Ακόμη και οι αισιόδοξοι υπολογισμοί του υπουργείου Εργασίας για επιπλέον έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ το 2014, δεν λύνουν το πρόβλημα του ασφαλιστικού που καταρρέει υπό το βάρος των ελλειμμάτων, της υψηλής ανεργίας και της δραματικής μείωσης των εσόδων.
Ακόμη κι αν επιτευχθεί η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη για έλλειμμα 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, τα σχέδια του υπουργείου δεν φθάνουν για να το καλύψουν. Πολύ περισσότεροι όταν υπάρχουν εκτιμήσεις για τελικό έλλειμμα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Η μείωση των κύριων συντάξεων κατά το β΄ εξάμηνο του επόμενου έτους είναι προ των πυλών. Φαίνεται δε, ξεκάθαρα τόσο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, όσο και στον κοινωνικό προϋπολογισμό που ετοιμάζεται στο υπουργείο Εργασίας.
Τα ελλείμματα στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι τόσο μεγάλα που χωρίς την στήριξη του Κράτους δεν μπορούν να καλυφθούν, παρά μόνο μέσω μείωσης των δαπανών, άρα περικοπής των κύριων συντάξεων. Το έλλειμμα στο ΙΚΑ, πρόκειται να φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ το 2014, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο και να «φουσκωθούν» τα έσοδα του επόμενου έτους, πάλι δεν μπορούν να περιορίσουν σημαντικά το έλλειμμα.
Ανάλογα προβλήματα πρόκειται να προκύψουν και με τον ΟΑΕΕ, ένα ταμείο στο οποίο εδώ και μία διετία οι μισοί από τους ασφαλισμένους του, σχεδόν 380.000 άτομα, δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Το μέτρο της επιβολής φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων έχει αποφασιστεί να μην εφαρμοστεί. Αφήνει όμως τρύπα, ύψους, ή για την ακρίβεια βάθους 450 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Συνεπώς, πρέπει η διοίκηση του ΟΑΕΕ να βρει τρόπους να καλύψει το παραπάνω ποσό γιατί σε διαφορετική περίπτωση, το έλλειμμα του Ταμείου του χρόνου θα είναι κατά πολύ υψηλότερο από τα περίπου 400.000.000 ευρώ που αναμένεται να φτάσει στο τέλος της φετινής χρονιάς. Δραματική είναι η συρρίκνωση των εσόδων του ΟΓΑ.
Περίπου 285.000 από τους 620.000 που είναι οι άμεσα ασφαλισμένοι, δεν πληρώνουν εισφορές, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ. Το 2013 ο ΟΓΑ πληρώνει τις συντάξεις εξαιτίας της αυξημένης κρατικής επιχορήγησης. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η δεδομένη επιθυμία της τρόικας να καταργήσει τους κοινωνικούς πόρους και να επιβάλλει τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 3,9%, αλλά και η μειωμένη σημαντικά, κρατική επιχορήγησης για το 2014 κατά 1,8 δισ. ευρώ.
Και σχέδιο 9 σημείων για την αύξηση των εσόδων
Το «φανερό» σχέδιο που εκπονείται από το υπουργείο Εργασίας για την αποφυγή των ελλειμμάτων, τουλάχιστον κατά το α’ εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις. Βέβαια, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, στο υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώθηκε ότι όσο και να «φουσκωθούν» τα έσοδα του επόμενου έτους, πάλι δεν μπορούν να περιορίσουν σημαντικά το έλλειμμα.
Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει την καταγραφή πρόσθετων εσόδων κατά 800 εκατ. ευρώ ή ακόμη και κατά 1 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος στην καλύτερη περίπτωση 1,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το υπουργείο ελπίζει να αυξήσει κατά 500 εκατ. ευρώ την εισπραξιμότητα των εισφορών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
Από τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά σε μηνιαία βάση, θα γίνονται διασταυρώσεις μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων μεταξύ των εισφορών που δηλώνονται και της μισθοδοσίας στις τράπεζες. Ελπίδες υπάρχουν και από τη διασύνδεση του συστήματος Εργάνης με τις ΑΠΔ, καθώς διαπιστώθηκε ήδη από τον Σεπτέμβριο ότι τα αυξημένα πρόστιμα οδήγησαν στην «εμφάνιση» πάνω από 63.000 «εξαφανισμένων» θέσεων εργασίας.
Ήδη, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε αντίστοιχα αυξημένα πρόστιμα της τάξης των 10.550 ευρώ ανά εργαζόμενο, που θα διαπιστώνεται από τη διασταύρωση ότι ενώ δηλώνονται στην Εργάνη, δεν εμφανίζονται στις ΑΠΔ. Από τον Δεκέμβριο στις αναλυτικές Περιοδικές δηλώσεις θα καταγράφονται και οι εισφορές για τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ.
Εν τω μεταξύ, αναλυτικά στοιχεία, έως τις 15 Ιουλίου ζητεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από το ΙΚΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εισφορές που δηλώνονται αντιστοιχούν σε αυτές που τελικά πληρώνονται.
Ο υπουργός Εργασίας δίνει την διορία 7 ημερών, με επείγουσα εγκύκλιό του προς το ΙΚΑ, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές ως προς το εάν υπάρχει πρόβλημα στους ελέγχους που διενεργούν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ. Στην πράξη βέβαια, πρόκειται για ένα διαπιστωμένο πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, αφού παρ’ ότι έχει διαπιστωθεί ότι οι εργοδότες μπορεί να δηλώνουν μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων τις εισφορές, όμως δεν τις αποδίδουν, με αποτέλεσμα να έσοδα του ταμείου να είναι σημαντικά μειωμένα ακόμη και από τα αναμενόμενα.
Η διάταξη που προέβλεπε τη μηνιαία σύγκριση των εισφορών που δηλώνονται και όσων τελικά εισπράττονται, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας δεν εφαρμόζεται, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό να προχωρήσει στη σχετική εγκύκλιο. Άλλα 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν από την αναζήτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
Ήδη, το ΙΚΑ στέλνει περί τα 6.000 ειδοποιητήρια, προκειμένου να ενημερώσει τους οφειλέτες ότι εντός 50 ημερών θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Επίσης, υπολογίζεται ότι 300 εκατ. ευρώ μπορεί να εισπραχθούν μέσω της ενίσχυσης της απασχόλησης, με την ηγεσία του υπουργείου να ποντάρει και στην επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων.
Στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης στον κλάδο των κατασκευών και της οικοδομής, προκειμένου να αυξηθούν και τα έσοδα των ταμείων, και κυρίως του ΙΚΑ. Το μέτρο της προσυμπλήρωσης του ποσού των συντάξεων στις φορολογικές δηλώσεις, αναμένεται να αποφέρει περί τα 80 εκατ. ευρώ έσοδα, τα οποία έχει συμφωνηθεί να αποδοθούν στο ασφαλιστικό. Και τέλος, αναμένεται να εκπονηθεί σχέδιο για τον ΟΑΕΕ, προκειμένου να εισπραχθούν ληξιπρόθεσμες εισφορές και να μην χρειαστεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς στον τζίρο ή τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ετοιμάζεται αντιπρόταση προς την Τρόικα, που μεταξύ άλλων προβλέπει να παγιωθούν μέχρι 31/12/2012 χρέη μέχρι το ύψος των 20.000 ή 25.000 ευρώ. Στον ΟΑΕΕ, εξετάζεται επίσης, η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών ανά μήνα και όχι δίμηνο, όπως ισχύει σήμερα. Κάτι τέτοιο για να γίνει βέβαια, απαιτείται η αλλαγή του μηχανογραφικού συστήματος του Οργανισμού, και κατά συνέπεια το μέτρο, θα εφαρμοστεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014.
της Ρούλας Σαλούρου από capital
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.