Ένα εκατ. ευρώ μόνο για φέτος, 4,5 εκατ. για την «τεχνική υποστήριξη»

Σε μια κοροϊδία άνευ προηγουμένου υποβάλλει τους ιατρικούς συλλόγους, τις Ενώσεις Γιατρών και τα σωματεία των εργαζομένων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο θέμα της ανασυγκρότησης του νέου ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ: Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, περιφερειακά ιατρεία).

Ενώ έχει συμφωνήσει και έχει αποφασίσει διά του γενικού γραμματέα ποιος θα αναλάβει το έργο και ποιος θα το υλοποιήσει, εκείνος κοροϊδεύει κάνοντας προσχηματικό διάλογο, αν και στην πράξη όλα έχουν τελειώσει και οι συζητήσεις είναι άνευ ουσίας. Συγκεκριμένα, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες παρέλαβε πόρισμα-πρόταση από ελληνική επιστημονική επιτροπή, και μάλιστα δωρεάν, η υλοποίηση του σχεδίου για το νέο ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ είχε ήδη ανατεθεί στην Task Force, με απόφαση στις 11.10.2013. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς μέγιστη πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι οι Γερμανοί ειδικοί του Ράιχενμπαχ θα χρυσοπληρωθούν.

Σε χαλεπούς καιρούς για την ελληνική οικονομία, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν διστάζει να ανοίξει τον κρατικό κορβανά (στον οποίο έχουν ενταχθεί κοινοτικά κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ) και να διασπαθίσει δημόσιο χρήμα για τις υπέρογκες αμοιβές των στελεχών της Task Force.

Συγκεκριμένα, με βάση έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πελοπίδας Καλλίρης, αποφασίζεται για το έργο της ΠΦΥ και του νέου ΕΟΠΥΥ να διατεθούν μόνο για φέτος 1 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για την όλη τεχνική υποστήριξη των Γερμανών εμπειρογνωμόνων θα δοθούν 4,5 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο Ράιχενμπαχ

Την ίδια ώρα, άλλα 10 εκατ. έχει αποφασιστεί να διοχετευθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υγεία εν δράσει». Ενδεικτικό πάντως του εμπαιγμού του Αδ. Γεωργιάδη προς τους γιατρούς είναι το γεγονός ότι τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει τις επαφές μαζί τους ώστε δήθεν να αποφασιστεί τι θα γίνει στον ΕΟΠΥΥ και στην ΠΦΥ.

Το έγγραφο της απόφασης μάλιστα περιγράφει βήμα προς βήμα το έργο που θα πρέπει να υλοποιήσουν οι Γερμανοί ειδικοί της Task Force.

Άλλωστε, το μέλλον ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένο, καθώς τον περασμένο Απρίλιο η «Ε» είχε παρουσιάσει το τότε πρωτόλειο σχέδιο της ομάδας δράσης του Ράιχενμπαχ το οποίο περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια τα όσα θα συνέβαιναν στον ΕΟΠΥΥ.

Αλλά όπως φάνηκε, και η πρόσφατη πρόταση που ζητήθηκε από τον καθηγητή Κυριάκο Σουλιώτη για ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ και επίσης είχε παρουσιάσει η «Ε» αποτέλεσε μάλλον το … λαγό στην όλη υπόθεση. Να σημειωθεί ότι η ομάδα Σουλιώτη παρείχε δωρεάν το πόρισμά της.

Πακτωλός χρημάτων

Με βάση την απόφαση, τα μέλη της Task Force θα αναλάβουν τη «διοικητική και τεχνική υποστήριξη της Διεύθυνσης ΠΦΥ του Υ.Υ. στο πλαίσιο της υλοποίησης/εφαρμογής των τιθέμενων στόχων στο πρόγραμμα του Κυβερνητικού Έργου, καθώς και των προτεινόμενων δράσεων στο πρόγραμμα Health in Action. Το έργο προωθείται υπό τις ανωτέρω αυστηρές προϋποθέσεις και έχει διάρκεια 24 μήνες».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Αφού μόλις ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου της Task Force για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει και άλλα ποσά, καθώς αναμένεται να κληθούν υψηλόβαθμα ξένα στελέχη να υλοποιήσουν τις προτάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα και πολλοί Έλληνες ειδικοί άρχισαν να στριμώχνονται στους διαδρόμους του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ενταχθούν στις ομάδες δράσεις του Ράιχενμπαχ και να εισπράξουν μέρος από τον πακτωλό χρημάτων που θα μοιραστεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Βασίλης Κοντοζαμάνης με απ’ ευθείας (νόμιμη μεν, αλλά με ερωτηματικά δε ως προς το ηθικό) ανάθεση… επιχορηγεί με 14.900 ευρώ τον Έλληνα ειδικό επικεφαλής της ομάδας δράσης για την ΠΦΥ της Task Force να εκπονήσει νέα μελέτη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις αστικές περιοχές της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι η ανασυγκρότηση της ΠΦΥ θα ξεκινήσει περί τον Νοέμβριο, ενώ η νέα μελέτη που ανατέθηκε με απ’ ευθείας ανάθεση θα εκπονηθεί σε 6 μήνες.

Ερωτηθείς σχετικά από την «Ε» ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε για την απόφασή του στις 4.10.2013: «Η μελέτη ανατέθηκε έχοντας τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τη νομοθεσία.

»Σε ό,τι αφορά στη χρονική διάρκεια της μελέτης, πρέπει να διασαφηνίσουμε ότι η ανάπτυξη του σχεδίου πρωτοβάθμιας φροντίδας ξεκινάει τον Νοέμβριο, αλλά απαιτεί ικανό χρόνο, τουλάχιστον 2 έτη, για την πλήρη ολοκλήρωσή του.

»Με τη συγκεκριμένη μελέτη θα είμαστε σε θέση σε σύντομο χρονικό διάστημα να σχεδιάσουμε αναλυτικά σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας κάθε τεχνική λεπτομέρεια η οποία θα συμβάλει στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου».

Το έργο των Γερμανών βήμα βήμα

Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί ειδικοί θα πραγματοποιήσουν:

i) Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των οικονομικών στοιχείων που απορρέουν από τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας της χώρας.

ii) Καταγραφή των υφιστάμενων δομών των Κέντρων Υγείας όσον αφορά στη σύνθεση του πληθυσμού ευθύνης τους και τα γεωγραφικά δεδομένα.

iii) Προετοιμασία κειμένου προγραμματικής συμφωνίας, που θα συνάπτεται μεταξύ των συμμετεχόντων (ΚΥ, ιατρεία ΕΟΠΥΥ κ.λπ.) σε δίκτυα ΠΦΥ.

iv) Έρευνα, μελέτη και περιγραφή του προφίλ του οικογενειακού γιατρού.

v) Εκπόνηση μελέτης για την εκπαίδευση γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων ως οικογενειακών ιατρών. Επισυνάπτεται και αναλυτική Περιγραφή του αντικειμένου τους που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

– Υποστήριξη του ΕΟΠΥΥ:

i) Οικονομική βιωσιμότητα: Αντιμετώπιση των προβλημάτων χρηματοδότησης – Εκπόνηση ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας – Υποστήριξη Ελεγκτικών Μηχανισμών.

ii) Αναδιοργάνωση ΕΟΠΥΥ: Έκδοση Σχεδίου Οργανισμού και Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου – Κανονισμός Λειτουργίας.

Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες του Ράιχενμπαχ ορίζονται υπεύθυνοι ακόμη και για το σχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας που θα γίνει μεταξύ Κέντρων Υγείας και ΕΟΠΥΥ προκειμένου να δημιουργηθεί δίκτυο ΠΦΥ αλλά και υπεύθυνοι για τα ποσά με τα οποία θα αμείβονται οι ιδιώτες που θα συνεργαστούν. Φυσικά θα ενεργοποιήσουν και το θεσμό του οικογενειακού ιατρού, που έχουν προτείνει και έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου από enet

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.