«Διαζύγιο» ΔΝΤ-Ευρωζώνης;

Σε «διαζύγιο» δείχνουν να οδεύουν η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που ένωσαν τις δυνάμεις τους όταν ξέσπασε η κρίση χρέους της Ελλάδας το 2010.

 

Όπως ανέφερε δημοσίευμα της «The Wall Street Journal», καθώς οι εκπρόσωποι των δύο «στρατοπέδων» συναντώνται στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τις ανάγκες της Ελλάδας, οι συγκρούσεις που έχουν ενταθεί τα τελευταία τρία χρόνια φτάνουν στο αποκορύφωμά τους.

 

«Το “διαζύγιο” μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι πραγματικό», είχε δηλώσει ο Αντόνιο Μπόρχες, ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, τον Ιούνιο, ελάχιστους μήνες πριν πεθάνει. «Το Ταμείο επιστρέφει στον συνήθη τρόπο λειτουργίας του. Είναι ένα ίδρυμα συνηθισμένο να αποφασίζει μόνο του», είχε δηλώσει ο Μπόρχες.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ δεν θέλει να παρακολουθεί την αξιοπιστία του να συνεχίζει να διαβρώνεται, και γι αυτόν τον λόγο συνεισφέρει όλο και λιγότερο στα προγράμματα διασώσεων. Εξάλλου, όπως είχε δείξει έκθεση του Κέντρου για την Καινοτομία στη Διεθνή Διακυβέρνηση (Center for International Governance Innovation), με την εμπλοκή του στην κρίση της Ευρωζώνης, το Ταμείο έχει αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων χρέους.

 

Η έκθεση επικεντρώνεται στην απόφαση του ΔΝΤ να χαλαρώσει τους κανόνες διάσωσης που είχε υιοθετήσει το 2002, οι οποίοι έθεταν σαν στόχο να ενθαρρύνονται οι χώρες και οι πιστωτές τους να προχωρούν σε αναδιάρθρωση του χρέους όταν δεν υπάρχουν ελπίδες να καταστεί αυτό βιώσιμο. Αυτοί οι κανόνες δεν εφαρμόστηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας, παρότι το χρέος της χώρας ήταν ξεκάθαρα μη βιώσιμο.

 

Μια επιθεώρηση του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας από το ΔΝΤ περιείχε μια καυστική κριτική του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της τρόικα. Επίσης, το ΔΝΤ παραδεχόταν ότι παράκαμψε τους δικούς του κανόνες προκειμένου να δανείσει στην Ελλάδα, προκαλώντας την αντίδραση του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

 

Ο Ρεν έχει ταχθεί υπέρ της ιδέας ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που δείχνουν να υποστηρίζουν και κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

xrimatistirio