Bloomberg: Προ των πυλών μια νέα κρίση στην Ελλάδα

Μία νέα κρίση βρίσκεται προ των πυλών στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά όπως εκτιμά άρθρο του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Το ΔΝΤ κλονίζει την Ελλάδα» το οποίο αναφέρεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2014.

 

«Το ΔΝΤ δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία προβλέπει ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2014 θα πέσει κατά 0,4%, λιγότερο από το 1,5% του ΑΕΠ που απαιτείται από τους όρους του διεθνούς πακέτου διάσωσης της χώρας», σημειώνει ο αρθρογράφος.

 

«Η Ελλάδα θεωρείτο ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο οι προβλέψεις ήταν υπεραισιόδοξες. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει “κολλήσει, η Ελλάδα παραμένει στην ύφεση και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν πολύ αργότερα από το προσχεδιασμένο», προσθέτει.

 

Στη συνέχεια το άρθρο επισημαίνει ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε αμέσως στις νέες προβλέψεις του Ταμείου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να πετύχει το στόχο πλεονάσματος του 1,5% του ΑΕΠ, με περικοπές δαπανών, ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ή και τα δύο.

 

«Οι περαιτέρω περικοπές, παρόλα αυτά, μπορεί να είναι πολιτικά μη ανεκτές: η χώρα βρίσκεται ήδη σε αναταραχή για τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, μία αποτυχία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ενδέχεται να καθυστερήσει περισσότερο τη βοήθεια από ΔΝΤ και ευρωζώνη. Μία νέα ελληνική κρίση είναι μία σαφής πιθανότητα για την επόμενη χρονιά», καταλήγει το άρθρο.

 

άρθρο του Λέονιντ Μπερσίντσκι από imerisia