Προειδοποιούν οι τραπεζίτες για την επιβολή φόρου 10% στις καταθέσεις

Η επιβολή φόρου 10% στις καταθέσεις με την μορφή φόρου κρίσεων θα ήταν η απόλυτη καταστροφή για την Ελλάδα, το ελληνικό banking και την κοινωνία, γιατί θα οδηγούσε σε bank run τουλάχιστον 20 δισεκ. και θα αύξανε δραματικά την εξάρτηση από την ΕΚΤ και το ELA, το οποίο εσχάτως έχει μειωθεί κατακόρυφα προειδοποιούν έλληνες τραπεζίτες.

 

Επιβολή φόρου επί του κεφαλαίου των καταθέσεων θα ήταν καταστροφική εξέλιξη, θα τίνασσε στον αέρα όλη την προσπάθεια που έχει καταβάλλει η κυβέρνηση και η κοινωνία και θα προκαλούσε συστημικό πρόβλημα στο ελληνικό banking.

 

Με βάση τραπεζίτες που έχουν μελετήσει υπό την μορφή σεναρίων το θέμα αυτό, η επιβολή φόρου 10% στις καταθέσεις θα οδηγούσε σε πλήρη αποσταθεροποίηση το σύστημα. Όχι μόνο δεν θα επαναπατριζόταν ούτε 1 ευρώ –κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα– αλλά θα οδηγούσε σε εκροή 20 δισ. στις καταθέσεις, που από τα 162 δισ. θα υποχωρούσαν στα 140-142 δισεκ. ευρώ.

 

Να σημειωθεί ότι μια μείωση των καταθέσεων κατά 20 δισ. σημαίνει αύξηση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα την ΕΚΤ και το ELA της ΤτΕ, κατά 40 δισ. ευρώ. Θα ήταν καταστροφική εξέλιξη καθώς οι τράπεζες έχουν μέσω απίστευτης προσπάθειας, σχεδόν μηδενίσει το ELA το οποίο κινείται κοντά στα 5-6 δισ. ευρώ.

 

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ είχε ανακινηθεί θέμα επιβολής φόρου επί των καταθέσεων. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, τις τράπεζες αλλά και την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς θα σηματοδοτούσε και επίσημα την αποτυχία της προσπάθειας προσαρμογής.

 

Ως εκ τούτου και ορθά η κυβέρνηση το έχει απορρίψει ως ενδεχόμενο, ωστόσο πρέπει να καταστεί κατανοητό ότι εσχάτως παίζονται παιχνίδια άκρως επικίνδυνα τα οποία μπορεί να τινάξουν στον αέρα ότι θυσίες έχουν υπάρξει έως τώρα.

 

xrimatistirio