Υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πριν να είναι πολύ αργά

Την ώρα που τελειώνει ο χρόνος για την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, φουντώνουν τα τρομοκρατικά δημοσιεύματα εις βάρος των δανειοληπτών. Σκοπός, φυσικά να εκφοβίσουν τους δανειολήπτες και να τους πείσουν οτι για αυτήν την κατάσταση ευθύνονται οι ίδιοι που είναι κακοπληρωτές και μπαταχτζήδες.

Τα επιχειρήματα των τραπεζών και του οικονομικού επιτελείου μπορούν πολύ εύκολα να καταρριφθούν. Όσο και να «κυνηγούν» τα 3,6 δισ. ευρώ που εκτιμάται οτι φτάνουν τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται γιατί οι κάτοχοί τους εκμεταλλεύονται το μέτρο της απαγόρευσης και δεν πληρώνουν τις οφειλές τους ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν πρόκειται να τα φτάσουν. Κι αυτό είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί στην πράξη.

 

Όμως, ο κλοιός στενεύει για τους δανειολήπτες από 1/1/2014 οπότε και παύει η προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

«Όσοι βγουν στο δρόμο, θα είναι πολύ δύσκολο να αντιστρέψουν την κατάσταση», προειδοποίησε μιλώντας στην Εκπομπή «Παραοικονομικά κι άλλα» του Radio1d.gr η δικηγόρος – συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

 

Υπογράμμισε οτι είναι σημαντικό για τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο κόκκινο να εκμεταλλευτούν το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη του μέτρου απαγόρευσης των πλειστηριασμών ώστε να προλάβουν να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους. Υπενθυμίσε οτι με την κατάθεση της αίτησης για υπαγωγή του δανειολήπτη στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ξεκινά και η προστασία της περιουσίας τους.

 

«Ακόμη κι αν αργήσει η εκδίκαση της υπόθεσης στο Ειρηνοδικείο, ο δανειολήπτης θα έχει ρυθμίσει τις οφειλές του και θα έχει «ελαφρύνει» από κάποιο ποσό η τελική του οφειλή καθώς θα έχει καταβάλλει κάποιες δόσεις στην τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό θα έχει γλιτώσει από τον πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία του, που ήταν το όνειρο ζωής του και το δικαιούται», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ Καρδάκου.

 

Κάλεσε τους δανειολήπτες να ενημερωθούν άμεσα για τα δικαιώματα τους και να προχωρήσουν στις αιτήσεις για την υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, διότι ο χρόνος τελειώνει και είναι άγνωστο πώς θα ισχύσει με την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Προειδοποίησε οτι οι τράπεζες δημιουργούν διάφορα εμπόδια στους δανειολήπτες, τους οποίους τους καθυστερούν ακόμη και για τη χορήγηση μίας απλής βεβαίωσης προκειμένου να τους αποτρέψουν από οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση μπορούν να πετύχουν.

 

Σε αντίθεση με όσα γράφονται και λέγονται, οι δανειολήπτες πρέπει να γνωρίζουν οτι μπορούν ακόμη να προστατέψουν το σπίτι τους και να διευθετήσουν σωστά τα χρέη τους ώστε να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εξελίξεων.

 

Danioliptes.gr