Χρόνο κερδίζουν οι τράπεζες για τα αναχρηματοδοτούμενα δάνεια

Μπορεί να κέρδισαν χρόνο αλλά όχι και ζωή οι ελληνικές τράπεζες…  «Ειδική» μεταχείριση τους επιφυλάσσει η BlackRock, τελικά, καθώς τελικώς η αμερικανική εταιρία θα συντάξει δύο εκθέσεις. 

Σύμφωνα με το xrimatistirio.gr , η πρώτη, που θα ανακοινωθεί 18-21 Οκτωβρίου, θα αφορά προτάσεις για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων των τραπεζών. Δηλαδή τι θα πρέπει να πράξουν οι τράπεζες για να διαχειριστούν υφιστάμενα προβληματικά δάνεια ύψους 68 δισ. ευρώ. 

Η δεύτερη έκθεση και ουσιαστικότερη θα έχει δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας θα εστιαστεί στις ζημίες που θα προκύψουν από την υιοθέτηση ενός δυσμενούς σεναρίου για το διάστημα 2013 με 2016 και με βάση αυτό η BlackRock μαζί με την ΤτΕ θα ανακοινώσουν τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις τράπεζες που εκτιμώνται σε 5 με 5,5 δισ. ευρώ. 

Ο δεύτερος άξονας για τις τράπεζες ήταν και ο πιο σοβαρός. Η BlackRock θα ελέγξει και τα αναχρηματοδοτούμενα δάνεια και οι τραπεζίτες είχαν ανησυχήσει ότι από αυτούς τους ελέγχους θα αποκαλυπτόταν ότι το ελληνικό banking είναι εκτεθειμένο σε κινδύνους πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που έχει εκτιμήσει η αγορά. 

Ωστόσο, με βάση τελευταίες πληροφορίες, η BlackRock αναγνωρίζει ότι οι αναχρηματοδοτήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες στηριζόμενες σε ορισμένες παραδοχές π.χ. για την πορεία της οικονομίας, που δεν επιβεβαιώθηκαν. 

Ως εκ τούτου, λοιπόν, η BlackRock θα αναγνωρίσει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στις τράπεζες να επαναξιολογήσουν τα αναχρηματοδοτούμενα δάνεια. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα επιχειρηματικά δάνεια, τα 75 δισ. ευρώ έχουν υποστεί κάποιας μορφής αναχρηματοδότηση. 

 

Το ζήτημα είναι οτι ο σκοπός αυτής της ιδιότυπης καθυστέρησης οφείλεται αποκλειστικά στην ανάγκη στήριξης του τραπεζικού συστήματος, ή απλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι τράπεζες «πακετάρουν» τα δάνεια με τέτοιο τρόπο ώστε να τα πουλήσει σε εταιρίες ειδικού σκοπού; Δυστυχώς, η απάντηση ακόμη δεν είναι εμφανής και πιθανότατα ούτε οι εκθέσεις της BlackRock θα ρίξουν φως στην υπόθεση.

 

Danioliptes.gr