Οι συνεταιριστικές και ο… γερμανικός διάδρομος μνηστήρας και η attica αλλά…

Οι συνεταιριστικές και ο… γερμανικός διάδρομος

 

Πού θα «πάνε» οι συνεταιριστικές τράπεζες που δεν θα τα καταφέρουν να διατηρήσουν την αυτόνομη πορεία τους καθώς και οι 13 αναζητούν 120 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες;

 

Το ένα σενάριο είναι να απορροφηθούν από την Πανελλήνια Τράπεζα. Το άλλο να ενταχθούν (στα καθαρά τους στοιχεία) στην Attica Bank που ενδιαφέρεται και το τρίτο κάποιες από τις μεγάλες συνεταιριστικές να περάσουν σε συστημικές.

Αυτή την ώρα όμως στο παρασκήνιο μεταξύ των ανθρώπων της Τρόικας κουβεντιάζεται και ένα άλλο ενδεχόμενο.

Εκεί όπου οι συνεταιριστικές θα βάλουν λουκέτο να επιδιωχθεί η συνέννωσή τους με το project που ετοιμάζουν για την ίδρυση των δικών τους τραπεζών στη χώρα τα Γερμανικά Ταμιευτήρια.

Η πρόταση αυτή ενδεχομένως να σηκώσει αντιδράσεις, αλλά αξίζει τον τόπο να «προσέξει» κανείς τη δέσμευση των Γερμανών να ιδρύσουν καταστήματα τραπεζών στις πόλεις όπου δεν υπάρχουν συνεταιριστικές και ταυτόχρονα να διαβάσει σε ποιες πόλεις δίνουν  προτεραιότητα για τις πρώτες κινήσεις τους.

 

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση απορρόφησης κάποιων συνεταιριστικών από την Attica Bank, πολλά θα εξαρτηθούν από τον έλεγχο της BlackRock και την «πιστοποίηση» ότι η τράπεζα δεν έχει πρόβλημα επάρκειας κεφαλαίων.

 

Deal