Σχεδόν έναμισι χρόνο μετά το λουκέτο στον ΟΕΚ, η κυβέρνηση αποφασίζει να «ρυθμίσει 150.000 στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ.

Η ρύθμιση αφορά όσους έχουν πάρει δάνειο από τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου για 9 χρόνια και δανειολήπτες που έχουν λάβει άτοκα δάνεια από τον ΟΕΚ για αποπεράτωση και επισκευή κατοικίας κι έχουν σταματήσει να τα εξυπηρετούν για διάστημα που ξεπερνά τα δύο χρόνια.

 

Υπενθυμίζεται οτι όταν επικυρώθηκε η απαίτηση της τρόικας για λουκέτο στον ΟΕΚ και την ΟΕΕ, προκλήθηκε ίλιγγος σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, κάμπινγκ και ενοικιαζομένων δωματίων, γιατί όλα τα προγράμματα των δύο Οργανισμών, βρέθηκαν στον ..αέρα.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», για την πρώτη κατηγόρια, η ρύθμιση θα προβλέπει την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, δίχως όμως να επηρεάζεται η επιδότηση του επιτοκίου που προβλεπόταν στην αρχική δανειακή σύμβαση. 

Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία, προωθείται ξεχωριστή ρύθμιση που προβλέπει την εξόφληση των οφειλών, είτε σε περισσότερες δόσεις είτε εφάπαξ, με έκπτωση του αρχικού κεφαλαίου έως και 50%.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, κυβέρνηση – τράπεζες ετοιμάζουν ρύθμιση-σκούπα για στεγαστικά δάνεια που πήραν από τον πρώην ΟΕΚ περίπου 150.000 μισθωτοί, άνεργοι και συνταξιούχοι και τα τελευταία χρόνια είτε αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δόσεις είτε διέκοψαν κάθε συναλλακτική επαφή με τον οργανισμό και τις τράπεζες προωθεί η κυβέρνηση έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες κατέληξαν χθες σε οριστική συμφωνία.

 

Το πλαίσιο της ρύθμισης ανακοινώνεται σήμερα και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου περιλαμβάνει δύο κατηγορίες δανειοληπτών:

 

1. Δανειολήπτες οι οποίοι έχουν πάρει δάνειο από τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου για 9 χρόνια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 65.000 νοικοκυριά.

2. Δανειολήπτες που έχουν πάρει άτοκα δάνεια από τον πρώην ΟΕΚ για αποπεράτωση, επισκευή κατοικίας και έχουν σταματήσει να πληρώνουν για διάστημα που ξεπερνά και τα 2 έτη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 85.000 νοικοκυριά, τα μισά εκ των οποίων έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις τους.

 

Επιπλέον, εξετάζεται να τους παρασχεθεί και η δυνατότητα υπαγωγής τους στη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» εφόσον δεν τους εξυπηρετεί άλλος διακανονισμός, αλλά σε αυτή την περίπτωση η δυνατότητα ρύθμισης θα συνοδεύεται με τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος (όριο εισοδήματος, διάστημα ανεργίας, κ.λπ.).

 

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσουν στο Υπουργείο Εργασίας υπό τον Γ. Βρούτση, στην οποία θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος.

Αν και τα δημοσιεύματα καλλιεργούν προσδοκίες για ανακοίνωση ευνοϊκών ρυθμίσεων, μάλλον οι ελπίδες θα αποδειχθούν φρούδες, καθώς όσο κι αν συμφωνήσουν σε αυτές οι δύο πλευρές δε θα μπορούν να κάνουν τίποτα αν δε λάβουν πρώτα την έγκριση της τρόικας.

 

Άλλωστε, η δυνατότητα ρύθμισης των δανείων των Ελλήνων δεν είναι στα χέρια τους, αλλά έχει εκχωρηθεί με το μνημόνιο στους δανειστές μας. Όσες ρυθμίσεις «δήθεν» ανάσα και να υποσχεθούν οι κυβερνώντες μας, είναι αδύνατον να τις εφαρμόσουν αν πρώτα δε λάβουν το «οκ» της Μέρκελ και των άλλων δανειστών.

 

Πάντως, είναι οι δανειολήπτες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα κι ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά στα «κόκκινα» δάνεια. Το χειρότερο είναι ότι αυτή η όλη κινητικότητα δεν μεταφράζεται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους αλλά σε ρυθμίσεις – σκούπα που επιχειρούν να καλύψουν κάτω από το χαλί τη χιονοστιβάδα που λέγεται «κόκκινα» δάνεια.

 

Εν αναμονή, λοιπόν, των ανακοινώσεων από πλευρά Βρούτση, η ελληνική κοινωνία δεν περιμένει θαύματα. Άλλωστε, άλλοι αποφασίζουν για την δική του τύχη, χωρίς να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα και τις επιβαρύνσεις που καλείται να καλύψει.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.