Για υπαρκτό σενάριο που προβλέπει άλλα δύο χρόνια ύφεσης στην ελληνική οικονομία έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, σε αντίθεση με το successstory που πλέκει η κυβέρνηση Σαμαρά.
«Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο αντιπροσωπεύει τις προβλέψεις μας και τις προβλέψεις της τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014» δήλωσε μιλώντας στο Reuters για να προσθέσει: «Υπό το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη ξεκινάει το 2016, με μικρό αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι τότε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές τράπεζες «θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν άλλα δύο χρόνια ύφεσης υπό το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής». Στόχος των τεστ αντοχής είναι να διαπιστωθεί εάν -μετά την ανακεφαλαιοποίηση των 28 δισ. ευρώ- μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μελλοντικά σοκ.
Οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να διογκώνονται στο 28% των συνολικών βιβλίων δανείων τους, καθώς έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης έχουν μειώσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 25%, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας απαιτούσε τη μείωση των μισθών και την αύξηση των φόρων.
Όπως δήλωσε, οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες. “Έχουν μειώσει τα κόστη τους κατά περισσότερο από 15% μέχρι σήμερα. Ο τραπεζικός κλάδος αποκομίζει σημαντικό οφέλη στον τομέα της αποδοτικότητας. Πιστεύω ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα σταθεροποιηθούν το επόμενο έτος και στη συνέχεια θα μειώνονται σταδιακά”.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να συμφωνήσει σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης διότι δεν θα έχει αρκετά κεφάλαια για να καλύψει τις δαπάνες το 2014 και υπήρξαν εικασίες ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν να προέλθουν από το τραπεζικό ταμείο διάσωσης.
«Είναι επιτακτική ανάγκη τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια, που ανέρχονται σε περίπου 8-9 δισ. ευρώ, να παραμείνουν διαθέσιμα ως ασπίδα για τον τραπεζικό κλάδο», δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος.
Χρειάζονται επειγόντως νέα μέτρα και κούρεμα λέει ο Π.Λιαργκόβας
Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας δεν λύνει το πρόβλημα χρέους της χώρας, υποστηρίζει στην έκθεση που συνέταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους της Βουλής, και αφορά στο δημόσιο χρέος μετά το τέλος του μνημονίου το 2014.
Στην εν λόγο έκθεση χαρακτηρίζεται «ψευδαίσθηση ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους συν τυχόν έκτακτες ανάγκες» και εκτιμάται ότι «οι ελαφρύνσεις είναι μεν αναγκαίες αλλά δεν αρκούν για μια οριστική λύση του προβλήματος και αφήνουν την Ελλάδα έκθετη στις απροσδόκητες διαταραχές της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας.» Επισημαίνεται επίσης ότι «το χρέος θα παραμείνει ως Δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία, θα επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες των οικονομικών παραγόντων και θα εμποδίζει την επιστροφή στις αγορές».
Με βάση την έκθεση πάντως, θεωρείται ότι η σταθεροποίηση του χρέους και πολύ περισσότερο η φιλόδοξη μείωσή του στο 110% από το επίπεδο 175,5% του ΑΕΠ το 2013, διευκολύνεται αν υπάρχει περικοπή του αποθέματος του χρέους.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.