Η Ιρλανδία αποχαιρέτησε το Μνημόνιο. Άντε και στα δικά μας! Το πότε δεν ξέρουμε …

Όταν ακούσαμε ότι η πρώτη χώρα που ανήκει στην κατηγορία P.I.G.S (Portugal.Ireland.Greece.Spain), βγαίνει επιτέλους από το Μνημόνιο η αλήθεια είναι ότι έστω και για λίγο, φώλιασε μέσα μας η ελπίδα ότι ίσως έρθει και η δική μας σειρά … το 2022! Και μπορεί η σωτηρία για την παρεξηγημένη Ελλάδα να αργήσει να έρθει, για τους κατοίκους της Ιρλανδίας, όμως, ξημέρωσε μια καινούργια μέρα.

Φανταστείτε τώρα την εικόνα του Αντώνη Σαμαρά να απευθύνεται στην Ολομέλεια της Βουλής και να ανακοινώνει στους βουλευτές το τέλος των σκληρών μέτρων και του Μνημονίου! Βέβαια, η είδηση θα ήταν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο και μίλησε αλλά ας μην γινόμαστε τόσο κακοί … Το σίγουρο είναι ότι δεν θα δούμε φώς στο τούνελ για πολλά χρόνια ακόμα!

 

Και ας «παλεύει» ο Γιάννης Στουρνάρας να πείσει το Eurogroupότι η χώρα μας αλλάζει σελίδα και ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα γιατί έρχεται το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα στην επίσημη «ατζέντα» του Eurogroup, ο κ.Στουρνάρας θα προσπαθήσει να κλείσει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015 – 2016, θέλοντας να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του πως η είναι πρόωρη η συζήτηση που εγείρει η ομάδα Τόμσεν (αναμένεται να επιστρέψει στην Αήνα στις 18 Οκτωβρίου) και πως, τελικά, πιέσεις και ανησυχίες δεν δικαιολογούνται, ενώ προκαλούν και αβεβαιότητα που απειλεί τόσο την προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές όσο και την ίδια την σταθερότητα της κυβέρνησης.

 

Και ενώ ο «αγαπητός» Υπουργός προσπαθεί για το καλύτερο και αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί (γιατί άλλωστε να το κάνει; Μήπως έκανε κανένα κακό στον λαό; Όχι βέβαια) αλλά μας «απειλεί» ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2014 έχει πολύ δουλεία (ξέρουμε τι σημαίνει αυτό έτσι;) μια είδηση που αφορά την ανεργία πέρασε μάλλον στα ψιλά.

 

Και μιλάμε για τα προγράμματα πεντάμηνης απασχόλησης του ΟΑΕΔ τα οποία καλύπτουν 10.000 θέσεις εργασίας αλλά οι ηλεκτρονικές αιτήσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και έφτασαν τις 100.000! Και όλα αυτά για πέντε μήνες δουλεία και για 490 Ευρώ! Ούτε τον βασικό δεν δίνουν δηλαδή! Και παρόλο που αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για αστείο ο κόσμος έκανε αίτηση μήπως και του χαμογελάσει η τύχη. Κάτι τέτοια στοιχεία δεν νομίζουμε να δείχνουν οικονομική ευημερία έτσι δεν είναι Κύριε Στουρνάρα;

 

Και ενώ ξεκινά αύριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και περιμένουμε ένα ολόκληρο έθνος την τρόικα να μας πει αν θα ζεσταθούμε φέτος, μας ήρθε και η πρόταση – βόμβα του ΔΝΤ για επιβολή φόρου 10% στις αποταμιεύσεις μας! Δηλαδή κάτι σαν το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο απλά με άλλο όνομα!

 

Η πρόταση, που ήταν κρυμμένη στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρει πως πρέπει να επιβληθεί εφάπαξ φόρος κεφαλαίου 10% στους ιδιώτες, ώστε να επανέλθουν τα κράτη στα επίπεδα χρέους του 2007, πριν ξεσπάσει δηλαδή η οικονομική κρίση!

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, επιφανείς οικονομολόγοι έχουν επιχειρηματολογήσει γιατί θα ήταν χρήσιμο και δίκαιο να συμβεί κάτι τέτοιο, σαν μέτρο «μιας χρήσης» που ίσως είναι καλύτερο από τη στάση πληρωμών. Είναι ένα κόστος που αναλαμβάνουν όλοι οι κεφαλαιούχοι και όχι μόνον οι ομολογιούχοι και υπάρχει διεθνής εμπειρία καθώς, όπως αναφέρουν, τέτοιες εισφορές υιοθετήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στη Γερμανία και την Ιαπωνία μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπολογίζουν μάλιστα πως ο φορολογικός συντελεστής που απαιτείται για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στα προ κρίσης επίπεδα, δεν θα ξεπερνά περίπου το 10%. Λαμβάνουν ως βάση ένα δείγμα από τις 15 χώρες της ευρωζώνης και εκτιμούν ότι έτσι το χρέος θα μειωθεί στα επίπεδα πριν το τέλος του 2007, αν επιβληθεί σε νοικοκυριά που διαθέτουν «καθαρό περίσσευμα πλούτου».

 

Τι εννοούν οι ποιητές όταν αναφέρονται σε «καθαρό περίσσευμα πλούτου» στα νοικοκυριά; Ότι έχουμε στην άκρη χρήματα και πρέπει να μας τα πάρουν;

 

Το ωραίο της υπόθεσης είναι οτι ενώ αποκαλύπτονται τέτοιες ντροπιαστικές ειδήσεις για την χώρα δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την πολιτική ηγεσία! Μόνο για τα άρματα για την παρέλαση ξέρει να σηκώνει ανάστημα ο κύριος Βενιζέλος. Ολόκληρος Αντιπρόεδρος με αυτό βρήκε να ασχοληθεί;

 

Και η παράνοια συνεχίζεται… Καλή εβδομάδα!

Danioliptes.gr