Ο αμφίσημος εκβιασμός για εκλογές

Απειλή για εκλογές, όπως λέει η «διαρροή» από το Μέ­γαρο Μαξίμου, διατυπώνεται από τον πρωθυπουργό προς την τρόικα μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ομάδας εργασίας του Eurogroup Τόμας Βίζερ. Ανάλογη φήμη είχε διασπαρεί προ ημε­ρών, μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Λαγκάρντ στην Ου­άσιγκτον. Αιτία, η πίεση για πολλά νέα μέτρα, που θα φέρουν την κυβέρνηση σε τραγική πολιτική θέση.
 
Η απειλή για εκλογές όμως είναι αμφίσημη. Αν τη δει κάποιος ψύχραιμα, θα διαπιστώσει ότι δεν απευθύ­νεται κυρίως προς την τρόικα, προς την οποία άλλω­στε καμιά παρόμοια «απειλή» δεν είχε στο παρελθόν αποτέλεσμα. Όποιος θυμάται τη μοίρα των «τσα­μπουκάδων» του Βενιζέλου ως ΥΠΟΙΚ και του Γ. Πα­πανδρέου με το περίφημο δημοψήφισμα μπορεί να καταλάβει.
 
Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι η απειλή περί εκλογών απευθύνεται πρωτίστως στο εσωτερικό των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων – ενδεχομένως να έχει αποδέκτη και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έσπευσε να αναζητήσει μια πιο «ψύχραιμη» εκδοχή προσφυγής στις πολιτικές ηγεσίες των δανει­στών.
 
Το µεγάλο πολιτικό πρόβληµα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού έχει δύο σκέλη: τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα για το 2014 (από 2 δισ. και άνω) και τη συνοχή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Το κλίμα είναι τεταμένο και στα δύο κόμματα, τα πυρά προς τον Γιάννη Στουρνάρα (και δι’ αυτού, εμμέ­σως, προς τον ίδιο τον Σαμαρά) πυκνώνουν και σε πε­ρίπτωση νέων μέτρων η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά. Επιπλέον η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες για διαφοροποιήσεις από την οι­κονομική πολιτική.
 
Αν γίνουν εκλογές, το μεν ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να συρ­ρικνωθεί ίσως και κατά 50% συγκριτικά με το 2012, ενώ πολλοί βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) θα πάνε σπί­τι τους. Σε περίπτωση ήττας της Ν.Δ. πολλοί θα πουν αντίο και σε υπουργεία και στην πολιτική τους καριέ­ρα. Ακόμη, λοιπόν, και αν ο εκβιασμός απευθυνόταν προς την τρόικα, αυτοί θα ήταν οι πρώτοι αποδέκτες.
 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ένας εκβιασμός για εκλο­γές θα μπορούσε να τις πυροδοτήσει. Αυτό δεν είναι ακόμη βέβαιο αν θα το ευχόταν ο πρωθυπουργός…

 

Σταύρος Χριστακόπουλοςαπό topontiki