Στα όρια του παρανοϊκού φαντάζει το σενάριο που θέλει τις τράπεζες να καταρτίζουν τις “αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης” βάσει των οποίων θα μπορεί να συντηρεί την οικογένεια του και να καλύπτει τις ανάγκες του ο δανειολήπτης που θα πρέπει να εξυπηρετεί το δάνειο του.
Το σενάριο, που είναι πιστή αντιγραφή του Ιρλανδικού και του Αμερικανικού μοντέλου, φαίνεται πως προχωράει κανονικά και αναμένει το “πράσινο” φως της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “H Online”, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για την εφαρμογή των θεσμών του “συνεργάσιμου δανειολήπτη” και των “αποδεκτών δαπανών διαβίωσης” έχει γνωστοποιήσει στην τρόικα τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει για την κατάρτιση της λίστας με τα παραδείγματα των νοικοκυριών και τις δαπάνες που χρειάζονται για να ζήσουν.
Η παράνοια έγκειται στο γεγονός οτι οι τράπεζες θα λαμβάνει υπόψιν της τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για να ετοιμάσει τις λίστες με τις δαπάνες. Για παράδειγμα πόσα χρειάζεται για να ζήσει μία τετραμελής οικογένεια, ή ένας άγαμος ή ένα έγγαμο ζευγάρι.
Έτσι, οι τράπεζες λαμβάνοντας υπόψη τις δαπάνες διαβίωσης και τα εισοδήματα των δανειοληπτών θα προχωρούν σε ρυθμίσεις των δανείων ανάλογα με το “προφίλ” του κάθε οφειλέτη. Με τις λίστες που περιλαμβάνουν ουσιαστικά τα αποδεκτά έξοδα που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για να ζήσει (διατροφή, ένδυση, σπουδές παιδιών, μεταφορά κλπ.)
Τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφει για διάφορους λόγους μία ανεξάρτητη αρχή θα αποτελέσουν το πρότυπο βάσει του οποίου θα ξοδεύει τα χρήματα που βγάζει ο Έλληνας δανειολήπτης, προκειμένου να ανταποκρίνεται κυρίως στις απαιτήσεις της τράπεζας. Κι όλα αυτά, με την «παράλογη λογική» οτι τράπεζες και δανειολήπτες δεν θα έρχονται σε συγκρούσεις καθώς θα έχουν έναν μπούσουλα προκειμένου να καθορίζουν τις δόσεις πληρωμής του δανείου που μπορεί να αντέξει μία οικογένεια.
Ο Μεγάλος αδερφός μέσα στα σπίτια μας…
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.