τα αντίθετα απ’ όσα αυτοί πράττουν, δηλαδή ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει και ότι ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές πολιτικές για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων.

 

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13ης και 23ης Σεπτεμβρίου από την Gallup για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Debating Europe», σε δείγμα 6.177 Ευρωπαίων πολιτών που επιλέχθηκε από κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. – πλην Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με αυτήν, το 51% των πολιτών της Ε.Ε. θεωρεί ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιλέχθηκαν για το δημοσιονομικό συγύρισμα των υπερχρεωμένων χωρών δεν έφεραν αποτέλεσμα.

 

Στον αντίποδα, υποδεκαπλάσιο -μόλις 5%- είναι το ποσοστό που πιστεύει το αντίθετο, ενώ το 34% εκτιμά ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να πετύχει η λιτότητα. Τα ποσοστά του κόσμου που θεωρούν αποτυχημένες τις πολιτικές λιτότητας είναι εκρηκτικά στον ταλανιζόμενο ευρωπαϊκό Νότο. Στην Ελλάδα, το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η εφαρμογή της λιτότητας στέφθηκε με πλήρη αποτυχία, το 11% ότι χρειάζεται χρόνος για να επιτύχει, ενώ μόλις το 5% ότι έφερε αποτέλεσμα. Ούτε καν δηλαδή ο… μισός στους δέκα ερωτηθέντες. Αν μη τι άλλο, τα ποσοστά αυτά τινάζουν στον αέρα τις κορόνες της κυβέρνησης περί success story.

 

Θέτουν παράλληλα σημαντικά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της συνέχισης μιας πολιτικής που απορρίπτει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού. Τα αμέσως μεγαλύτερα ποσοστά πολιτών που θεωρούν αποτυχημένη τη λιτότητα καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (68%) και την Κύπρο (64%).

 

Δεν είναι μονόδρομος

 

Η δημοσκόπηση εκθέτει όμως και το πάγιο επιχείρημα των Ευρωπαίων κυβερνώντων ότι η λιτότητα είναι μονόδρομος. Στο σύνολο των 27 χωρών, το 60% των ερωτηθέντων -έναντι μόλις 16%- πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις από τη λιτότητα. Μεταξύ των 27 χωρών, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ελλάδα, όπου το 94% υποστήριξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πέρα από τη λιτότητα. Τα αμέσως υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Πορτογαλία (81%) και Ισπανία (80%), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στη Γερμανία που εδώ και κάποια χρόνια είναι ο πρωταθλητής της δημοσιονομικής προσαρμογής, το 50% θεωρεί ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις. Αντίθετα, μόνο το 25% των Γερμανών θεωρεί τη λιτότητα μονόδρομο.

 

Στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι μόλις το 22% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι οι πολιτικές λιτότητας ωφελούν το σύνολο της Ευρώπης. Αντίθετα, υπερτριπλάσιο -67%- είναι το ποσοστό των Ευρωπαίων που θεωρούν ότι η λιτότητα ευνοεί μόνο κάποιες χώρες. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι όταν ζητήθηκε να κατονομαστούν οι χώρες που ωφελούνται από τις πολιτικές λιτότητας, στις πρώτες θέσεις δεν βρέθηκαν οι χώρες που «σώθηκαν» από τη χρεοκοπία με τα δάνεια των Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ. Το 77% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η χώρα που ευνοείται περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας είναι η Γερμανία! Ακολούθησαν η Γαλλία (48%), η Βρετανία (39%) και μόλις 4η η Ελλάδα… με τα δύο πακέτα διάσωσης.

 

Tου Μπάμπη Μιχάλη από efsyn