Πλήρης επιβεβαίωση του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος δια στόματος Σκορδά!

 

Το αυτονόητο και το νόμιμο παραδέχθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς σχετικά με τον συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων με ακατάσχετες απαιτήσεις!

 

Για πρώτη φορά ο αρμόδιος Υπουργός επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς και τις διεκδικήσεις του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος σχετικά με το ακατάσχετο του ποσού του μισθού ή της σύνταξης από τις τράπεζες.

 

Η νομοθεσία δεν επιτρέπει -ούτε με συμφωνία-, τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα τραπεζικά δάνεια και με το οποίο υπενθυμίζει ότι «η νομοθεσία ορίζει ως ακατάσχετο και προστατεύει το ποσόν του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται σε λογαριασμό μισθοδοσίας μέχρι το ύψος του ενός μισθού ή σύνταξης».

 

Το έγγραφο του κ. Σκορδά διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη για τον «συμψηφισμό διαμαρτυρημένων δανείων με καταθέσεις χωρίς τη συναίνεση του δανειολήπτη».

 

 Ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε την ερώτηση μετά από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι τράπεζες άρχισαν να συμψηφίζουν τα «κόκκινα» δάνεια με καταθέσεις δανειοληπτών που δεν έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και τους προσεχείς μήνες θα λάβουν σημειώματα με τα οποία θα ενημερώνονται ότι για την απαίτηση του ποσού θα γίνεται συμψηφισμός από τον λογαριασμό καταθέσεων του δανειολήπτη.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης, «οι όροι που προβλέπουν τον συμψηφισμό των απαιτήσεων των τραπεζών με το ποσόν του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό είναι παράνομοι και καταχρηστικοί και οι τράπεζες που έκαναν χρήση αυτών ζημίωσαν παρανόμως τους καταναλωτές».

 

Ο κ. Σκορδάς εξηγεί ταυτόχρονα ότι «για τους ίδιους λόγους απαγορεύεται και η ανέκκλητη εξουσιοδότηση για την ανάληψη από τον λογαριασμό μισθοδοσίας (όλου ή μέρους) του τελευταίου μισθού ή σύνταξης για την εξόφληση δόσεων δανείου προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Η εξαίρεση ισχύει μόνο στην έκταση που ο λογαριασμός παρουσιάζει υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει, κατά το χρονικό διάστημα από την επιβολή της κατάσχεσης έως την επόμενη μέρα της καταβολής, το ποσόν της εξαιρούμενης από την κατάσχεση απαίτησης».

 

Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος και επιβεβαιώνει με τα λεγόμενα του ο κ Σκορδάς ότι το άρθρο 451 του Αστικού Κώδικα δεν επιτρέπει γενικώς τον συμψηφισμό κατά ακατάσχετης απαίτησης και ότι με το άρθρο 464 ΑΚ «απαιτήσεις ακατάσχετες είναι ανεκχώρητες». Η προστασία αυτή ισχύει και για τους κοινούς λογαριασμούς, οι οποίοι προστατεύονται στο μέτρο που λειτουργούν ως λογαριασμοί μισθοδοσίας και μέχρι το ύψος ενός μισθού ή μιας σύνταξης.

 

Ο υφυπουργός θυμίζει ότι σύμφωνα με το Ν. 4161/2013, οι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ και των 2.000 ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού. Με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.

Ο κ. Σκορδάς ενημερώνει τέλος τον βουλευτή ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επέβαλε το 2011 πρόστιμα σε τρεις τράπεζες (EUROBANK ERGASIAS, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) ύψους 100.000 ευρώ και 60.000 ευρώ, επειδή οι τράπεζες αυτές προέβαιναν στη μονομερή ανάληψη (μέρους ή όλου) του μισθού ή της σύνταξης για τον συμψηφισμό απαιτήσεων τους που διατηρούσαν προς κατόχους των λογαριασμών με βάση σχετικούς γενικούς όρους («ψιλά γράμματα») που εμπεριέχονταν στις δανειακές συμβάσεις.

 

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του χθες, και πριν τις ανακοινώσεις Σκορδά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς είχε ξεσκεπάσει το μεγάλο παραμύθι που έχει κατασκευαστεί για να παραπλανηθεί ο ελληνικό λαός και να μην αντιδράσει στην επικείμενη άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (διαβάστε σχετικά: “Χαράλαμπος Περβανάς στο radio1d.gr: «Αυτό είναι το παραμύθι για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών“)

 

Αφορμή αποτέλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» σύμφωνα με το οποίο αίρεται η προστασία της κύριας κατοικίας για 15.000 δανειολήπτες, οι οποίοι αν κι έχουν τη δυνατότητα της συνεπούς πληρωμής των οφειλών τους από στεγαστικά δάνεια, εντούτοις κρύβονται… πίσω από την απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών, καθώς και για εκείνους με οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ.

 

Ο Χ. Περβανάς σε δήλωση – παρέμβαση υπογράμμιζε οτι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε παρακράτηση ακόμη και του μισθού, της σύνταξης και του εφάπαξ δανειολήπτη αποδεικνύοντας οτι τίποτα δεν κρύβεται και τίποτα δεν λύνεται έτσι.

«Από το 2009 ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει προχωρήσει σε αγωγές εναντίον των τραπεζών για περιπτώσεις κατασχέσεων μισθών ακόμη και του εφάπαξ δανειολήπτριας. Έχει καταθέσει και σχετικές καταγγελίες τόσο στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή όσο και στο Συνήγορο του Καταναλωτή χωρίς όμως να λάβει καμία σημαντική απάντηση, αποδεικνύοντας οτι ο Έλληνας είναι εντελώς απροστάτευτος από τις τράπεζες», τονίζει και αναφέρει οτι οι τράπεζες προχωρούν ακόμη και σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

 

Λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος ο Υφυπουργός Ανάπτυξης επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος χωρίς όμως να δεσμεύεται οτι θα μπορέσει επιβάλλει στις τράπεζες να διακόψουν αυτήν την τακτική και να σταματήσουν να ζημιώνουν ανερυθρίαστα τους δανειολήπτες.

 

Δεν δεσμεύεται γιατί γνωρίζει οτι κανείς δεν μπορεί να προστατέψει τους δανειολήπτες από τις αμέτρητες καταχρηστικές και παράνομες τακτικές των τραπεζών, όπως η παραπάνω. Δε δεσμεύεται και δεν προτείνει λύσεις για τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται στη μέγγενη τραπεζών και εφορίας χωρίς να μπορούν να γλιτώσουν ούτε από τη Σκύλα ούτε από τη Χάρυβδη…

 

 

Δε δεσμεύεται γιατί γνωρίζει οτι τράπεζες και Δημόσιο «συναγωνίζονται» στην αναλγησία και την αφαίμαξη εις βάρος των Ελλήνων. Δεν δεσμεύεται και δεν αναζητά λύσεις ώστε οι Έλληνες να βρουν λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν…

 

Η δήλωση Σκορδά, θα αποτελέσει σταθμό για όποιον Έλληνα χάσει μισθό ή σύνταξη ή ακόμη και το επίδομα ανεργίας του για χρέη προς την τράπεζα.

 

 

Danioliptes.gr