Το νέο ανέκδοτο του ΥΠΟΙΟ: Το κράτος θα παίρνει δωμάτια από τα σπίτια αντί οφειλής

Γελάει ο κόσμος με το νέο σενάριο που φέρονται να επεξεργάζονται τα μέλη του Οικονομικού επιτελείου προκειμένου να πατσίσουν τα χρέη των φορολογούμενων με την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, συνιδιοκτήτης στα σπίτια των οφειλετών του θέλει να γίνει το Δημόσιο, με στόχο να εξαναγκάσει τους φορολογουμένους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς αυτό.

 

Μάλιστα, αυτό το σενάριο που προωθείται, θα είναι πιο «φιλικό» προς τους οφειλέτες μετά και την κατακραυγή όμως πou υπήρξε εξαιτίας του νόμου που ετοιμάζει για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από ιδιοκτήτες στην Εφορία προκειμένου να πατσίσουν τα χρέη τους.


Σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών θα έδινε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που έχουν χρέη προς το Δημόσιο, εφόσον δεν μπορούν να βρουν αγοραστή για το ακίνητο τους, να μπορούν να το μεταβιβάσουν στο κράτος, ώστε να γλιτώσουν από κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.

 

 Στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε το εξής παράλογο στοιχείο, ότι εάν η ευρώ,  ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου. θα μπορούσε να μεταβιβάσει για να πατσίσει το συνολικό χρέος προς το Δημόσιο, μόνο που η διαφορά θα πήγαινε η υπέρ του Δημοσίου! Όπως φαίνεται όμως, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κατάλαβαν ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα υπήρχαν ιδιοκτήτες που θα επιθυμούσαν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν καθαρή ληστεία.


Πλέον, σχεδιάζονται αλλαγές ώστε ο νέος νόμος να προβλέπει τη μεταβίβαση στο Δημόσιο μόνο ποσοστού του ακινήτου, ανάλογο με το ύψος της οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου έχει 20.000 ευρώ οφειλή προς το Δημόσιο και το ακίνητο του αξίζει 100 000 ευρώ, θα μπορεί να μεταβιβάσει μόνο το 20% για να πατσίσει τα χρέη.


Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, με αυτό τον τρόπο ο ιδιοκτήτης θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσης, ενώ θα έχει τη δυνατότητα, αν μελλοντικά βρει το ποσό της οφειλής, να πάρει πίσω το ποσοστό της ιδιοκτησίας που μεταβίβασε στο Δημόσιο Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει στην περίπτωση που το Δημόσιο θέλει να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού που του έχει μεταβιβαστεί ή τι θα γίνει στις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης βρει, μετά τη μεταβίβαση στο Δημόσιο, αγοραστή που επιθυμεί να αγοράσει το 100% του ακινήτου.


Αλλαγές ετοιμάζει και στον τρόπο υπολογισμού της αξίας του ακινήτου, καθώς η προηγούμενη πρόταση προέβλεπε αποτίμηση κατά περίπτωση βάσει ειδικής μεθοδολογίας. Πλέον, μετά την αλλαγή που ετοιμάζεται, ο προσδιορισμός της αξίας του ακινήτου θα γίνεται μέσω της αντικειμενικής τιμής.


Πριν όμως οι φορολογούμενοι αποφασίσουν να χαρίσουν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο, ώστε να γλιτώσουν την κατάσχεση ή τη φυλακή, θα μπορούν να πάρουν προσωρινή φορολογική ενημερότητα, ώστε να προσπαθήσουν να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία και να πληρώσουν τις οφειλές τους προς αυτό.

 

Προφανώς, η εξίσωση με τις κατασχέσεις κατοικιών δεν βγήκε στο ελληνικό Δημόσιο καθώς σε λίγο καιρό δε θα έχει τι να κάνει με τα τόσα σπίτια που θα έχει στην κατοχή του. Αν τώρα, μπει συνιδιοκτήτης ενός σπιτιού, αύριο – μεθαύριο θα γίνει συνιδιοκτήτης και του ψυγείου του φορολογούμενου και θα του ορίζει πόσο θα τρώει και τι θα ξοδεύει για τη διατροφή του.

 

Άρα, το παράδειγμα του πολύτεκνου πατέρα από τη Θεσσαλονίκη που παρέδωσε τα κλειδιά του υπό κατάσχεση σπιτιού στην ΔΟΥ, έδωσε ένα μάθημα στο Υπουργείο Οικονομικών που δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως οτι το να πάρεις τα σπίτια των Ελλήνων δεν αποτελεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα της υπερχρέωσης που αντιμετωπίζουν 8 στα 10 νοικοκυριά.

 

Danioliptes.gr